Thema-bijeenkomsten vanuit Steunpunt Mantelzorg Houten en Sien

In 2023 organiseren Steunpunt Mantelzorg Houten van ‘van Houten&co’ en Belangenvereniging Sien een aantal bijeenkomsten over thema’s rondom de meerderjarigheid van je kind met een beperking. Deze bijeenkomsten worden gehouden in Huis van Houten (boven de bibliotheek aan het Onderdoor) op de eerste verdieping van 19.30 tot 21.30 uur.

Doelgroep
Er komt veel op je af als je kind met een beperking meerderjarig wordt. Wat betekent dat voor jou als ouder? Sien en Steunpunt Mantelzorg helpen je graag op weg en organiseren daarom voor belangstellende ouders en verwanten themabijeenkomsten. Waar kun je terecht en wat heb je nodig.

Thema’s
Op 7 februari organiseert Belangenvereniging Sien samen met Steunpunt Mantelzorg Houten een bijeenkomst voor ouders over ‘Je kind wordt 18, wat moet je allemaal regelen?’. De bijeenkomst is bedoeld voor inwoners van Houten. Woon je in de buurt en wil je er toch graag bij zijn, meld je gerust aan. Als er nog plek is, ben je van harte welkom.

Als je kind 18 wordt, is hij of zij voor de wet meerderjarig. Ook als je kind een verstandelijke beperking heeft. Je kind mag voor het eerst stemmen, moet een DigiD aanvragen en heeft een zorgverzekering nodig. Je gaat nadenken over Wonen en Werken. Maar waar krijg je nog meer mee te maken als je kind 18 jaar wordt? En wat als je kind niet zelf over alles kan beslissen? Eén ding is zeker; het is veel regelwerk. Op 7 februari geven we een overzicht van de zaken die je zoal moet regelen.  Er is natuurlijk ook ruimte voor jullie persoonlijke vragen.

Op andere avonden komen specifieke thema’s aan bod, zoals: wonen, werk- en dagbesteding, erfrecht, beschermingsmaatregelen en seksualiteit.

Aanmelden 
Wil je één of meerdere interessante avonden bijwonen? Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar jolanda@sien.nl

Meerdere bijeenkomsten 
De andere bijeenkomsten, die in 2023 georganiseerd worden door Steunpunt Mantelzorg Houten en Belangenvereniging Sien staan gepland op:

18 april   Wonen

13 juni    Seksualiteit

19 sept   Werk en dagbesteding

14 nov    Erfrecht en beschermingsmaatregelen

Mocht je zelf nog tegen andere thema’s aanlopen, laat het ons weten. We denken heel graag met jullie mee!

 

 

Aanmelden Mantelzorgwaardering 2022

Mantelzorgwaardering 2022
Wie meld jij aan?

 

Welkom op de aanmeldpagina voor de mantelzorgwaardering 2022! Je kunt jezelf of een andere mantelzorger tot en met 18 november aanmelden voor het ophalen van een leuk pakket. Ben je al bekend met de mantelzorgwaardering? Dan kun je direct op aanmelden klikken. Ben je nieuw? Lees dan eerst de informatie onder de aanmeldknoppen.

Ik meld mezelf aan

Ik meld een andere mantelzorger aan

 

Wat is de mantelzorgwaardering?

De mantelzorgwaardering is een blijk van waardering voor alle mensen die zorgen voor een familielid, partner, bekende of buur die lijdt aan een ziekte of aandoening of die (verstandelijk) beperkt is. Dit jaar bestaat deze blijk van waardering uit een verrassingspakket dat, naast producten en waardebonnen van lokale winkeliers, ook een Primera cadeaukaart t.w.v. € 30,00 bevat, die je op talloze plekken uit kunt geven.

 

Voor wie is de mantelzorgwaardering?

 • Voor iedereen (23 jaar en ouder) die zorgt voor iemand die in de gemeente Houten woont.
 • Voor iedereen (23 jaar en ouder) die zelf in Houten woont en zorgt voor iemand die in een andere gemeente woont.
 • Ben je geen mantelzorger meer, maar heb je in het jaar dat de waardering wordt uitgereikt nog zorg verleend? Dan ontvang je dat jaar gewoon nog de mantelzorgwaardering.
 • Er mogen maximaal twee Mantelzorgwaarderingen per huishouden worden aangevraagd.
 • Een mantelzorger heeft recht op 1 mantelzorgwaardering.

 

Hoe werkt de waardering?

