Activiteiten Vrijwilligers

Activiteiten voor Vrijwilligers van ‘van Houten&co’

 

Zonder vrijwilligers zou het werk van ‘van Houten&co’ niet mogelijk zijn. Er wordt ontzettend veel gedaan om de gemeente Houten nog mooier te maken.

Wij waarderen jouw inzet enorm. Een van de manieren waarop we dit willen uiten is door het organiseren van een aantal activiteiten waaruit je zelf een keuze kunt maken. Al deze activiteiten zijn gratis. In onze nieuwsbrief voor vrijwilligers maken we deze activiteiten kenbaar en staat vermeld hoe je je kunt aanmelden.

 

 

Consulent Welzijn

Consulent Welzijn

 

Iedereen met vragen of problemen op het gebied van wonen, zorg en welzijn kan een beroep doen op de Consulent Welzijn. Het kan zijn dat u zelf hulp nodig heeft, maar het kan ook uw hulpgever, zoals mantelzorger, familie of buren, zijn die een vraag heeft. De Consulent Welzijn biedt informatie, advies, begeleiding en ondersteuning. Er wordt samen gekeken naar de mogelijkheden en welke ondersteuning er nodig is.

Ook via de huisarts of de medewerker van de EMC’s, kunt u in contact komen met de Consulent Welzijn.

De Consulent Welzijn kan bemiddelen, doorverwijzen en biedt indien wenselijk psychosociale hulp.  Ook begeleidt en ondersteunt de Consulent Welzijn u tot er een voor u passende oplossing is bereikt.

Het doel is dat u zo lang mogelijk plezierig zelfstandig kunt blijven functioneren.
Er zijn geen kosten aan de dienstverlening van de Consulent Welzijn verbonden.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

 

Vragen?

Met vragen kunt u terecht bij de Consulent Welzijn. Naast de mogelijkheid telefonisch vragen te stellen, kunt u een afspraak maken voor een gesprek, dat ook bij u thuis kan plaatsvinden.

De Consulent Welzijn werkt afwisselend op verschillende locaties en is ’s morgens telefonisch bereikbaar via 030-7001500. U kunt ook een email sturen naar welzijn@vanhoutenenco.nl.

Huisbezoeken

Huisbezoek

De Bezoekdienst

De bezoekdienst is er voor iedereen vanaf 55 jaar met een chronische ziekte (ook dementie). Een vrijwilliger komt dan aan huis voor bijvoorbeeld een praatje met een kopje koffie, een spelletje of  een wandeling. Mantelzorgers worden zo even ontlast van hun dagelijkse zorg.
De coördinator inventariseert vooraf de vraag en wensen van de te bezoeken persoon, kijkt naar haalbaarheid en beschikbare hulpmiddelen (bijvoorbeeld een rolstoel om naar buiten te kunnen) en zoekt een zo geschikt mogelijke vrijwilliger. Daarna volgt de kennismaking en worden afspraken gemaakt over activiteit, regelmaat en tijdstip.
De coördinator is aanspreekpunt voor zowel de vrijwilligers als de mensen die gebruik maken van de Bezoekdienst.

Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u contact opnemen met de coördinator van de Bezoekdienst, Margot Mulder. Naast e-mail is Margot telefonisch bereikbaar via 030-7001500.

 

Hulp- en Klussendienst

Hulp- en Klussendienst

De Hulp- en Klussendienst is er voor 55-plussers en mensen met een beperking en hun mantelzorgers die de klussen niet zelf uit kunnen voeren. Het gaat om kleine klussen in en rond het huis, die net te klein zijn om er een bedrijf bij te halen. Bijvoorbeeld:

 • reparatie van een kapotte stekker of fitting
 • herstellen van een lekkende kraan
 • verwarming bijvullen/ontluchten
 • ophangen van lampen, boekenplanken, schilderijen
 • bevestigen van steunen in toilet en/of douche
 • gordijnrail vervangen of bevestigen
 • tv kanalen programmeren
 • reparatie van een tuinhek of sloten
 • klein tuinonderhoud

Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

U kunt de Hulp- en Klussendienst bereiken op maandag t/m donderdag van 9.30-12.00 uur, via telefoonnummer 030-7001500.

