Activiteiten Vrijwilligers

Activiteiten voor Vrijwilligers van ‘van Houten&co’

 

Zonder vrijwilligers zou het werk van ‘van Houten&co’ niet mogelijk zijn.
Jullie doen ontzettend veel om de gemeente Houten nog mooier te maken.
Wij waarderen jouw inzet enorm. Een van de manieren waarop we dit willen uiten is door het organiseren van een aantal activiteiten waaruit je zelf een keuze kunt maken. Al deze activiteiten zijn gratis.Hieronder staan de activiteiten waaraan je in 2020 mee kunt doen.
Klik op de activiteit voor meer informatie en om je aan te melden.Je mag aan meerdere activiteiten meedoen.Wil je de activiteiten liever op papier? Bij de receptie in Huis van Houten kan je een programmaboekje afhalen.

 

 

Datum Activiteit
Woensdag 18 november
19.00 – 20.00 uur
Introductiebijeenkomst (nieuwe) vrijwilligers
Theater Aan de Slinger, de Slinger 40 Houten
Woensdag 18 november
20.00 – 22.00 uur
Filmavond
Theater Aan de Slinger, de Slinger 40 Houten
Maandag 14 december
19.30 – 21.00 uur
Workshop Kerststukje maken
Schoneveld, Zonnehout 36 Houten

 

Automaatje

ANWB AutoMaatje en Vervoer Houten samen verder sinds 1 januari 2022

 

Sinds 1 januari 2022 zijn ANWB AutoMaatje en Vervoer Houten samen gegaan onder Vervoer Houten.

 

Meer informatie vindt u op www.vervoerhouten.nl.

 

 

 

Consulent Welzijn

Consulent Welzijn

 

Iedereen met vragen of problemen op het gebied van wonen, zorg en welzijn kan een beroep doen op de Consulent Welzijn. Het kan zijn dat u zelf hulp nodig heeft, maar het kan ook uw hulpgever, zoals mantelzorger, familie of buren, zijn die een vraag heeft. De Consulent Welzijn biedt informatie, advies, begeleiding en ondersteuning. Er wordt samen gekeken naar de mogelijkheden en welke ondersteuning er nodig is.

Ook via de huisarts of de medewerker van de EMC’s, kunt u in contact komen met de Consulent Welzijn.

De Consulent Welzijn kan bemiddelen, doorverwijzen en biedt indien wenselijk psychosociale hulp.  Ook begeleidt en ondersteunt de Consulent Welzijn u tot er een voor u passende oplossing is bereikt.

Het doel is dat u zo lang mogelijk plezierig zelfstandig kunt blijven functioneren.
Er zijn geen kosten aan de dienstverlening van de Consulent Welzijn verbonden.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

 

Vragen?

Met vragen kunt u terecht bij de Consulent Welzijn. Naast de mogelijkheid telefonisch vragen te stellen, kunt u een afspraak maken voor een gesprek, dat ook bij u thuis kan plaatsvinden.

De Consulent Welzijn werkt afwisselend in verschillende locaties en is telefonisch bereikbaar via 030-7001500.

Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk

 

Maatschappelijke begeleiding 

‘van Houten&co’ begeleidt statushouders die in de gemeente Houten wonen met als doel dat zij zelfredzaam deel kunnen nemen aan de Houtense samenleving. Het gaat onder andere om praktische ondersteuning rondom wonen, financiën en de weg vinden in de Houtense samenleving voor een periode van ongeveer 1,5 jaar.
De ondersteuning en begeleiding wordt deels uitgevoerd door deskundige vrijwilligers, onder leiding van de volgende beroepskrachten:

Het vluchtelingenwerk van ‘van Houten&co’ is telefonisch te bereiken via telefoonnummer 030-7001500.

Het spreekuur voor vluchtelingen is uitsluitend op afspraak. Stuur een e-mail naar m.groenewegen@vanhoutenenco.nl of m.saber@vanhoutenenco.nl. U kunt ook een telefonische afspraak maken via 06-46802935 of 06-50265392.


Participatietraject

‘van Houten&co’ organiseert bijeenkomsten voor statushouders in het kader van het participatietraject. Het doel van het participatietraject is een goede integratie in de Houtense samenleving. Het traject is bedoeld om statushouders te wijzen op hun rechten en plichten, en op fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving. Het ondertekenen van de participatieverklaring maakt hier onderdeel van uit.


Vrijwilliger worden?

Er zijn bewoners in Houten die actief zijn als vrijwilliger, bijvoorbeeld als taalcoach, of maatschappelijke begeleider. Wanneer u ook interesse heeft om vrijwilliger te worden, dan kunt u contact opnemen met Marion Groenewegen.


