Doe je mee met Bodyfit?

Is jouw plan om meer te gaan bewegen in 2023 nog niet omgezet in actie? Sluit je dan snel aan bij een van de sportieve activiteiten van ‘van Houten&co’. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar bij lessen in Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld, zoals bij Bodyfit!

Bodyfit
Wil je werken aan soepele spieren en een goede conditie? Geef je dan op voor Bodyfit. Elke les is anders, waardoor het afwisselend is. Op muziek worden spierversterkende oefeningen gedaan. Regelmatig worden materialen ingezet om het nog uitdagender te maken. Na de les ga je met een voldaan gevoel weer naar buiten!

Kijk hier voor meer informatie en aanmelden: Bodyfit 1  Bodyfit 2

Aanmelden Bedankavond

Aanmelden Bedankavond Oekraïne

Let op: nieuwe datum!
woensdag 9 november 2022

 

Activiteit van de Maand – Koersbal

Activiteit van de Maand – Koersbal

‘van Houten&co’ organiseert veel activiteiten voor de inwoners van de gemeente Houten. In dit artikel lees je meer over de activiteit Koersbal.

Auteur: Truus Tibben. Foto: Truus Tibben

Een kleine witte bal, de jack, rolt over de groene mat.

Langs die mat kijken deelnemers hoe de spelers die aan de beurt zijn hun bal zo dicht mogelijk bij de jack krijgen. Die ballen zijn niet rond en zijn aan één kant verzwaard. Hier wordt Koersbal gespeeld.

Iedere week komt een groep fervente spelers bij elkaar om deze sport te spelen. Het is een combinatie van techniek en geluk om de meeste punten te halen. Techniek is nodig omdat de ballen door de verzwaring aan één kant soms anders ‘koersen’ dan je denkt en het vergt oefening om de ballen de juiste richting in te krijgen. Soms maak je een misser maar heb je het geluk dat de bal tóch het dichtste bij de jack komt. Als beide spelers (bij individueel spel) of beide paren hun vier ballen hebben gegooid worden de punten geteld. Hoewel er fanatiek wordt gespeeld is de sfeer gemoedelijk.

„Wij gooien de bal van een andere speler niet bewust van de mat“, zo vertelt Corrie Smit, die deze middag de scores bijhoudt. „Wij komen voor het spel, maar zeker ook voor de gezelligheid. Het is goed om in beweging te blijven en om onder de mensen te blijven“.

Corrie houdt bij in welke volgorde de deelnemers spelen (bij aanvang van de middag door loting bepaald) én noteert alle punten. Dat vraagt grote zorgvuldigheid.

Deze groep komt al jaren bij elkaar en dat betekent dat ze er veel plezier aan beleven. Waar spelers van bijvoorbeeld jeu de boules hun eigen set ballen hebben is dit hier niet het geval. Jos, één van de deelnemers, zorgt ervoor dat mat en ballen klaar liggen als de andere spelers arriveren. „Ik zie het als mijn vrijwilligerswerk dat ik hier de spullen klaar leg en na afloop weer opruim“, vertelt hij. „We hebben een leuke ploeg. Halverwege de middag drinken we samen even koffie en dat is altijd erg gezellig“. Jos vertelt dat koersbal een officieel spel is en hij laat de spelregels zien. Zo is er beschreven hoe bij aanvang van het spel de jack wel of niet gegooid mag worden, wanneer een bal wel of niet geldig is gerold en hoe de punten worden geteld.

Sociaal contact, beweging en gezellig bezig zijn noemen deze koersballers als belangrijkste reden om wekelijks terug te komen. Wat zou het leuk zijn als er nog meer mensen mee zouden doen. Koersbal is een spel dat tot op hoge leeftijd gespeeld kan worden. Dus als u start is de kans groot dat u daar lang plezier van hebt. De groep neemt u graag op en leert u met plezier de kneepjes van het vak. Kom gerust eens proberen of het iets voor u is!

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.

 

 

Activiteit van de maand: Borduren – Handwerkgroep Houten

Activiteit van de maand:

Borduren – Handwerkgroep Houten

 

‘van Houten&co’ organiseert veel activiteiten voor de inwoners van de gemeente Houten. Iedere maand verschijnt er een artikel over een van deze activiteiten. Het artikel van deze maand gaat over de Handwerkgroep Houten, Borduren.

Schrijver: Truus Tibben

Op de eerste verdieping van Huis van Houten vinden regelmatig activiteiten plaats. Om de week op dinsdagochtend vind je er een groepje vrouwen dat samen bezig is met hun hobby: borduren.

