Jan Camphuijzen

Vrijwilligers van Houten

Vrijwilligers zijn onmisbaar en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.
Maak kennis met Jan Camphuijzen, gastheer bij ‘van Houten&co’.

Schrijver: Judith Spier. Fotograaf: René van den Brandt

Nog voordat ik goed en wel zit om dit interview te starten, is me al duidelijk dat de rol van gastheer, Jan op het lijf geschreven is. Hij zorgt eerst voor koffie en thee. Dan pas kunnen we beginnen.

 

Het vervullen van de taak van gastheer is een logisch vervolg op Jans jarenlange werk als hoofd sectie dienstverlening bij de gemeente Houten. Na nog een aantal jaren als opzichter werkzaam te zijn geweest in de buitendienst, ging Jan 3,5 jaar geleden met welverdiend pensioen. Een half jaar thuis zitten, vond Jan lang genoeg en inmiddels doet hij allerlei vrijwilligerswerk. Zo werkt hij sinds een kleine 3 jaar als gastheer bij ‘van Houten&co’. Via een kennis die beheerder was van Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld, kon hij bijna direct in Huis van Houten aan het Onderdoor terecht. “En nog steeds zijn we op zoek naar collega’s. Ik kan het iedereen aanraden want werken in de dienstverlening is en blijft het leukste dat er is.”

 

Iedere woensdagmiddag heet hij mensen van harte welkom bij allerlei activiteiten. Zo maakt hij een praatje met de dames die koersbal komen spelen of 3D-kaarten komen maken. Na afloop voorziet hij ze van koffie en thee zodat er nog even gezellig nagekletst kan worden. Vaak haken de mensen die deelnemen aan de uitleg over smartphones en de werking ervan ook nog even aan. En moet er iets geregeld worden, dan staat Jan voor ze klaar.

“Het contact met de mensen is het leukst van mijn werk. Zeker wanneer ik mensen blij kan maken en zo de zin van het leven door kan geven.”

 

Door te luisteren naar deze mensen krijgt Jan ook ideeën die hij mee neemt in de Vrijwilligersraad van ‘van Houten&co’. Sinds een jaar is hij hier lid van met het doel mee te denken over het vrijwilligersbeleid. Mede hierdoor voelt hij zich echt deel uitmaken van de organisatie. Het goede contact met het personeel van ‘van Houten&co’, versterkt dat gevoel en maakt zijn werk als gastheer nog leuker. Jan vindt het dan ook geen enkel probleem om extra diensten te draaien wanneer dat nodig is. Maar niet op de dagen dat zijn vrouw vrij is, want dan gaan ze er vaak samen op uit!

 

Heeft dit artikel jouw interesse gewekt om ook vrijwilligerswerk te komen doen? Bel dan naar ‘van Houten&co’: 030-7001500. Hier kun je ook jouw vrijwilligersorganisatie aanmelden om in het zonnetje gezet te worden.

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.

Kerststukje-maken

Workshop Kerststukje maken

maandag 14 december

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.

Filmavond

Filmavond bij Aan de Slinger

woensdag 18 november

Spelletjesavond

Spelletjesavond

Vrijdag 9 oktober

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.

Gemeentehuis

Bezoek Gemeentehuis Houten met fietstocht

donderdag 17 september

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.

Vrijwilligersborrel-bingo

Vrijwilligersborrel met Bingo

dinsdag 8 september

Introductiebijeenkomst-18november

Introductie (nieuwe) vrijwilligers

woensdag 18 november

 

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.

Jaap ten Boer

Vrijwilligers van Houten

Vrijwilligers zijn onmisbaar en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.
Maak kennis met Jaap ten Boer, vrijwilliger bij de Milieu Werkgroep Houten (MWH).

Schrijver: Irene van Valen. Fotograaf: René van den Brandt

Jaap is 64 jaar oud en ruim 40 jaar getrouwd met José. Zij hebben drie zoons en drie kleindochters. Jaap werkt ruim 45 jaar bij de politie in de financiële administratie. Hoewel hij met plezier naar zijn werk gaat, lonkt het pensioen dat volgend jaar een feit wordt. Vervelen zal hij zich niet, want voor stilzitten heeft hij geen tijd als actief vrijwilliger bij de Milieu Werkgroep Houten (MWH).

Binnen de MWH is hij coördinator van de knotploeg. Op zes zaterdagen tussen oktober en maart zet hij zich met gemiddeld 36 vrijwilligers per werkdag in om wilgen te knotten. “Buiten zijn en zorgen voor de natuur liggen me aan het hart. Dit werk is een hobby om me in uit te leven. Ik noem het zelfs buitenspelen. Daarbij ken ik de omgeving goed. Ik ben verantwoordelijk voor het bepalen van een locatie, de organisatie van de knotdagen, heb contact met onder andere boswachters en boeren en delegeer zaken waar het kan. We knotten op erven van boeren en rondom forten en kastelen.”

Bij het knotten verricht de groep verschillende werkzaamheden. Het knotten wordt gedaan door gecertificeerde motorzagers en mensen die werken met de handzaag. Daarnaast werken opruimers mee en zijn er mensen voor de catering. Niemand hoeft te doen wat die niet durft. Per boom werkt een groep van 6 of 7 vrijwilligers om alles op te ruimen.

“Een goede reden om als vrijwilliger bij de knotgroep te komen werken is dat je vitamine D opdoet. Meestal is het best goed weer en werken we in de zon. Dat maakt mensen blij. Zoals ze ook enthousiast worden van samenwerken. Bij slecht weer werken we een halve dag en eindigen met erwtensoep. Dat is er altijd. Een groep ‘jongelui’ van mijn leeftijd en zeer ervaren in dit werk maken een andere dag af wat nodig is. Kom gerust kijken op onze volgende knot dag op 18 januari aan de Heemsteedseweg.”

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk bij de Knotploeg? Neem dan contact op via http://www.milieuwerkgroephouten.nl

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.

EHBO

Cursus EHBO light

donderdag 2 april

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.

Digiwereld-15jan

Workshop Risico’s in een digitale wereld

woensdag 15  januari