Of via email: j.veenstra@vanhoutenenco.nl


De werkmeester en de vrijwilligers van de Hulp- en Klussendienst helpen bij praktische gebreken en onveilige situaties in en om de woning. Daarnaast geven wij informatie en advies voor het aanpassen of verbeteren van de woning.

De Hulp- en Klussendienst is niet bedoeld voor verhuizingen en kan niet ingezet worden bij werkzaamheden waarvoor een vergunning is vereist of waaraan grote risico’s zijn verbonden zoals het werken aan gas- en elektrische installaties of leidingen.


Kosten

Voor het uitvoeren van de werkzaamheden wordt een vergoeding gevraagd, in verband met het gebruik van gereedschap en gemaakte organisatiekosten. Deze vergoeding wordt tijdens het eerste huisbezoek in overleg met de werkmeester afgesproken. Er wordt altijd minimaal 1 uur in rekening gebracht. Daarnaast zijn materiaalkosten voor eigen rekening.

Tarieven (per april 2022)

 • Het uurtarief bedraagt voor
  • gewone werkzaamheden: € 10,00 euro (U-pas € 6,70)
  • straatwerk met sociale/medische reden: € 10,00 euro (U-pas € 6,70)
  • tuinonderhoud: € 13,00 euro (U-pas 10,00)
 • Het ophalen en wegbrengen van (tuin)afval naar de gemeentewerf € 5,00 per rit (buiten het normale uurtarief)

De vrijwilliger/werkmeester brengt € 0,23 per kilometer in rekening voor woon/werkverkeer en voor het halen van materiaal.

Motto

MOTTO

 

MOTTO staat voor Mooie Ontmoetingen Thuisbezoek Ouderen. Het is een initiatief van ‘van Houten&co’ in samenwerking met het Centrum voor Levensvragen Lekstroom.

In MOTTO werken betrokken vrijwilligers en geestelijk verzorgers samen om ouderen thuis te bezoeken. Voor een gezellig praatje, een wandeling of voor een goed gesprek over wat u bezighoudt of wat voor u van waarde is. De opzet is dat mensen regelmatig bezoek krijgen van een vaste vrijwilliger. En mocht het wenselijk zijn dan is er ook professionele ondersteuning beschikbaar vanuit het Centrum voor Levensvragen Lekstroom. Bij MOTTO draait het om de mens met zijn of haar levensverhaal en alles wat daarbij hoort aan vragen, vreugde en verdriet.

 

Herkent u zich?

Herkent u bij uzelf of een naaste één of meer van het volgende?

 • zin om met iemand te praten
 • verlangen naar uitwisseling & inspiratie
 • zingevingsvragen
 • het gevoel er alleen voor te staan
 • gevoelens van rouw, somberte of leegte

 

En heeft u behoefte aan …

 • gewoon een fijn gesprek
 • met een vrijwilliger die regelmatig langs komt?
 • of met een professional die u kan begeleiden bij levens- of zingevingsvragen?

….. dan is de kans groot dat MOTTO iets voor u kan betekenen.

 

Contact

Vindt u het fijn om in contact te komen met iemand waar u uw verhaal aan kwijt kunt, met wie u kunt praten over wat u bezig houdt? Herkent u zich in een of meerdere signalen hierboven en zou u eens willen horen of MOTTO wat voor u kan betekenen?

Neem dan contact op met de coördinator van MOTTO e-mail: welzijn@vanhoutenenco.nl.

Bellen kan ook van maandag t/m donderdag van 9.30-12.00 uur, via telefoonnummer 030-7001500.