Er liggen eerder gemaakte werkstukken op tafel, zoals een uit vier- en zeskantige vakjes bestaande bal, waarbij in de vakjes met grote zorg figuurtjes zijn geborduurd. De spullen die nodig zijn, zoals naalden en spelden, worden meegenomen in zelf geborduurde mapjes of een met kraaltjes geborduurd speldenkussen. Alles even fijn en mooi gemaakt.

De dames komen al jaren samen en wisselen ideeën en patroontjes uit. Ze vertellen dat ze niet alleen bezig zijn met het werkstuk dat ze nu bij zich hebben, maar dat ze thuis ook nog meerdere borduursels in wording hebben. Meerdere tegelijk? „Ja, soms ben ik ergens mee bezig en dan zie ik iets anders leuks en begin ik daar ook aan. Dan kan ik ook nog eens afwisselen“, zo vertelt één van de deelneemsters. De anderen herkennen dat. Soms heb je nu eenmaal zin aan iets ingewikkelds en soms juist aan iets dat wat vlotter gaat. En allemaal hebben ze altijd een borduurwerk binnen handbereik liggen. „Ik wil het zo kunnen pakken, dan kan ik elk moment weer verder. Als het in de kast ligt pak ik het minder snel“. En wat gebeurt er met de stukken die af zijn? Die krijgen een plekje in huis, aan de muur, of op de kast en soms in een la omdat er verder geen plaats meer is. In het maken van een borduurwerk gaan heel wat uren zitten en als het dan af is, is het zó van jezelf geworden dat je er maar moeilijk afstand van kunt doen, zo vertellen de dames. Misschien dat ze ooit stukken cadeau doen aan het Borduurmuseum in Barneveld.

Natuurlijk worden er ook wel eens tel- of borduurfoutjes gemaakt. Geen probleem, dan moet je even ‘terug-borduren’, zoals het uithalen ook wel wordt genoemd.

Eén keer per jaar wordt er een dag georganiseerd waarbij vrouwen uit het hele land bij elkaar komen om te borduren. Dat vinden de deelnemers heel inspirerend, je doet weer ideeën op (zoals bijvoorbeeld een combinatie van borduren en quilten), vindt er de nieuwste patronen en waar nodig helpen de deelnemers elkaar.

Omdat in de omgeving het aantal handwerkwinkels terugloopt gaan de dames soms samen naar Zwolle, waar ze in een grote speciaalzaak hun voorraad spullen kunnen aanvullen. En het is ook leuk om dat samen te doen.

Ze hebben het gezellig, deze borduur-dames. Ze stimuleren elkaar en zijn een paar weken later benieuwd naar de vorderingen van de anderen. Naast het handwerken is er ook tijd voor een kopje koffie en een praatje. Toch zouden ze het leuk vinden als de groep wat zou worden uitgebreid. Dus mocht je interesse hebben om aan te sluiten? Je bent van harte welkom! Nooit eerder geborduurd? De dames leren het je graag en nemen je mee in hun hobby. Al is het woord Passie hier meer op zijn plaats….!

 

Kijk voor meer informatie op www.vanhoutenenco.nl. Of neem contact op met Cursus&co, onderdeel van ‘van Houten&co’. Cursus&co is bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9.30 tot 12.00 uur via tel. (030) 7001 525 of e-mail: cursusenco@vanhoutenenco.nl.

Activiteit van de maand – overzicht artikelen

Activiteit van de maand

‘van Houten&co’ organiseert veel activiteiten voor de inwoners van gemeente Houten die we graag in de spotlight zetten.

Vanaf november 2019 verschijnt er iedere maand een nieuw artikel over een activiteit van ‘van Houten&co’.

 

Verschenen artikelen:

Activiteit van de maand – Cesar

Activiteit van de maand – Cesar

‘van Houten&co’ organiseert veel activiteiten voor de inwoners van de gemeente Houten. Iedere maand verschijnt er een artikel over een van deze activiteiten. Het artikel van deze maand gaat over de lessen Cesar van Sylvia ter Wolbeek. Omdat Sylvia stopt met lesgeven bij ‘van Houten&co’ wordt met dit artikel ook een oproep gedaan voor een opvolger.

Schrijver: Truus Tibben. Fotograaf: ‘van Houten&co’

Iedere vrijdagochtend rijdt Sylvia ter Wolbeek naar het Huis van Houten om bij ‘van Houten&co’ haar wekelijkse bewegingslessen volgens Cesar te geven. En dat al meer dan 27 jaar! Nu vindt zij het tijd worden het stokje over te dragen. Ik ben nieuwsgierig naar haar lessen, haar deelnemers én naar wat Cesar hen brengt.