 • Je meldt jouzelf of iemand anders aan via één van de twee bovenstaande knoppen.
 • Je kiest een tijdvak.
 • Op zaterdag 26 november haal jij jouw eigen pakket en/of dat van een andere mantelzorger op in het door jou gekozen tijdvak.
 • Wil je graag rustig een kopje koffie drinken of wil je iets vragen aan een organisatie die mantelzorgers ondersteunt? Bezoek dan de informatiemarkt (en haal een lekker kopje koffie bij de koffiefiets).

 

Goed om te weten:

 • Aanmelden is mogelijk tot en met 18 november.
 • De gegevens die in worden gevuld voor de aanmelding, worden alleen gebruikt voor de waardering. Als je iemand anders aanmeldt, dan worden de gegevens van die persoon (naam, adres en woonplaats) alleen bewaard tot aan de dag van de uitreiking van de waardering. Hierna worden de gegevens verwijderd. Meld je jezelf aan, dan gebruiken we die gegevens om je volgend jaar weer een uitnodiging te sturen.

 

Kijk hier terug:

 

Leertheater – Mantelzorger; je kunt het zomaar zijn:

 

Terugblik Mantelzorgevent:

Bijeenkomsten: Mijn kind met een beperking wordt 18. Wat moet ik regelen?

In 2022 organiseert Steunpunt Mantelzorg Houten van ‘van Houten&co’ samen met Belangenvereniging Sien een aantal bijeenkomsten over thema’s rondom de meerderjarigheid van je kind met een beperking. Deze bijeenkomsten worden gehouden in Huis van Houten (boven de bibliotheek aan het Onderdoor) van 19.30 tot 21.00 uur.

Doelgroep
Er komt veel op je af als je kind met een beperking meerderjarig wordt. Wat betekent dat voor jou als ouder? Belangenvereniging Sien en Steunpunt Mantelzorg Houten helpen je graag op weg en organiseren daarom voor belangstellende ouders en verwanten themabijeenkomsten. Waar kun je terecht en wat heb je nodig.

Thema’s
Als je kind meerderjarig wordt, ga je nadenken over wonen, werk, Wmo of Wlz, maar ook over beschermingsmaatregelen zoals bewindvoering en mentorschap. Het is ook belangrijk om na te denken over je testament i.v.m. het eigen vermogen van je kind. Daarnaast kunnen er vragen spelen rondom seksualiteit en intimiteit. Tijdens de themabijeenkomsten geven we informatie en is er alle ruimte voor jullie vragen.

Loop je zelf nog tegen andere thema’s aan, laat het ons weten. We denken heel graag met jullie mee!

Meerdere bijeenkomsten 
Dit jaar zullen er meerdere bijeenkomsten georganiseerd worden. Zet de data alvast in je agenda!

 • 10 mei: Seksualiteit
 • 7 juni: Werk en Dagbesteding
 • 20 september: Bewind Mentorschap Erfrecht
 • 15 november: Help mijn kind met een beperking wordt 18. Alle regeltaken op een rij.

Aanmelden 
Wil je één of meerdere interessante avonden bijwonen? Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar steunpuntmantelzorg@vanhoutenenco.nl of jolanda@sien.nl.

Mantelzorgmakelaar

Mantelzorgmakelaar

 

Als mantelzorger ben je druk met de zorg voor je naaste. Begeleiden van je kind met autisme, je dementerende moeder helpen met de administratie, je zieke partner wassen en verzorgen… allemaal taken die je als mantelzorger kunt hebben.

Vaak moeten er ook allerlei zaken geregeld worden met verschillende instanties. Bijvoorbeeld als er thuiszorg aangevraagd moet worden, of als er een indicatie nodig is voor dagbesteding. Sommige zaken zijn snel geregeld, anderen zijn ingewikkelder en niet zelden worden er mantelzorgers van het kastje naar de muur gestuurd.

Gelukkig werken er bij het Steunpunt Mantelzorg Houten mensen, die gespecialiseerd zijn in dit soort regeltaken: de mantelzorgmakelaars.

Wat doet de mantelzorgmakelaar?

De mantelzorgmakelaar kent de weg in de zorg. Zij helpt je met vragen als:

 • “Welke zorg past het beste in mijn situatie?”
 • “Hoe regel ik een pgb?”
 • “Hoe regel ik als (jonge) mantelzorger de zorg die wij thuis nodig hebben?”
 • “Hoe regel ik ondersteuning voor mij als mantelzorger?”
 • “Waar kan ik terecht voor respijtzorg?”

