Houten werkt samen – netwerken en presentatie

Houten werkt Samen – 20 juni 2023
Netwerken en presentatie Ondernemersfonds Houten

Formele en informele zorg (0e, 1e en 2e lijn) ontmoeten elkaar op dinsdag 20 juni van 16.00 tot 18.00 uur in Huis van Houten. Netwerken en een presentatie van Ondernemersfonds Houten komen tijdens deze bijeenkomst aan bod.

U bent van harte uitgenodigd!

houten werkt samen – thema: Sociaal Plein

Houten werkt Samen – Sociaal Plein Houten

Formele en informele zorg (0e , 1e en 2e lijn) ontmoeten elkaar op dinsdag 16 mei van 16.00 tot 18.00 uur in het Huis van Houten. Het thema van deze bijeenkomst is ‘Sociaal Plein Houten’.

Je bent van harte uitgenodigd!

 

Film: Wie zijn wij?

Dat ‘van Houten&co’ dé welzijnsorganisatie in Houten is, weet je waarschijnlijk allang. Maar weet je ook dat wij iedere inwoner van Houten kunnen helpen? Van jong tot oud? We doen vast meer dan je denkt!

Ben je nieuwsgierig naar wat ‘van Houten&co’ allemaal doet en misschien ook voor jou en je naasten kan betekenen?
Bekijk dan onderstaande film!

Film

In the spotlight: Daphne van Dijk en Arnoud Knopper

 

‘van Houten&co’ zet haar sociaal werkers in de spotlight. Deze week zijn dat Daphne van Dijk en Arnoud Knopper. Daphne is Jongerenwerker en Consulent Welzijn en Arnoud is Jongerenwerker en Opbouwwerker bij ‘van Houten&co’. Beide ondersteunen jongeren in hun pad naar volwassenheid. Ze zetten daarbij in op sociale contacten en tijdsbesteding.

,,Iedere jongere in de gemeente Houten kan een leuke tijd hebben”, vertelt Daphne enthousiast. Ze vult aan: ,,En vooral ook met elkaar.” Daar is Arnoud het roerend mee eens: ,,We zien jongeren soms binnenkomen bij ons als individuen. Na een aantal weken is daar een keerpunt en zien we contacten ontstaan.”

VERBINDING
Daphne ziet dat als mooiste van haar werk: ,,Dat je iemand met weinig sociale contacten kunt verbinden aan andere leeftijdsgenoten.” Dat doet ze door te kijken wat iemand leuk vindt en waar diegene energie van krijgt. ,,Voor de één is dat iets creatiefs, voor de ander muziek maken of gewoon ontmoeten.” De jongerenwerkers van ‘van Houten&co’ werken samen met hulpverleners in Houten en met alle middelbare scholen. Ze zijn aanwezig in de pauzes om alle jongeren te leren kennen en geven soms gast- of sportlessen op de scholen.

In de wijken en in de vakanties organiseren ze leuke en sportieve activiteiten voor jongeren, zoals iedere dinsdag bij Voetbalkooi De Plantage (park Schoneveld), iedere woensdag bij de voetbalkooi bij basisschool de Velduil, iedere donderdag bij het skatepark en het voetbalveld bij Wereldwijs en op vrijdag bij voetbalveld De Spin (Spoor). Van 15.00 tot 17.00 uur kun je hier gratis meedoen met een sportactiviteit.

ONTMOETEN
Jongeren ontmoeten elkaar in Jongerencentrum Enter aan de Hefbrug 1 in Houten. Jongeren kunnen hier komen chillen, elkaar ontmoeten en meedoen met een activiteit. Zelf een toffe activiteit bedenken en opzetten kan hier ook. Arnoud moedigt dit aan: ,,Ik word er blij van als ik jongeren zie stralen tijdens een groepsactiviteit met leeftijdsgenoten.”

,,Ik vind het super belangrijk dat we tijdens onze activiteiten in het jongerencentrum of onze buitenactiviteiten een klimaat neer kunnen zetten waar alle jongeren zich welkom voelen”, zegt Daphne. ,,Ik krijg er energie van als ik zie dat iedereen mee kan doen.”

