Steunpunt Mantelzorg Houten

 

Steunpunt Mantelzorg Houten is een centraal aanspreekpunt voor iedereen uit de gemeente Houten die zorgt voor een (hulpbehoevende) ander. Het maakt niet uit voor wie u zorgt en of u nu 2 uur in de week of 18 uur per dag aan het zorgen bent. U bent van harte welkom!

 

Wat is mantelzorg?

Het is vanzelfsprekend te zorgen voor ouders, partner, kind, familielid of vriend. Wanneer de persoon voor wie gezorgd wordt een chronische ziekte heeft, (verstandelijk) beperkt is of op een andere manier hulpbehoevend is spreken we van ′mantelzorg′.

Mantelzorg kan variëren van boodschappen doen, vervoer, een gesprek en huishoudelijke hulp tot 24 uur per dag intensieve zorg verlenen. Mantelzorgers zijn geen beroepskrachten maar zorgen voor iemand waarmee zij een persoonlijke band hebben. Ook jonge kinderen zijn mantelzorger als zij opgroeien met een chronisch zieke ouder of met een zusje of broertje met een enkel- of meervoudige beperking, autisme, PPD-NOS, ADHD, enz.

 

Hulp bij zorgen voor een ander

In Houten zorgen meer dan elfduizend mensen langdurig en onbetaald voor een partner, ouder, kind, familielid, kennis of één van de buren. Het geeft vaak voldoening om voor iemand te zorgen en je doet het uit liefde voor de ander. Maar juist daardoor is het soms moeilijk grenzen te stellen en op tijd hulp te vragen als het zorgen te veel wordt. Steunpunt Mantelzorg Houten is er om u te helpen. Als mantelzorger kunt u bij het steunpunt terecht voor informatie en advies, maar ook als u behoefte heeft aan een luisterend oor.

 

Wat kan Steunpunt Mantelzorg Houten voor u betekenen?

Als u voor een ander zorgt, kan het soms allemaal te veel worden. Het is dan goed om te weten dat er anderen zijn die u een steuntje in de rug kunnen geven en u kunnen wijzen op mogelijkheden voor ondersteuning.

 

Steunpunt Mantelzorg Houten is er voor:

 • Informatie en advies
  Steunpunt Mantelzorg Houten heeft kennis van de organisaties in Houten die ondersteuning bieden aan mantelzorgers en werkt met veel van hen samen. Wij kunnen u in contact brengen met de partij die u verder kan helpen.
 • Een luisterend oor
  Soms heeft u er behoefte aan om gewoon uw verhaal te kunnen vertellen en dat iemand naar u luistert. Ook hiervoor kunt u terecht bij het steunpunt. We geven u alle ruimte om uw hart te luchten en geven desgewenst tips of helpen u om uw gedachten te ordenen.
 • Workshops en lotgenotencontact
  U bent niet de enige die zorgt voor een partner met dementie, MS, Parkinson, etc. En daarnaast zijn er veel andere ouders met een chronisch ziek kind. Het kan fijn zijn om met lotgenoten van gedachten te wisselen. Steunpunt Mantelzorg Houten organiseert voor volwassenen workshops en themabijeenkomsten waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. Ook is er maandelijks het mantelzorgcafé, waar mantelzorgers elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. Daarnaast is er een lotgenotengroep, voor jongeren van 9-23 jaar, die geregeld leuke uitjes organiseert.
 • Hulp bij regeltaken
  Als mantelzorger heeft u vaak te maken met allerlei papierwerk en procedures. Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van thuiszorg of financiële regelingen? Bent u op zoek naar een vrijwilliger? Zoekt u speciaal onderwijs voor een kind met een functiebeperking? Wij helpen u graag met dit soort regelwerk of verwijzen u door naar de juiste instantie.

Aanmelden

Wilt u de nieuwsbrief van Steunpunt Mantelzorg Houten ontvangen, op de hoogte gehouden worden over de activiteiten die het steunpunt organiseert of wil  u een uitnodiging ontvangen voor de jaarlijke Waarderingsmarkt voor Mantelzorgers?
Klik dan hier en meld u aan bij het het steunpunt!

Contact

Neem voor meer informatie contact op met het steunpunt door een e-mail te sturen naar Steunpunt Mantelzorg Houten, of telefonisch via 030-7001500.