 

De mantelzorgmakelaar kent de verschillende wetten en vergoedingen. Ze weet hoe je hulp kunt aanvragen, bij wie je moet zijn en kan je hierin werk uit handen nemen en/of je erdoorheen begeleiden.

Daarnaast biedt de mantelzorgmakelaar praktische hulp, bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren en het slim opzetten van je zorgadministratie.

Unieke samenwerking

Wat onze makelaars een unieke positie geeft is dat zij ruime ervaring hebben in het welzijnswerk. Zij hebben een ruime kennis van de sociale kaart in Houten, zijn op de hoogte van welzijnsprojecten en vrijwilligersinitiatieven. Ook weten zij welke cursussen en trainingen er georganiseerd worden, die mogelijk interessant zijn in uw situatie.

Daarnaast hebben onze mantelzorgmakelaars (uitgebreide) expertise op o.a. de volgende gebieden: ouderen, autisme, verstandelijke beperkingen, mantelzorgwoningen, werk- en mantelzorg, diabetes, rolstoelen en andere hulpmiddelen die nodig zijn voor mobiliteit.

Vergoeding van de mantelzorgmakelaar

Veel zorgverzekeraars hebben de mantelzorgmakelaar in de aanvullende verzekering zitten. Met deze vergoeding kunnen de kosten van de inzet van mantelzorgmakelaars geheel/of gedeeltelijk worden gedekt.
Aan de inzet van de mantelzorgmakelaar van ‘van Houten&co’ zijn geen kosten verbonden. Zo kan iedereen er gebruik van maken, ook als u geen aanvullende verzekering heeft en/of u de mantelzorgmakelaar niet kunt betalen.

Hulp op maat

Mantelzorgmakelaars zijn bedoeld om een kortdurend traject te bewandelen tot uw regelzaken rond zijn. Maar niet elk traject is even snel afgerond. Omdat onze mantelzorgmakelaars in dienst zijn, zijn zij niet gebonden aan de limieten van de zorgverzekeraar. Hierdoor blijven zij in beeld zolang dit nodig is.

Mantelzorgcafé

Mantelzorgcafé

 

Bent u mantelzorger en wilt u graag andere mantelzorgers ontmoeten tijdens een ontspannen avond uit? Kom dan naar het mantelzorgcafé! Het mantelzorgcafé is elke laatste donderdagavond van de maand van 19.30-21.30 uur in Huis van Houten, aan het Onderdoor 160.

U bent welkom vanaf 19.00 uur, dan starten we met een kopje koffie of thee. Het mantelzorgcafé bestaat sinds 2017 en in die tijd hebben we een trouwe groep bezoekers verzameld. Er is echter altijd plek voor nieuwe bezoekers, of u nu voor één keertje aanhaakt of vaker wilt komen is aan u. De aanwezige mantelzorgers komen om hun verhalen te delen met elkaar, maar ook om er even een avond tussenuit te zijn.

We zorgen iedere keer voor een andere invulling. Dit kan een creatieve invulling zijn, zoals bloemschikken, mozaïeken of dikke dames schilderen. Maar ook een lezing over het weer, een avond over stress of een wijnproeverij behoort tot de mogelijkheden. In ieder geval starten we elk ‘café-jaar’ met een borrel en sluiten we in november af met een filmavond.

Tijdens elke café-avond zijn ook de coördinator en de vrijwilligers van het steunpunt aanwezig om u welkom te heten, eventuele vragen te beantwoorden en met u in gesprek te gaan.

Er zijn geen kosten verbonden aan het café, maar in verband met inkoop en eventuele materialen is het fijn als u zich van tevoren aanmeldt.

Voor 2021 is het programma nog in ontwikkeling en onderhevig aan de maatregelen rondom het corona-virus.Wilt u hiervan op de hoogte worden gehouden? Registreert u zich dan bij het steunpunt en ontvang onze nieuwsbrief.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marinda Rodas van Steunpunt Mantelzorg Houten via m.rodas@vanhoutenenco.nl of 030-70 01 500.