JOIN US
Jongeren die het lastig vinden om contacten te maken, kunnen zich aansluiten bij Join us. In Houten zijn er vier groepen. Twee voor jongeren van 12 tot 18 jaar en twee voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Iedere twee weken ontmoeten de jongeren elkaar. Samen ondernemen ze activiteiten zoals gamen, films kijken of spelletjes doen. Je leert je sociale vaardigheden verbeteren en je krijgt meer zelfvertrouwen. Aanmelden kan door te bellen of appen naar 06 – 86 82 25 42.

‘van Houten&co’ doet mee aan de landelijke campagne ‘Zie je mij?’ georganiseerd door ‘Sociaal Werk werkt!’. In korte video’s vertellen werkers van ‘van Houten&co’ wat zij precies doen en waarom. Annekee, Marinda, Fleur, Martha en Marleen vertelden net als Daphne en Arnoud hun verhaal. Wat hun werk zo mooi en bijzonder maakt, vind je terug op vanhoutenenco.nl.

In the spotlight: Marleen Nelemans

‘van Houten&co’ zet haar sociaal werkers in de spotlight. Deze week is dat Marleen Nelemans. Als Consulent Welzijn haalt Marleen veel voldoening uit het feit dat een klein gebaar soms een groot verschil kan maken in iemands leven. ,,Het mooiste aan mijn werk is dat mensen zich gezien en gehoord voelen.”

,,Net dat stapje extra zetten voor een ander. Daar word ik blij van en daarom ben ik sociaal werker”, vertelt Marleen enthousiast. Alle Houtenaren kunnen bij haar terecht met vragen over zorg, welzijn en wonen. ,,Soms kun je je hobby niet meer uitoefenen vanwege lichamelijke klachten. Of heb je vragen omdat je er ineens alleen voor komt te staan. Allemaal situaties waarin ik mogelijk kan helpen.”

Als je een vraag neerlegt bij Marleen, wordt er een afspraak gemaakt voor een huisbezoek. Marleen komt bij je langs om een luisterend oor te bieden en om samen de situatie in kaart te brengen. Vervolgens wordt er gekeken naar de mogelijkheden die er zijn. Het kan zijn dat je zelf hulp nodig hebt, maar de vraag kan ook van een mantelzorger, familie of buren komen. De Consulent Welzijn biedt informatie, advies, begeleiding en ondersteuning.

WELZIJN OP RECEPT
Je hebt drie mogelijkheden om met Marleen in contact te komen. Je wordt doorverwezen door de huisarts. Dit wordt ‘welzijn op recept’ genoemd. Je kunt doorverwezen worden door de gemeente of zelf contact opnemen met ‘van Houten&co’.

,,Het valt niet mee als je in deze snel veranderende maatschappij niet meer mee kunt. Al is dat tijdelijk. Wij zijn dan als het ware je reddingsboei”, vertelt Marleen. Ze is blij met alle activiteiten vanuit ‘van Houten&co’ waar mensen aan kunnen deelnemen als daar behoefte aan is. ,,Ontmoeten staat centraal bij iedere activiteit. Er is altijd ruimte voor een kop koffie en een gesprek. Bovendien is er voor ieder wat wils. Van bewegen tot kaarten, handwerken en de huiskamergroepen.”

HUISKAMER
De Huiskamer is speciaal bedoeld voor zelfstandig wonende ouderen die niet meer zo makkelijk deel kunnen nemen aan activiteiten, maar het wel prettig vinden om mensen te ontmoeten en in een vertrouwde groep activiteiten te ondernemen. Met elkaar leuke activiteiten doen, gesprekken voeren en gezamenlijk lunchen zorgen voor een zinvolle dagbesteding en de mogelijkheid om contacten te leggen met leeftijdsgenoten. Er zijn Huiskamergroepen op dinsdag, woensdag en donderdag in Huis van Houten. Er is ook een Huiskamer in Houten Zuid. Deze Huiskamer vindt plaats op donderdag in Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld.