„Ik ben in 1992 begonnen met twee groepen. Toen deed ik nog alleen de echte Cesar oefeningen, zonder muziek, maar in de loop van de tijd is het geëvolueerd tot een actieve les waarbij het hele lichaam aan bod komt en waarbij je op een verantwoorde manier beweegt. Daarbij blijf ik met een paramedische blik kijken naar hoe de oefeningen worden uitgevoerd en waar nodig pas ik correcties toe“. Dat ervaar ik ook als ik een deel van een les mee mag doen. Op een rustige manier worden de deelnemers aangemoedigd en als Sylvia iets opmerkt dat niet helemaal goed gaat geeft ze nog een aanwijzing zoals ‘knieën van het slot’ of ‘schouders laag houden’. Met als voornaamste doel de deelnemers bewust te maken van hun eigen lichaam zodat klachten verholpen of voorkomen kunnen worden.

„Tijdens de lessen worden de spieren getraind, maar er wordt ook gewerkt aan balans, coördinatie, allerlei zaken die iemand op oudere leeftijd nodig heeft om nog lang zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, iets dat in deze tijd nodig is. Kunnen opstaan vanuit je stoel, je beenspieren sterk houden zodat je nog in een auto of bus kunt komen en dus nog ergens naar toe kunt.“

Na de les vraag ik een aantal deelnemers waarom zij  meedoen. Vrijwel allemaal noemen ze dat ze er energie van krijgen, dat het iets toevoegt en ook helend werkt. „Ik heb vaak last van mijn arm en kan hem soms niet optillen. Als ik hier geweest ben kan ik hem weer bewegen“. En zo leert men dus ook hoe men zelf door oefeningen thuis klachten kan verminderen. „Ik hoor vaak terug dat mensen zich bewuster zijn van hun houding“, vertelt Sylvia. „Dat ze bij de kassa in de supermarkt een beetje op één been hangen, iets dat vaak vanzelf gaat,  en dan opeens merken hoe ze staan en weer op twee benen gaan staan“. Zelf merk ik, als ik na de les een stoel terug zet in een andere ruimte, dat ik rechter op loop. En dat al na (een deel van) één les!

Voor Sylvia is het nu tijd voor andere zaken. Genieten van het oma zijn en van het samen met haar man dingen ondernemen. Daar kijkt ze naar uit. Maar wat zou het fijn zijn als ze haar groepen in vertrouwde handen van een opvolger zou kunnen achterlaten! Voor Sylvia is het niet noodzakelijk dat het doorgaat als ‘Cesar’, maar wél dat er iemand komt met kennis van het menselijk lichaam, spieren en gewrichten. Iemand die weet hoe het eruit ziet als iemand niet zo kan bewegen als eigenlijk zou moeten en binnen de les aanwijzingen kan geven hoe men kan bewegen op een manier die beter is. Iemand die de deelnemers leert verantwoord te bewegen.

Voor mij is duidelijk dat Sylvia al die jaren met hart en ziel haar lessen heeft gegeven en dat verdient een groot compliment. De mooiste beloning zou zijn als er een opvolger is.

Dus bent u of kent u iemand die deze lessen bij  wil overnemen, neem dan contact op met Martha van Velsen van ‘van Houten&co’, m.vanvelse@vanhoutenenco.nl.

Activiteit van de Maand

Activiteit van de Maand

 

Vanaf november 2019 verschijnt er iedere maand een nieuw artikel over een van de activiteiten die ‘van Houten&co’ organiseert.

Verschenen artikelen:

Activiteit-Cesar

Activiteit van de Maand – november 2019

Cesar bij ‘van Houten&co’

‘van Houten&co’ organiseert veel activiteiten voor de inwoners van de gemeente Houten. Iedere maand verschijnt er een artikel over een van deze activiteiten. Het artikel van deze maand gaat over de lessen Cesar van Sylvia ter Wolbeek. Omdat Sylvia stopt met lesgeven bij ‘van Houten&co’ wordt met dit artikel ook een oproep gedaan voor een opvolger.

Auteur: Truus Tibben

 

Iedere vrijdagochtend rijdt Sylvia ter Wolbeek naar het Huis van Houten om bij ‘van Houten&co’ haar wekelijkse bewegingslessen volgens Cesar te geven. En dat al meer dan 27 jaar! Nu vindt zij het tijd worden het stokje over te dragen. Ik ben nieuwsgierig naar haar lessen, haar deelnemers én naar wat Cesar hen brengt.