 

Cape&Care-café

Cape&Care-café 

Voor mensen die zorgdragen voor naasten met een psychische aandoening

 

‘Hoe zou ik vandaag mijn depressieve partner aantreffen als ik thuiskom?’, ‘Vijf gemiste oproepen van mijn zus met borderline. Wat zou er aan de hand zijn?’, ‘Help, een wachtlijst van drie maanden voor mijn zoon die lijdt aan psychoses, hoe gaan we die tijd overbruggen?’.
Dit zijn gedachten, die je kunt hebben als je zorgt voor een naaste die een psychische aandoening heeft. Speciaal voor deze mantelzorgers organiseert Steunpunt Mantelzorg Houten het Cape&Care-café. Een plek waar je lotgenoten ontmoet, tips krijgt, informatie wordt gedeeld en waar je gewoon even kunt ‘zijn’.

 

Wat is het Cape&Care-café?

De naam Cape&Care is letterlijk vertaald vanuit het Engels: ‘mantelzorg’. Het Cape&Care-café vindt een jaar lang, elke zes weken op woensdag plaats en is specifiek voor mensen die zorgen voor een naaste met een psychische aandoening. Tijdens de avonden zullen er interessante sprekers en ervaringsdeskundigen aanwezig zijn om je te informeren en tips te geven. Elke avond heeft een ander thema. Deze thema’s staan nog niet vast en je mag als deelnemer meedenken over de invulling.

 

Waar is het?

Het Cape&Care-café (afgekort C&C-café) vindt plaats in Huis van Houten, Onderdoor 160 (boven de bibliotheek). Je kunt vanaf 19.30 uur binnenlopen, om 19.45 uur starten we de avond. De volgende bijeenkomst is op woensdagavond 14 december  2022.

 

Op 14 december a.s. zijn Carla Schutte en Hans van de Wurff onze gastsprekers. Beiden zijn werkzaam bij Lister in Houten. Carla is sociaal psychiatrisch verpleegkundige en Hans is familiecoach. Ze hebben veel ervaring en kennis in hoe om te gaan met een naaste met een psychische kwetsbaarheid. Aan de hand van vragen die jij hen zelf kan stellen, delen ze vanuit hun (eigen) ervaring en expertise en geven ze je tips en advies over hoe je als mantelzorger voorkomt, dat je aan jezelf voorbijgaat in de zorg voor je naaste.

 

Lister biedt gespecialiseerde herstelondersteunende begeleiding aan volwassenen met een psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Zie www.lister.nl voor meer informatie over deze organisatie.

 

Je kunt je hier aanmelden:

 

Cape&Care-café 14 december 2022

Wat leuk dat je naar het Cape&Care-café op 14 december a.s. komt! Je kunt je hier aanmelden.

 

Mantelzorgwaardering

Mantelzorgwaardering

 

U bent mantelzorger en zorgt voor iemand die belangrijk voor u is, omdat deze persoon een ziekte of beperking heeft. Waarschijnlijk vindt u dat heel vanzelfsprekend, maar het is ook heel waardevol. Omdat Gemeente Houten en Steunpunt Mantelzorg Houten weten hoe waardevol het is dat mensen voor elkaar zorgen, wordt jaarlijks de Mantelzorgwaardering uitgereikt.

De Mantelzorgwaardering is jarenlang georganiseerd in de vorm van de Waarderingsmarkt. Op deze markt konden mantelzorgers producten shoppen bij lokale winkeliers en ontvingen ze daar bovenop een cadeaukaart t.w.v. € 30,00. Daarnaast stonden er verschillende organisaties om mee in gesprek te gaan en vragen aan te stellen. In het jaar 2020 is er vanwege corona een alternatief plan bedacht en werden er waarderingspakketten (incl. Primera cadeaukaart) bezorgd bij mantelzorgers thuis. Wilt u ook een uitnodiging ontvangen voor de mantelzorgwaardering? Registreer u dan door op de link te drukken onderaan de pagina.

Voor wie is de Mantelzorgwaardering?

 • Voor iedereen die zorgt voor iemand die in de gemeente Houten woont.
 • Voor iedereen die zelf in Houten woont en zorgt voor iemand die in een andere gemeente woont.
 • Bent u geen mantelzorger meer, maar heeft u in het jaar dat de waardering wordt uitgereikt nog zorg verleend? Dan ontvangt u dat jaar gewoon nog de mantelzorgwaardering.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Wanneer u bekend bent als mantelzorger bij Steunpunt Mantelzorg Houten, ontvangt u per mail een uitnodiging met een link om u aan te melden. Als u geen e-mailadres heeft ontvangt u een brief met verdere instructies.