Als Consulent Welzijn kan Marleen bij vraagstukken bemiddelen of doorverwijzen. Ze blijft ondersteunen tot er een passende oplossing is gevonden. Met als doel dat je zo lang mogelijk plezierig zelfstandig kunt blijven functioneren. Wil je meer weten over Marleen en haar werk? Scan de QR-code om haar filmpje te bekijken.

‘van Houten&co’ doet mee aan de landelijke campagne ‘Zie je mij?’ georganiseerd door ‘Sociaal Werk werkt!’. In korte video’s vertellen werkers van ‘van Houten&co’ wat zij precies doen en waarom. Vorige week was dit Martha van Velse, Coördinator Activiteiten en Vrijwilligers.

In the spotlight: Martha van Velse

‘van Houten&co’ zet haar sociaal werkers in de spotlight. Deze week is dat Martha van Velse. Als coördinator is ze binnen ‘van Houten&co’ niet alleen verantwoordelijk voor de activiteiten en cursussen. Ze coördineert daarnaast de Vrijwilligerscentrale Houten.

Iedere dag gaat Martha met evenveel passie en energie aan de slag om leuke activiteiten te organiseren voor alle Houtenaren. Of dat nu een wandelgroep is, een cursus schilderen, Italiaans koken of pilates, het sociale aspect staat altijd bovenaan. ,,Onze activiteiten starten iedere keer met een kopje koffie en een praatje”, vertelt Martha enthousiast. ,,Ontmoeting is het sleutelwoord.” Op de website van ‘van Houten&co’ staat een overzicht van alle uiteenlopende activiteiten. Voor ieder wat wils. Er staan meer dan 350 activiteiten op voor zowel jong als oud.

WORKSHOP DUURZAAMHEID
Martha is trots op de workshop over duurzaamheid ‘Onze toekomst in één verhaal!’. Deze wordt op dinsdagavond 22 maart aanstaande van 19.30 – 21.30 uur gegeven door Leen Zevenbergen in Theater Aan de Slinger. ,,Leen Zevenbergen is al meer dan 25 jaar een autoriteit als het gaat om duurzaamheid. Als ondernemer, spreker en auteur deelt hij zijn pragmatische kijk op een betere wereld op zijn eigen unieke manier. Vol humor, maar met een duidelijke boodschap”, vertelt Martha. Cursus&co organiseert deze workshop samen met het Duurzaamheidsfonds Houten. ,,Dat is het leuke aan mijn werk. Ik breng niet alleen mensen samen, maar ook organisaties.”

MATCHEN
De Vrijwilligerscentrale Houten is een plek waar zowel vrijwilligers als organisaties zich melden. Martha: ,,Via social media plaatsen we oproepen als we mensen zoeken voor bepaalde vrijwilligersvacatures.  En aan de andere kant kun je op deze manier als vrijwilliger ook aangeven wat je te bieden hebt. Matches zijn dan soms snel gemaakt.”

Martha begint te stralen als ze vertelt over haar laatste match. ,,Ik koppelde een vrijwilliger als docent aan een groep. Daar geeft ze nu wekelijks les. De groep is heel dankbaar en blij. En de vrijwilliger geeft aan dat ze er energie van krijgt. Dat is het mooie aan vrijwilligerswerk. Je krijgt er energie van!”

Vrijwilligerswerk is een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen. Je vergroot je netwerk en je krijgt de kans je talenten verder te ontwikkelen. Dat kan van pas komen op je CV als je solliciteert naar een nieuwe baan. Het allerleukste is dat je van betekenis bent voor een ander. Dat geeft voldoening en plezier. Wil je meer weten over Martha en waar zij energie van krijgt in haar werk? Klik op de QR-code om haar filmpje te bekijken.

Kaarten voor de workshop duurzaamheid zijn te bestellen op aandeslinger.nl. Het boek ‘Dominee van de Duurzaamheid’ van Leen Zevenbergen krijg je cadeau bij deelname. Wil jij als vrijwilliger iets betekenen voor anderen? Kijk eens op vrijwilligersvanhouten.nl

‘van Houten&Co’ doet mee aan de landelijke campagne ‘Zie je mij?’ georganiseerd door ‘Sociaal Werk werkt!’. Meer dan 50.000 professionals zetten zich in Nederland dagelijks in om positieve impact te maken op het welzijn in wijken en buurten. Dat is onmisbaar en cruciaal werk. In korte video’s vertellen verschillende sociaal werkers van ‘van Houten&co’ wat zij precies doen en waarom. Vorige week was dit Fleur Esmeijer, medewerker Beleid en Strategie.

