Activiteit van de maand:

Conditiegym en Bodyfit

 

‘van Houten&co’ organiseert veel activiteiten voor de inwoners van de gemeente Houten. Iedere maand verschijnt er een artikel over een van deze activiteiten. Het artikel van deze maand gaat over de bewegingslessen Conditiegym en Bodyfit van Lenny van der Zwet.

Schrijver: Truus Tibben

Voor ‘van Houten&co verzorgt Lenny van der Zwet meerdere bewegingsactiviteiten: Conditiegym en Bodyfit. De Conditiegym, die gegeven wordt in Stardance, is een gevarieerde vorm van bewegen, waarbij alle spieren aan bod komen. Na een warming up op muziek worden er oefeningen gedaan waarbij niet alleen het lichaam maar ook de geest aan het werk gezet wordt. Niet altijd de juiste beweging doen zorgt voor hilariteit onder de deelnemers en daar is ook ruimte voor. Een spelelement zorgt voor afwisseling en dan wordt duidelijk dat de deelnemers op een sportieve manier ook competitief zijn. Lenny leidt het op een prettige manier in goede banen. Na deze onderdelen worden er op muziek oefeningen gedaan waarbij alle spiergroepen royaal aan bod komen: van nek en schouders, armen, rug- en buikspieren, tot natuurlijk ook de beenspieren. Iedereen doet enthousiast mee en als het voor iemand even niet lukt dan pakt die persoon het bij een volgende spiergroep gewoon weer op.

 

Zelf heeft Lenny een turn-achtergrond. Zij volgde een opleiding om ook les te mogen geven en dat doet zij al jaren met veel plezier. Eerst vooral in de turnwereld, maar zo’n twintig jaar geleden werd haar gevraagd of ze wilde waarnemen voor de docent van de Conditiegymnastiek. „Die docent is nooit meer terug gekomen en ik neem dus nog steeds waar“, zegt Lenny met een knipoog.
Is Conditiegym bedoeld voor een oudere doelgroep? „Nee, zeker niet“, reageert Lenny. „Het is juist leuk als er meerdere leeftijdsgroepen vertegenwoordigd zijn en dat is in deze groepen ook zo. Een aantal van deze mensen komt al vele jaren trouw en daardoor vormen zij een hechte groep.“ Er wordt naar elkaar omgekeken, als er iemand ziek is wordt er een kaartje gestuurd of een bloemetje bezorgd. Maar het is zeker geen gesloten groep, nieuwe deelnemers zijn van harte welkom. Hoewel er serieus geoefend wordt, is er ook ruimte voor een lach. En voor elke groep geldt dat er na afloop nog even samen koffie gedronken wordt. Dat de contacten goed zijn blijkt wel uit het feit dat er af en toe ook samen gefietst of gegeten wordt.

 

Zoals gezegd verzorgt Lenny ook Bodyfit. Wat is het verschil met Conditiegym? „Bij Bodyfit ligt het tempo hoger en worden alle oefeningen op muziek gedaan. Ook worden daar meer attributen als bijvoorbeeld steps gebruikt. Maar voor beide geldt dat er wordt gewerkt aan de conditie“, legt Lenny uit. „En voor beide geldt ook dat voor sommige mensen de drempel iets lager ligt dan die van de sportschool.“ En dan is het mooi dat die mensen bij deze sportieve activiteiten terecht kunnen.

 

De groepen Conditiegym zijn gemengde groepen, de Bodyfit groepen bestaan, doordat ze ooit als vrouwengroepen zijn opgestart, alleen uit vrouwen.
Interesse? Er is ruimte voor nieuwe deelnemers. Vooral bij Conditiegym op maandagochtend  van 11.00 tot 12.00 uur.

 

Kijk voor meer informatie of aanmelden op www.vanhoutenenco.nl. Of neem contact op met Cursus&co, onderdeel van ‘van Houten&co’. Cursus&co is bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9.30 tot 12.00 uur via tel. (030) 7001 525 of e-mail: cursusenco@vanhoutenenco.nl.