Activiteit van de Maand – Koersbal

‘van Houten&co’ organiseert veel activiteiten voor de inwoners van de gemeente Houten. In dit artikel lees je meer over de activiteit Koersbal.

Auteur: Truus Tibben. Foto: Truus Tibben

Een kleine witte bal, de jack, rolt over de groene mat.

Langs die mat kijken deelnemers hoe de spelers die aan de beurt zijn hun bal zo dicht mogelijk bij de jack krijgen. Die ballen zijn niet rond en zijn aan één kant verzwaard. Hier wordt Koersbal gespeeld.

Iedere week komt een groep fervente spelers bij elkaar om deze sport te spelen. Het is een combinatie van techniek en geluk om de meeste punten te halen. Techniek is nodig omdat de ballen door de verzwaring aan één kant soms anders ‘koersen’ dan je denkt en het vergt oefening om de ballen de juiste richting in te krijgen. Soms maak je een misser maar heb je het geluk dat de bal tóch het dichtste bij de jack komt. Als beide spelers (bij individueel spel) of beide paren hun vier ballen hebben gegooid worden de punten geteld. Hoewel er fanatiek wordt gespeeld is de sfeer gemoedelijk.

„Wij gooien de bal van een andere speler niet bewust van de mat“, zo vertelt Corrie Smit, die deze middag de scores bijhoudt. „Wij komen voor het spel, maar zeker ook voor de gezelligheid. Het is goed om in beweging te blijven en om onder de mensen te blijven“.

Corrie houdt bij in welke volgorde de deelnemers spelen (bij aanvang van de middag door loting bepaald) én noteert alle punten. Dat vraagt grote zorgvuldigheid.

Deze groep komt al jaren bij elkaar en dat betekent dat ze er veel plezier aan beleven. Waar spelers van bijvoorbeeld jeu de boules hun eigen set ballen hebben is dit hier niet het geval. Jos, één van de deelnemers, zorgt ervoor dat mat en ballen klaar liggen als de andere spelers arriveren. „Ik zie het als mijn vrijwilligerswerk dat ik hier de spullen klaar leg en na afloop weer opruim“, vertelt hij. „We hebben een leuke ploeg. Halverwege de middag drinken we samen even koffie en dat is altijd erg gezellig“. Jos vertelt dat koersbal een officieel spel is en hij laat de spelregels zien. Zo is er beschreven hoe bij aanvang van het spel de jack wel of niet gegooid mag worden, wanneer een bal wel of niet geldig is gerold en hoe de punten worden geteld.

Sociaal contact, beweging en gezellig bezig zijn noemen deze koersballers als belangrijkste reden om wekelijks terug te komen. Wat zou het leuk zijn als er nog meer mensen mee zouden doen. Koersbal is een spel dat tot op hoge leeftijd gespeeld kan worden. Dus als u start is de kans groot dat u daar lang plezier van hebt. De groep neemt u graag op en leert u met plezier de kneepjes van het vak. Kom gerust eens proberen of het iets voor u is!

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.