U kunt zich hier registreren.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie over de mantelzorgwaardering kunt u terecht bij Marinda Rodas van Steunpunt Mantelzorg Houten. Marinda is ook telefonisch bereikbaar via 06-52 78 53 81.

 

Mantelzorgwaardering

Mantelzorgers-registratie

Registratie Steunpunt Mantelzorg Houten

 

Met onderstaand formulier geeft u uw (juiste) gegevens door aan Steunpunt Mantelzorg Houten.
Naast uw contactgegevens hebben wij nog een aantal aanvullende vragen opgesteld.

Omdat wij u graag goed willen informeren over zaken die voor u van belang kunnen zijn, stellen wij het op prijs als u deze vragen wilt beantwoorden.

Vergeet niet uw registratiecode in te vullen. Deze code heeft u van ons ontvangen in de mail waarin ook de link naar deze pagina staat.

 

 

 • Gegevens mantelzorger: • (meerdere antwoorden zijn mogelijk)


 • Uitschrijven

Mantelzorgers-aanvullende gegevens

Registratie Steunpunt Mantelzorg Houten
– aanvullende gegevens Mantelzorger

 

Met het invullen van dit formulier bevestigt u dat de gegevens die bij ons bekend zijn kloppen.

Wij willen u graag goed informeren over zaken die voor u van belang kunnen zijn. Daarom vinden wij het fijn dat u onderstaande vragen beantwoord.

Vergeet niet uw registratiecode in te vullen. Deze code heeft u van ons ontvangen in de mail waarin ook de link naar deze pagina staat.

 

 • Aanvullende gegevens

 • (meerdere antwoorden zijn mogelijk)


 • Uitschrijven

 

Mantelzorgcafe

Programma Mantelzorgcafe 2020

 

Iedere laatste donderdag van de maand, van 19.30 tot 21.30 uur, vindt bij ‘van Houten&co’ in Huis van Houten, het Mantelzorgcafé plaats.  Deze avond is speciaal voor de meer dan elfduizend mensen in Houten die langdurig voor een partner, ouder, kind, familielid, kennis of één van de buren zorgen, en daarmee mantelzorger zijn.
De inloop start om 19.00 uur.

Voor dit jaar is er weer een mooi programma gemaakt met steeds een andere invulling.
Er zijn geen kosten verbonden aan Het Mantelzorgcafé  maar in verband met inkoop en materialen is het voor sommige activiteiten wel fijn als u zich aanmeldt.
In onderstaand overzicht ziet u wanneer er wel of niet gevraagd wordt u aan te melden.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Marinda Rodas van Steunpunt Mantelzorg Houten via m.rodas@vanhoutenenco.nl of 030-70 01 500.

 

Datum Activiteit

Aanmelden
26 maart Spelletjesavond met grote spelen
Voor deze spelletjesavond zorgen we voor wat extra leuke spellen. Dus lijkt het u leuk om weer eens ouderwets een bibberspiraal te doen of een extra grote vier op een rij te spelen? Kom dan naar de spelletjesavond!

Niet nodig
30 april Mozaïek avond
Een spiegel of liever theeglaasjes maken van mozaïek? Het kan allebei tijdens deze creatieve avond in mei.
Aanmelden kan tot 23 april.

Ja graag!
28 mei Wijnproeverij
Op verzoek van velen: de wijnproeverij! Vorig jaar was dit een enorm succes. Gewoon een gezellige avond met lekkere hapjes en goede wijn.
Aanmelden kan tot 21 mei.

Ja graag!
25 juni Op pad met de boswachter
Het is ons vorig jaar zo goed bevallen om lekker buiten te zijn in juni dat we dit weer zullen doen dit jaar. Wilt u lekker naar buiten en ondertussen meer informatie krijgen over het moois om u heen? Geef u dan op voor de boswandeling.
Aanmelden kan tot 18 juni.

Ja graag!
24 september Dansavond
De invulling van deze avond is nog niet helemaal duidelijk. Maar één ding staat vast: het gaat ontzettend leuk worden!
Aanmelden kan tot 17 september.

 Ja graag!
29 oktober Herfststukjes maken
Wordt u ook zo blij van een mooi herfststukje in de woonkamer? Kom er dan zelf eentje maken!
Aanmelden kan tot 22 oktober.

Ja graag!
26 november Filmavond
Traditiegetrouw sluiten het café  ook in 2020 af met een filmavond. Kom lekker genieten van een mooie film onder het genot van een bakje popcorn en een drankje. Aanmelden is niet nodig.
Niet nodig