In the spotlight: Fleur Esmeijer

‘van Houten&co’ zet haar sociaal werkers in de spotlight. Deze week is dat Fleur Esmeijer, medewerker Beleid & Strategie. Fleur is betrokken bij tal van leuke projecten in de gemeente Houten, zoals de ontwikkeling van het nieuwe Forum of het netwerk ‘Houten werkt samen’ waar ‘van Houten&co’ de trekker van is.

,,Sociaal werk is de lijm in de samenleving”, vertelt Fleur enthousiast over haar werk. ,,We zorgen voor verbindingen tussen bewoners en organisatie en tussen bewoners onderling. Samen zetten we ons in voor het welzijn van iedereen.” Het in verbinding brengen van mensen is waar Fleur het meeste voldoening uit haalt. Met mooie resultaten. Zo is dankzij de danstheatervoorstelling De Vlinder in samenwerking met Theater Aan de Slinger de gemeente Houten officieel benoemd tot ‘Age Friendly Cultural City’. Deze prijs is toegekend door de cultuurparticipatie voor ouderen te verbeteren en te stimuleren. Aan dit project deden namelijk maar liefst 80 ouderen met veel plezier mee. De naam De Vlinder is geïnspireerd op de stedenbouwkundige vlindervorm van Houten.

Fleur werkt aan meerdere projecten tegelijkertijd die allemaal anders zijn qua omvang en intensiteit. Het netwerk ‘Houten werkt samen’ is een van die projecten.  Binnen dit initiatief werken verschillende organisaties samen om het onderlinge netwerk in het sociaal domein te verstevigen en kennis met elkaar te delen. ,,In het werk draait het altijd om het welzijn van de inwoners van Houten. Helpen om mensen mee te laten doen als het even niet vanzelf gaat.” Dit doet Fleur door te verbinden, te faciliteren, kansen te zien en samen te werken.

ONTWIKKELING FORUM
Een ander project is het nieuwe Huis van Houten. Dat is de plek waar ‘van Houten&co’ en de bibliotheek nu gevestigd zijn. Het gebouw is verouderd en aan vervanging toe. In plaats daarvan is het nieuwe Forum een optie. De gemeente ziet deze plek als kansrijke locatie voor verdere ontwikkeling: ,,Samen met inwoners van Houten, maatschappelijke organisaties, vastgoedorganisatie en de gemeente Houten onderzoeken we de mogelijkheden.” Het Forum zal een multifunctioneel gebouw moeten worden. Een plek voor iedereen in Houten waar cultuur en welzijn samenkomen.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van aankomende maart zal de nieuwe coalitie haar zegje doen over dit project. Fleur hoopt dat de eerste blauwdruk aankomende juni klaar zal zijn voor presentatie.

VERBINDEN VAN MENSEN
,,Het samenbrengen van mensen, samenwerken met andere organisaties en mooie nieuwe dingen creëren voor Houten. Daar word ik blij van.” Wil je meer weten over Fleur en aan welke projecten ze werkt? Klik op de QR-code om haar filmpje te bekijken.

‘van Houten&co’ doet mee aan de landelijke campagne ‘Zie je mij?’ georganiseerd door ‘Sociaal Werk werkt!’. In korte video’s vertellen verschillende sociaal werkers van ‘van Houten&co’ wat zij precies doen en waarom. Vorige week was dit Marinda Rodas, Coördinator Steunpunt Mantelzorg Houten.

In the spotlight: Marinda Rodas

In the spotlight: Marinda Rodas

 


‘van Houten&co’ zet haar sociaal werkers in de spotlight. Deze week is dat Marinda Rodas. Zij is coördinator van het Steunpunt Mantelzorg Houten. De gemeente Houten telt zo’n 13.000 mantelzorgers die langdurig zorgen voor een partner, ouder, kind, familielid, kennis of één van de buren. Marinda is het centrale aanspreekpunt voor deze mensen. Of ze nu 2 uur of 20 uur per week zorgen. Dat maakt niet uit. Iedereen is welkom.

