Activiteit van de Maand – november 2019

Cesar bij ‘van Houten&co’

‘van Houten&co’ organiseert veel activiteiten voor de inwoners van de gemeente Houten. Iedere maand verschijnt er een artikel over een van deze activiteiten. Het artikel van deze maand gaat over de lessen Cesar van Sylvia ter Wolbeek. Omdat Sylvia stopt met lesgeven bij ‘van Houten&co’ wordt met dit artikel ook een oproep gedaan voor een opvolger.

Auteur: Truus Tibben

 

Iedere vrijdagochtend rijdt Sylvia ter Wolbeek naar het Huis van Houten om bij ‘van Houten&co’ haar wekelijkse bewegingslessen volgens Cesar te geven. En dat al meer dan 27 jaar! Nu vindt zij het tijd worden het stokje over te dragen. Ik ben nieuwsgierig naar haar lessen, haar deelnemers én naar wat Cesar hen brengt.

„Ik ben in 1992 begonnen met twee groepen. Toen deed ik nog alleen de echte Cesar oefeningen, zonder muziek, maar in de loop van de tijd is het geëvolueerd tot een actieve les waarbij het hele lichaam aan bod komt en waarbij je op een verantwoorde manier beweegt. Daarbij blijf ik met een paramedische blik kijken naar hoe de oefeningen worden uitgevoerd en waar nodig pas ik correcties toe“. Dat ervaar ik ook als ik een deel van een les mee mag doen. Op een rustige manier worden de deelnemers aangemoedigd en als Sylvia iets opmerkt dat niet helemaal goed gaat geeft ze nog een aanwijzing zoals ‘knieën van het slot’ of ‘schouders laag houden’. Met als voornaamste doel de deelnemers bewust te maken van hun eigen lichaam zodat klachten verholpen of voorkomen kunnen worden.

„Tijdens de lessen worden de spieren getraind, maar er wordt ook gewerkt aan balans, coördinatie, allerlei zaken die iemand op oudere leeftijd nodig heeft om nog lang zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, iets dat in deze tijd nodig is. Kunnen opstaan vanuit je stoel, je beenspieren sterk houden zodat je nog in een auto of bus kunt komen en dus nog ergens naar toe kunt.“

Na de les vraag ik een aantal deelnemers waarom zij  meedoen. Vrijwel allemaal noemen ze dat ze er energie van krijgen, dat het iets toevoegt en ook helend werkt. „Ik heb vaak last van mijn arm en kan hem soms niet optillen. Als ik hier geweest ben kan ik hem weer bewegen“. En zo leert men dus ook hoe men zelf door oefeningen thuis klachten kan verminderen. „Ik hoor vaak terug dat mensen zich bewuster zijn van hun houding“, vertelt Sylvia. „Dat ze bij de kassa in de supermarkt een beetje op één been hangen, iets dat vaak vanzelf gaat,  en dan opeens merken hoe ze staan en weer op twee benen gaan staan“. Zelf merk ik, als ik na de les een stoel terug zet in een andere ruimte, dat ik rechter op loop. En dat al na (een deel van) één les!

Voor Sylvia is het nu tijd voor andere zaken. Genieten van het oma zijn en van het samen met haar man dingen ondernemen. Daar kijkt ze naar uit. Maar wat zou het fijn zijn als ze haar groepen in vertrouwde handen van een opvolger zou kunnen achterlaten! Voor Sylvia is het niet noodzakelijk dat het doorgaat als ‘Cesar’, maar wél dat er iemand komt met kennis van het menselijk lichaam, spieren en gewrichten. Iemand die weet hoe het eruit ziet als iemand niet zo kan bewegen als eigenlijk zou moeten en binnen de les aanwijzingen kan geven hoe men kan bewegen op een manier die beter is. Iemand die de deelnemers leert verantwoord te bewegen.

Voor mij is duidelijk dat Sylvia al die jaren met hart en ziel haar lessen heeft gegeven en dat verdient een groot compliment. De mooiste beloning zou zijn als er een opvolger is.

Dus ben je of ken je iemand die deze lessen bij wil overnemen, neem dan contact op met Martha van Velsen van ‘van Houten&co’, m.vanvelse@vanhoutenenco.nl.