„Ik ben in 1992 begonnen met twee groepen. Toen deed ik nog alleen de echte Cesar oefeningen, zonder muziek, maar in de loop van de tijd is het geëvolueerd tot een actieve les waarbij het hele lichaam aan bod komt en waarbij je op een verantwoorde manier beweegt. Daarbij blijf ik met een paramedische blik kijken naar hoe de oefeningen worden uitgevoerd en waar nodig pas ik correcties toe“. Dat ervaar ik ook als ik een deel van een les mee mag doen. Op een rustige manier worden de deelnemers aangemoedigd en als Sylvia iets opmerkt dat niet helemaal goed gaat geeft ze nog een aanwijzing zoals ‘knieën van het slot’ of ‘schouders laag houden’. Met als voornaamste doel de deelnemers bewust te maken van hun eigen lichaam zodat klachten verholpen of voorkomen kunnen worden.

„Tijdens de lessen worden de spieren getraind, maar er wordt ook gewerkt aan balans, coördinatie, allerlei zaken die iemand op oudere leeftijd nodig heeft om nog lang zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, iets dat in deze tijd nodig is. Kunnen opstaan vanuit je stoel, je beenspieren sterk houden zodat je nog in een auto of bus kunt komen en dus nog ergens naar toe kunt.“

Na de les vraag ik een aantal deelnemers waarom zij  meedoen. Vrijwel allemaal noemen ze dat ze er energie van krijgen, dat het iets toevoegt en ook helend werkt. „Ik heb vaak last van mijn arm en kan hem soms niet optillen. Als ik hier geweest ben kan ik hem weer bewegen“. En zo leert men dus ook hoe men zelf door oefeningen thuis klachten kan verminderen. „Ik hoor vaak terug dat mensen zich bewuster zijn van hun houding“, vertelt Sylvia. „Dat ze bij de kassa in de supermarkt een beetje op één been hangen, iets dat vaak vanzelf gaat,  en dan opeens merken hoe ze staan en weer op twee benen gaan staan“. Zelf merk ik, als ik na de les een stoel terug zet in een andere ruimte, dat ik rechter op loop. En dat al na (een deel van) één les!

Voor Sylvia is het nu tijd voor andere zaken. Genieten van het oma zijn en van het samen met haar man dingen ondernemen. Daar kijkt ze naar uit. Maar wat zou het fijn zijn als ze haar groepen in vertrouwde handen van een opvolger zou kunnen achterlaten! Voor Sylvia is het niet noodzakelijk dat het doorgaat als ‘Cesar’, maar wél dat er iemand komt met kennis van het menselijk lichaam, spieren en gewrichten. Iemand die weet hoe het eruit ziet als iemand niet zo kan bewegen als eigenlijk zou moeten en binnen de les aanwijzingen kan geven hoe men kan bewegen op een manier die beter is. Iemand die de deelnemers leert verantwoord te bewegen.

Voor mij is duidelijk dat Sylvia al die jaren met hart en ziel haar lessen heeft gegeven en dat verdient een groot compliment. De mooiste beloning zou zijn als er een opvolger is.

Dus ben je of ken je iemand die deze lessen bij wil overnemen, neem dan contact op met Martha van Velsen van ‘van Houten&co’, m.vanvelse@vanhoutenenco.nl.

 

Co van Bennekom

Vrijwilligers van Houten

Vrijwilligers zijn onmisbaar en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.
Maak kennis met Co van Bennekom, vrijwilliger bij ‘van Houten&co’.

Schrijver: Irene van Valen. Fotograaf: René van den Brandt

Co verhuisde in 2003 van Utrecht naar Houten. Hij heeft ruim acht jaar een relatie. Eéns per twee weken rijdt Co naar Alkmaar om op zijn vijfjarige kleindochter te passen. Hij werkte 30 jaar als verzuimcontroleur, waarna hij vanuit zijn functie als medisch begeleider (onder andere bij SV Houten), gevraagd werd mee te werken aan de oprichting van een sportschool. In 2016 werd Body Business een feit.

