Jongerentips

 

Voel je je moe, down of zit je gewoon niet lekker in je vel? Dat kan! Weet dat je hier hulp voor kunt krijgen. Vind je dat nu nog een stap te ver? Wij hebben 5 tips voor jou waar je mee kan beginnen.
Gelezen? Maar zoek je meer? Neem dan, zoals onder tip 5 staat, contact op met één van ons. We kunnen altijd met je meedenken.


1. Breng structuur aan in je dag

Sta een aantal dagen per week op tijd op, ontbijt, kleedt je aan en maak een lijstje voor de dag. Op het lijstje kunnen kleine dingen staan die makkelijk te behalen zijn. En als dat goed gaat, kun je taken ook steeds groter maken. Zo maak je overzicht en krijg je ritme.


2. Zorg goed voor jezelf

Eet gezond en beweeg genoeg. Dat krijg je vast vaker te horen. Maar je lichaam heeft dat echt nodig. Op YouTube zijn heel wat tips te vinden. 

Dan is het ook nog echt handig om niet te hele tijd het nieuws of de socials te volgen, doseren helpt. Als je ’s avonds in bed ligt, bedenk dan 3 dingen die positief waren vandaag. Bijvoorbeeld een mooie zonsondergang of je hebt iets opgeruimd, kleine positieve dingen zijn genoeg.


3. Leer iets nieuws of vind een nieuwe hobby

Heb je iets waar je goed in bent, maar nooit tijd voor maakt? Maak er dan wel eens tijd voor! En als je niet weet wat je leuk vindt, ga eens wat verschillende dingen proberen. Zo kun je eten koken, een DIY-project starten of een fotoboek maken. Dan ontdek je vanzelf iets wat je misschien wel heel leuk vindt.

Zowel het Jongerenwerk als SHINE hebben ook activiteiten waar je vrijblijvend mag langskomen.


4. Blijf in contact met anderen

Plan met iemand een vast belmoment in de week. Sowieso kan je je vrienden, een begeleider of je familie ook wel een keer bellen in plaats van appen.

Vind je het moeilijk om contact te maken? Kijk eens op https://www.join-us.nu/jongeren/


5. Praat over je gevoelens

Dat kan als je toch met iemand gaat bellen. Maar als je dat moeilijk vindt, is er misschien je mentor of iemand anders op school waar je heen kan. Uiteraard mag je ook altijd met ons contact opnemen.

 

Jongerenwerk ‘van Houten&co’: 06-86822542

SHINE: 06-45573899

CJG Houten: 06 – 46000775

Sociaal Team Houten: 030-639 2250

Of anoniem bij MIND: https://wijzijnmind.nl/corona

Voor meer informatie: https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/tips-voor-je-mentale-gezondheid-in-coronatijd/

https://www.113.nl/ik-denk-aan-zelfmoord/hulplijn

 

 

Jongerenwerk

 

Shine Houten