Activiteit van de maand:

Borduren – Handwerkgroep Houten

 

‘van Houten&co’ organiseert veel activiteiten voor de inwoners van de gemeente Houten. Iedere maand verschijnt er een artikel over een van deze activiteiten. Het artikel van deze maand gaat over de Handwerkgroep Houten, Borduren.

Schrijver: Truus Tibben

Op de eerste verdieping van Huis van Houten vinden regelmatig activiteiten plaats. Om de week op dinsdagochtend vind je er een groepje vrouwen dat samen bezig is met hun hobby: borduren.

Er liggen eerder gemaakte werkstukken op tafel, zoals een uit vier- en zeskantige vakjes bestaande bal, waarbij in de vakjes met grote zorg figuurtjes zijn geborduurd. De spullen die nodig zijn, zoals naalden en spelden, worden meegenomen in zelf geborduurde mapjes of een met kraaltjes geborduurd speldenkussen. Alles even fijn en mooi gemaakt.

De dames komen al jaren samen en wisselen ideeën en patroontjes uit. Ze vertellen dat ze niet alleen bezig zijn met het werkstuk dat ze nu bij zich hebben, maar dat ze thuis ook nog meerdere borduursels in wording hebben. Meerdere tegelijk? „Ja, soms ben ik ergens mee bezig en dan zie ik iets anders leuks en begin ik daar ook aan. Dan kan ik ook nog eens afwisselen“, zo vertelt één van de deelneemsters. De anderen herkennen dat. Soms heb je nu eenmaal zin aan iets ingewikkelds en soms juist aan iets dat wat vlotter gaat. En allemaal hebben ze altijd een borduurwerk binnen handbereik liggen. „Ik wil het zo kunnen pakken, dan kan ik elk moment weer verder. Als het in de kast ligt pak ik het minder snel“. En wat gebeurt er met de stukken die af zijn? Die krijgen een plekje in huis, aan de muur, of op de kast en soms in een la omdat er verder geen plaats meer is. In het maken van een borduurwerk gaan heel wat uren zitten en als het dan af is, is het zó van jezelf geworden dat je er maar moeilijk afstand van kunt doen, zo vertellen de dames. Misschien dat ze ooit stukken cadeau doen aan het Borduurmuseum in Barneveld.

Natuurlijk worden er ook wel eens tel- of borduurfoutjes gemaakt. Geen probleem, dan moet je even ‘terug-borduren’, zoals het uithalen ook wel wordt genoemd.

Eén keer per jaar wordt er een dag georganiseerd waarbij vrouwen uit het hele land bij elkaar komen om te borduren. Dat vinden de deelnemers heel inspirerend, je doet weer ideeën op (zoals bijvoorbeeld een combinatie van borduren en quilten), vindt er de nieuwste patronen en waar nodig helpen de deelnemers elkaar.

Omdat in de omgeving het aantal handwerkwinkels terugloopt gaan de dames soms samen naar Zwolle, waar ze in een grote speciaalzaak hun voorraad spullen kunnen aanvullen. En het is ook leuk om dat samen te doen.

Ze hebben het gezellig, deze borduur-dames. Ze stimuleren elkaar en zijn een paar weken later benieuwd naar de vorderingen van de anderen. Naast het handwerken is er ook tijd voor een kopje koffie en een praatje. Toch zouden ze het leuk vinden als de groep wat zou worden uitgebreid. Dus mocht je interesse hebben om aan te sluiten? Je bent van harte welkom! Nooit eerder geborduurd? De dames leren het je graag en nemen je mee in hun hobby. Al is het woord Passie hier meer op zijn plaats….!

 

Kijk voor meer informatie op www.vanhoutenenco.nl. Of neem contact op met Cursus&co, onderdeel van ‘van Houten&co’. Cursus&co is bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9.30 tot 12.00 uur via tel. (030) 7001 525 of e-mail: cursusenco@vanhoutenenco.nl.