Samenwerkingen

Vluchtelingenwerk van ‘van Houten&co’ werkt samen met:

Huisbezoeken

Huisbezoek

De Bezoekdienst

De bezoekdienst is er voor iedereen vanaf 55 jaar met een chronische ziekte (ook dementie). Een vrijwilliger komt dan aan huis voor bijvoorbeeld een praatje met een kopje koffie, een spelletje of  een wandeling. Mantelzorgers worden zo even ontlast van hun dagelijkse zorg.
De coördinator inventariseert vooraf de vraag en wensen van de te bezoeken persoon, kijkt naar haalbaarheid en beschikbare hulpmiddelen (bijvoorbeeld een rolstoel om naar buiten te kunnen) en zoekt een zo geschikt mogelijke vrijwilliger. Daarna volgt de kennismaking en worden afspraken gemaakt over activiteit, regelmaat en tijdstip.
De coördinator is aanspreekpunt voor zowel de vrijwilligers als de mensen die gebruik maken van de Bezoekdienst.

Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u contact opnemen met de coördinator van de Bezoekdienst, Margot Mulder. Naast e-mail is Margot telefonisch bereikbaar via 030-7001500.

 

Hulp- en klussendienst

Hulp- en Klussendienst

 

55-plussers, mantelzorgers en mensen met een beperking kunnen een beroep doen op de Hulp- en Klussendienst.
Bij deze dienst kunt u terecht voor hulp bij kleine klussen in en om huis zoals bijvoorbeeld:

 • klein tuinonderhoud
 • tv kanalen programmeren
 • herstellen van een lekkende kraan
 • ophangen van lampen en/of schilderijen
 • het bevestigen van steunen in toilet en/of douche
 • etc.

U kunt de Hulp- en Klussendienst bereiken op maandag t/m donderdag van 9.30-12.00 uur, via telefoonnummer 030-7001500.

Motto

MOTTO

 

MOTTO staat voor Mooie Ontmoetingen Thuisbezoek Ouderen. Het is een initiatief van ‘van Houten&co’ in samenwerking met het Centrum voor Levensvragen Lekstroom.

In MOTTO werken betrokken vrijwilligers en geestelijk verzorgers samen om ouderen thuis te bezoeken. Voor een gezellig praatje, een wandeling of voor een goed gesprek over wat u bezighoudt of wat voor u van waarde is. De opzet is dat mensen regelmatig bezoek krijgen van een vaste vrijwilliger. En mocht het wenselijk zijn dan is er ook professionele ondersteuning beschikbaar vanuit het Centrum voor Levensvragen Lekstroom. Bij MOTTO draait het om de mens met zijn of haar levensverhaal en alles wat daarbij hoort aan vragen, vreugde en verdriet.

 

Herkent u zich?

Herkent u bij uzelf of een naaste één of meer van het volgende?

 •  zin om met iemand te praten
 • verlangen naar uitwisseling & inspiratie
 • zingevingsvragen
 • het gevoel er alleen voor te staan
 • gevoelens van rouw, somberte of leegte

 

En heeft u behoefte aan …

 • gewoon een fijn gesprek
 • met een vrijwilliger die regelmatig langs komt?
 • of met een professional die u kan begeleiden bij levens- of zingevingsvragen?

….. dan is de kans groot dat MOTTO iets voor u kan betekenen.

 

Contact

Vindt u het fijn om in contact te komen met iemand waar u uw verhaal aan kwijt kunt, met wie u kunt praten over wat u bezig houdt? Herkent u zich in een of meerdere signalen hierboven en zou u eens willen horen of MOTTO wat voor u kan betekenen?

Neem dan contact op met Margot Mulders, coördinator MOTTO en als geestelijk verzorger aangesloten bij het Centrum voor Levensvragen Lekstroom via e-mail: m.mulders@vanhoutenenco.nl.

Bellen kan ook: 06-86808441

Tafeltje Dek Je

Tafeltje Dek Je

 

Het bezorgen van de maaltijden in Houten is per 1 maart 2019 overgenomen door Maaltijdexpres.
Kijk voor meer informatie en aanmelden op: www.maaltijdenexpres.nl

 

Afscheid Tafeltje Dek Je

Van 1979 tot 2019 heeft de vrijwilligerswerkgroep Tafeltje Dek Je vele maaltijden in Houten bezorgd. In de afgelopen jaren zagen we het aantal deelnemers/klanten afnemen. Het aantal lokale aanbieders van kant-en-klaarmaaltijden is enorm gegroeid: denk aan bijv. supermarkten, slagers etc.
Zo’n 40 jaar lang hebben 40 trouwe vrijwilligers deze dienstverlening voor Houten georganiseerd. ‘van Houten&co’ faciliteerde het meldpunt, de ondersteuning van de vrijwilligers en het onderhoud van de koelauto.

In december jl ging echter de koelauto, na trouwe dienst, kapot en was niet meer de herstellen. De aanschaf van een nieuwe zou niet in verhouding zijn tot het aantal klanten (nu zo’n 20) en we hebben gezocht naar een oplossing.

Stichting Maaltijdenexpres Brabant uit Tilburg is een non-profit organisatie, die nu al met vaste vrijwilligers de maaltijden rondbrengt in Houten.
We gaan een samenwerking aan waarbij de naam ‘Tafeltje Dek Je’ in Houten blijft bestaan, maar de organisatie van de maaltijden (de bestelling en het rondbrengen) door Maaltijdexpres wordt verzorgd.
Stichting Maaltijdenexpres Brabant is een Algemeen Nut Beogende Instelling en heeft daardoor geen winstoogmerk waardoor de prijzen laag zijn.