Vrijwilligers van Houten

Vrijwilligers zijn onmisbaar en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.
Maak kennis met Jan Camphuijzen, gastheer bij ‘van Houten&co’.

Schrijver: Judith Spier. Fotograaf: René van den Brandt

Nog voordat ik goed en wel zit om dit interview te starten, is me al duidelijk dat de rol van gastheer, Jan op het lijf geschreven is. Hij zorgt eerst voor koffie en thee. Dan pas kunnen we beginnen.

 

Het vervullen van de taak van gastheer is een logisch vervolg op Jans jarenlange werk als hoofd sectie dienstverlening bij de gemeente Houten. Na nog een aantal jaren als opzichter werkzaam te zijn geweest in de buitendienst, ging Jan 3,5 jaar geleden met welverdiend pensioen. Een half jaar thuis zitten, vond Jan lang genoeg en inmiddels doet hij allerlei vrijwilligerswerk. Zo werkt hij sinds een kleine 3 jaar als gastheer bij ‘van Houten&co’. Via een kennis die beheerder was van Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld, kon hij bijna direct in Huis van Houten aan het Onderdoor terecht. “En nog steeds zijn we op zoek naar collega’s. Ik kan het iedereen aanraden want werken in de dienstverlening is en blijft het leukste dat er is.”

 

Iedere woensdagmiddag heet hij mensen van harte welkom bij allerlei activiteiten. Zo maakt hij een praatje met de dames die koersbal komen spelen of 3D-kaarten komen maken. Na afloop voorziet hij ze van koffie en thee zodat er nog even gezellig nagekletst kan worden. Vaak haken de mensen die deelnemen aan de uitleg over smartphones en de werking ervan ook nog even aan. En moet er iets geregeld worden, dan staat Jan voor ze klaar.

“Het contact met de mensen is het leukst van mijn werk. Zeker wanneer ik mensen blij kan maken en zo de zin van het leven door kan geven.”

 

Door te luisteren naar deze mensen krijgt Jan ook ideeën die hij mee neemt in de Vrijwilligersraad van ‘van Houten&co’. Sinds een jaar is hij hier lid van met het doel mee te denken over het vrijwilligersbeleid. Mede hierdoor voelt hij zich echt deel uitmaken van de organisatie. Het goede contact met het personeel van ‘van Houten&co’, versterkt dat gevoel en maakt zijn werk als gastheer nog leuker. Jan vindt het dan ook geen enkel probleem om extra diensten te draaien wanneer dat nodig is. Maar niet op de dagen dat zijn vrouw vrij is, want dan gaan ze er vaak samen op uit!

 

Heeft dit artikel jouw interesse gewekt om ook vrijwilligerswerk te komen doen? Bel dan naar ‘van Houten&co’: 030-7001500. Hier kun je ook jouw vrijwilligersorganisatie aanmelden om in het zonnetje gezet te worden.

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.