Als mantelzorger komt er veel op je af. Bij Marinda kun je terecht met je vragen. ,,Bij mij kun je je ei kwijt”, vertelt Marina enthousiast. ,,Ik kan je informeren over de mogelijkheden voor extra ondersteuning of tips geven hoe je jezelf kunt ontlasten. En ik kan je in contact brengen met mensen in dezelfde situatie als jij, want gedeelde smart is halve smart.” Mantelzorger worden is meestal geen bewuste keuze. Je draagt bij in de zorg van een naaste en dat kan langzaamaan meer tijd in beslag nemen. Het duurt daarom vaak een tijdje voordat je jezelf als mantelzorger ziet.

MANTELZORGCAFE
Mensen bij elkaar brengen doet Marinda onder andere met het Mantelzorgcafé. Dat bestaat sinds 2017 en sinds die tijd is er een trouwe groep bezoekers. ,,Nieuwe bezoekers zijn van harte welkom. Of je nu voor één keertje aanhaakt of vaker wilt komen. Dat hoef je vooraf nog niet te besluiten.” Je kunt je verhaal delen met gelijkgestemden of genieten van het feit dat je er een avond tussenuit bent.

De activiteiten zijn iedere keer verrassend. Dit kan een creatieve invulling zijn, zoals bloemschikken, mozaïeken of schilderen, maar bijvoorbeeld ook een lezing over stress. Marinda zet iedere keer een andere thema op het programma. Het allerleukste aan haar werk, is voor Marinda de positieve reacties die ze krijgt van mantelzorgers. ,,Mensen zijn blij met wat we doen. Dat geeft aan dat we goed bezig zijn.”

Steunpunt Mantelzorg Houten organiseert naast het Mantelzorgcafé en de scholingen ook de Mantelzorgwaardering vanuit de gemeente Houten. De afgelopen twee jaar liep de organisatie wat anders in verband met de coronarichtlijnen. Daarvoor was het jarenlang in de vorm van de Waarderingsmarkt. Deze markt bestond uit een informatiemarkt en een productenmarkt waar mantelzorgers producten konden shoppen bij lokale winkeliers. Daarnaast ontvingen ze, net als afgelopen jaar, een cadeaukaart.

WAARDERING
Ieder jaar op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Overal in Nederland worden mantelzorgers in het zonnetje gezet. Ook in Houten. Mantelzorgen lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het is bijzonder en verdient waardering. Marinda: ,,Je hebt niet altijd een compleet ondersteuningsplan nodig. Het kan voldoende zijn een luisterend oor te bieden of iemand een moment van ontspanning te geven. Daar doen we het voor.”

Wil je meer weten over Marinda en wat ze betekent voor anderen? Bekijk dan haar filmpje!

‘van Houten&co’ doet mee aan de landelijke campagne ‘Zie je mij?’ georganiseerd door ‘Sociaal Werk werkt!’. Meer dan 50.000 professionals zetten zich in Nederland dagelijks in om positieve impact te maken op het welzijn in wijken en buurten. Dat is onmisbaar en cruciaal werk. In korte video’s vertellen verschillende sociaal werkers van ‘van Houten&co’ wat zij precies doen en waarom. Vorige week was dit Annekee Bosveld, Opbouwwerker in Houten Noord-Oost.


Tekst: Claudia Verbree – in opdracht van BDU Media

Foto en video: Charles Verwimp – Omroep Houten

In the spotlight: Annekee Bosveld

In the spotlight: Annekee Bosveld

 

 

‘van Houten&co’ zet haar sociaal werkers in de spotlight. Zij doen mee aan de landelijke campagne ‘Zie je mij?’ georganiseerd door ‘Sociaal Werk werkt!’. Meer dan 50.000 professionals zetten zich in Nederland dagelijks in om positieve impact te maken op het welzijn in wijken en buurten. Dat is onmisbaar en cruciaal werk. In korte video’s vertellen verschillende sociaal werkers van ‘van Houten&co’ wat zij precies doen en waarom, zoals Annekee Bosveld, Opbouwwerker in Houten Noord-Oost.