 

Co’s levensmotto is: “Bijna alles is sport”.  Hij is sinds 2007 vrijwilliger bij ‘van Houten&co’ en richtte de Uitstapgroep op, een groep mensen met een licht verstandelijke beperking. Zij gaan eens per maand een dagje uit. Vervolgens vroeg de ouderenconsulent of Co een bewegingsgroep voor mannen wilde starten. “Ze kende mijn grote mond en zal me daarom gevraagd hebben”, zegt Co lachend. “Er bestonden allerlei activiteiten voor vrouwen, nu moest er iets komen voor mannen. Zo ontstond Mannen in Beweging dat nu zo’n tien jaar bestaat. De huidige groep bestaat uit mannen tussen de 68 en 92 jaar oud. Zij trainen zonder fitnessapparatuur en doen buik- en rugspieroefeningen, stabiliteitsoefeningen zoals de superman (daarbij staan zij op handen en knieën en steken één been achteruit en de tegenovergesteld arm vooruit). Daarnaast vergroten zij hun weerbaarheid door naar voren en naar achteren te leren stoten en trappen. Ik hoop dat zij het durven inzetten als ze belaagd worden.”

 

De groep is ongeveer twaalf man groot. “Bij deze nodig ik nieuwe deelnemers uit. In het begin zijn de oefeningen zwaar, maar na zes weken doen de mannen alle oefeningen mee. Hun humor en interesse in elkaar, tijdens de les maar ook na afloop bij de koffie, maken het een gezellige groep. Ik heb diep respect, want sommige mannen komen, ondanks lichamelijke beperkingen, elke week van 10.00 tot11.00 uur naar de Oranje zaal in Huis van Houten. Dat zij zoveel schik hebben en blijven komen, dat maakt dit werk mooi.”

 

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk of meedoen aan Mannen in Beweging? Neem dan contact op met ‘van Houten&co’ via 030-7001500 of kijk op www.vanhoutenenco.nl voor meer informatie.

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.

De Vlinder

De Vlinder,

een danstheatervoorstelling voor en door 65-plussers uit Houten

 

Van oktober 2019 t/m mei 2020 vindt het project De Vlinder plaats. Een danstheatervoorstelling voor en door 65-plussers uit Houten Centrum. Over Houten vroeger, en Houten nu. De voorstelling wordt een mozaïek van herinnering en ervaring, verbeeld in fraaie dansfiguren, poëzie, muziek, zang èn beeld. De inbreng van de deelnemers is de inspiratiebron.
Wie weet nog hoe het vroeger was? Houten is gegroeid van een intiem dorp naar een indrukwekkende Vinex-stad. In deze voorstelling deelt de ‘jeugd van toen’ hun verhalen over het dorp aan elkaar en aan de jonge generatie. Over de snelle groei van dorp naar stad. En de invloed daarvan op hoe mensen met elkaar omgaan en het leven in de stad.

 

Deelnemers

Aan het project kunnen 80 deelnemers meedoen. In 25 repetities maken 40 deelnemers onder leiding van een choreograaf een danstheatervoorstelling. Daarnaast zijn 40 deelnemers actief met

  • het decor, onder leiding van beeldend kunstenaar Dorothé Arts
  • fotografie, onder leiding van  fotograaf Paul van der Klei
  • muziek, onder leiding van muzikant Fredrike de Winter

 

De repetities en lessen

Op dinsdag 1 oktober is de eerste (kennismakings)bijeenkomst met alle deelnemers en de vakdocenten. De lessen en repetities zijn iedere dinsdag van 8 oktober tot en met april 2020. Deelnemers hoeven geen ervaring te hebben, iedereen kan meedoen.

De repetities en lessen vinden plaats op

  • dinsdagochtend van 10.15 tot 11.45 uur: (dans (groep 1), fotografie en decor/beelden)
  • dinsdagmiddag van 12.30 tot 14.00 uur (dans (groep 2) en muziek

Omdat alle repetities/lessen plaats vinden in, of starten en eindigen in Aan de Slinger is er voor alle deelnemers de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten.

Het project wordt afgerond met drie voorstellingen in Aan de Slinger: op zondag 10 mei (matinee), donderdag 14 mei en vrijdag 15 mei.

 

Doet u mee?

Het project is gericht op inwoners van 65-plus uit Houten Centrum (de wijken Centrum West en Centrum Oost). Spreekt het project u aan, neem dan contact op met Angela de Vogel of Fleur Esmeijer van ‘van Houten&co’ via info@vanhoutenenco.nl of tel. 030 – 7001 500. Zij vertellen u graag meer over het project.

 

Samenwerkingspartners
De Vlinder is een onderdeel van het project Onvergetelijk Houten. Een gezamenlijk project van de gemeente Houten, Aan de Slinger en welzijnsorganisatie ‘van Houten&co’. Naast De Vlinder maken ook een Theaterproject en een Adviesgroep Cultuur deel uit van Onvergetelijk Houten.

De Vlinder is een project in het kader van de overheidsregeling Age Friendly Cultural Cities en wordt ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie, KfHeinfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Houten.