Voor velen een bekende naam, want Annekee is al ruim 16 jaar het gezicht in de wijken vanuit ‘van Houten&co’. Op dit moment in Houten Noord-Oost. Dat beslaat een flink gebied van de wijken De Haag en De Weide tot en met het centrum van Houten. Het is haar doel om de sociale samenhang te vergroten.

Als je met Annekee in gesprek komt over verbinding, verschijnt er een twinkeling in haar ogen. ,,Er zijn veel mensen die iets willen en mooie kwaliteiten hebben. Ik breng ze graag in verbinding met elkaar en met bedrijven en instanties die kunnen helpen met het realiseren van hun droom.”

Eén van de taken van Annekee is het ondersteunen van bewonersinitiatieven. Dit kan klein of groot zijn, zoals het organiseren van een burendag, het starten van een wandelgroep of het opzetten van een kledingruil. Ze heeft daarin een ondersteunende en verbindende rol. ,,Mensen en groepen mensen in hun kracht zetten, dat is wat ik doe.”

,,Ik kan je adviseren over onder andere ruimte en budget en breng je in contact met de juiste mensen en organisaties”, vult ze aan. ,,Ik ben degene die mensen vooruit helpt, waarna ze het daarna zelf kunnen oppakken. Dat is zo mooi aan mijn vak.” Wijkwerkplaats De Meerkoet is zo’n plek waar initiatieven tot leven komen. Deze zijn heel divers. Van schilderclub tot gymnastiek en schaken.

ENERGIE
Mensen die kwetsbaarheid ervaren weer in hun kracht zetten, is het mooiste aan haar werk vertelt Annekee: ,,Iedereen heeft wel eens een mindere periode of ervaren ziekte en verlies in hun leven. Je voelt je op zo’n moment kwetsbaar. Met deze mensen in gesprek gaan en samen met hen ontdekken waar ze energie van krijgen, vind ik zo waardevol. Ze voelen zich weer gezien en van waarde.”

PRIKKELEN
Haar aanpak is afhankelijk van de vraag die ze krijgt. ,,Ik probeer op een positieve manier mensen te prikkelen om zich in te zetten voor elkaar, voor hun omgeving en voor de samenleving. Door ze vervolgens met elkaar te verbinden, ontstaat het één plus één is drie effect”, lacht ze. ,,Ieder mens heeft zijn of haar eigen mooie kwaliteiten. Het is mooi als je deze kunt inzetten ten behoeve van een groter geheel.”

Enkele projecten waar Annekee trots op terugkijkt, is de ondersteuning van ‘KrachtigPlus Houten’ waar Houtenaren die met pensioen zijn of gaan, elkaar ontmoet en kennisdelen. En recent het opzetten van het platform ‘Houten voor Houten’ in coronatijd.

Annekee ondersteunt niet alleen bewonersinitiatieven. Ze is ook voorzitter van het participatienetwerk. Wat haar drijfveren zijn, zie je in haar filmpje.

Tekst: Claudia Verbree – in opdracht van BDU Media
Foto en video: Charles Verwimp – Omroep Houten

 

 

‘van Houten&co’ in coronatijd

De afgelopen maanden in beeld

Er is veel gebeurd na 15 maart jl.. Niet alleen gingen de deuren dicht van de locaties, maar ook het werk veranderde. Een bijzondere tijd waarin iedereen probeerde bij te dragen aan wat er nodig was en zoeken naar hoe het werk op een andere manier toch gedaan kon worden. Van een ANWB Automaatje die werd omgetoverd tot boodschappenservice, een digitaal jongerencentrum, Houten voor Houten tot het contact met deelnemers onderhouden. Een kleine greep uit ons werk in de periode van maart tot en met mei is opgetekend in een beeldverslag door Elco van Staveren van Denkschets. Het geeft een beeld van hoe een aantal van de werkzaamheden een andere vorm kregen en wat er is gebeurd in die periode.
Klik hier: ‘van Houten&co’ in coronatijd fase 1 voor het beeldverslag.