Aanmelden Mantelzorgwaardering 2024

Aanmelding Mantelzorgwaardering 2024

Met onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor de Mantelzorgwaardering 2024.

Kloppen de gegevens die in de aankondiging vermeld staan? Dan hoeft u alleen uw naam en adresgegevens in te vullen. Wanneer die gegevens niet kloppen of niet volledig zijn vul dan ook de overige velden in.

Wij gebruiken uw gegevens alleen om u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de activiteiten van Steunpunt Mantelzorg Houten en andere zaken die voor u als mantelzorger van belang (kunnen) zijn.

 

 • Gegevens mantelzorger:

 • Overige gegevens:

 • Uitschrijven

Afrikafeest

Afrikafeest jonge mantelzorgertjes

Op woensdag 13 september organiseert Steunpunt Mantelzorg Houten een activiteit voor kinderen (groep 3 t/m groep 8) met een gezinslid met een ziekte of een beperking. Deze kinderen maken zich meer zorgen en/of krijgen minder aandacht dan hun leeftijdsgenootjes. Daarom organiseren wij ieder jaar een uitje voor deze jonge mantelzorgertjes om ze eens in het zonnetje te zetten.

Dit jaar doen we dit met een Afrikafeestje. De kinderen zullen iets gaan doen met een djembé (Afrikaanse trommel), dans en gaan Afrikaanse hapjes maken. En in plaats van de ouders te laten zien wat ze hebben gedaan, zullen zij, wanneer ze de kinderen op komen halen ook uitgenodigd worden mee te doen aan ‘de finale’ van deze middag.

Het Afrikafeest vindt plaats in Jongerencentrum Enter (Hefbrug 1)  van 14.45 tot 18.00 uur.

Aanmelden kan door het invullen van onderstaand formulier.

Wanneer u vragen heeft kunt u contact opnemen met Angela de Vogel door een e-mail te sturen naar steunpuntmantelzorg@vanhoutenenco.nl.

Enquete Mantelzorgcafé

Enquete Mantelzorgcafé

Iedere laatste donderdag van de maand vindt het Mantelzorgcafé plaats.

Het mantelzorgcafé bestaat sinds 2017 en in die tijd hebben we een trouwe groep bezoekers verzameld. Maar er is altijd plek voor nieuwe bezoekers, of u nu voor één keertje aanhaakt of vaker wilt komen is aan u. De aanwezige mantelzorgers komen om hun verhalen te delen met elkaar, maar ook om er even een avond tussenuit te zijn.

We zorgen iedere keer voor een andere invulling. Dit kan een creatieve invulling zijn, zoals bloemschikken, mozaïeken of vogelhuisjes timmeren. Maar ook een lezing over het weer, een avond over stress of een bier- of wijnproeverij behoort tot de mogelijkheden.

Om nog beter aan te sluiten aan de behoefte van u als mantelzorger, vragen we u onderstaande enquête in te vullen.

Thema-bijeenkomsten vanuit Steunpunt Mantelzorg Houten en Sien

In 2023 organiseren Steunpunt Mantelzorg Houten van ‘van Houten&co’ en Belangenvereniging Sien een aantal bijeenkomsten over thema’s rondom de meerderjarigheid van je kind met een beperking. Deze bijeenkomsten worden gehouden in Huis van Houten (boven de bibliotheek aan het Onderdoor) op de eerste verdieping van 19.30 tot 21.30 uur.

Doelgroep
Er komt veel op je af als je kind met een beperking meerderjarig wordt. Wat betekent dat voor jou als ouder? Sien en Steunpunt Mantelzorg Houten helpen je graag op weg en organiseren daarom voor belangstellende ouders en verwanten themabijeenkomsten. Waar kun je terecht en wat heb je nodig.

Thema’s
Als je kind 18 wordt, komt ook het onderwerp Wonen om de hoek kijken. Wat zou (op termijn) een passende plek voor je kind zijn? Wat moet je hiervoor regelen? Welke mogelijkheden zijn er in de regio? En hoe zit het met wachtlijsten? Op 18 april komen verschillende zorgaanbieders, zoals Reinaerde, Philadelphia en Profilazorg vertellen over hun aanbod voor wonen.  Er is natuurlijk ook ruimte voor persoonlijk contact en jullie vragen.

Op andere avonden komen specifieke thema’s aan bod, zoals: werk- en dagbesteding, erfrecht, beschermingsmaatregelen en seksualiteit.

Aanmelden 
Wil je één of meerdere interessante avonden bijwonen? Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar jolanda@sien.nl


Meerdere bijeenkomsten 

De andere bijeenkomsten, die in 2023 georganiseerd worden door Steunpunt Mantelzorg Houten en Belangenvereniging Sien staan gepland op:

13 juni    Seksualiteit

19 sept   Werk en dagbesteding

14 nov    Erfrecht en beschermingsmaatregelen

 

Mocht je zelf nog tegen andere thema’s aanlopen, laat het ons weten. We denken heel graag met jullie mee!

 

 

Aanmelden Mantelzorgwaardering 2023

Mantelzorgwaardering 2023
Wie meld jij aan?

 

Welkom op de aanmeldpagina voor de mantelzorgwaardering 2023! Je kunt jezelf of een andere mantelzorger van 1 oktober tot en met 10 november aanmelden voor het ophalen van een leuk pakket. Ben je al bekend met de mantelzorgwaardering? Dan kun je direct op aanmelden klikken. Ben je nieuw? Lees dan eerst de informatie onder de aanmeldlinks.

Ik meld mezelf aan

Ik meld een andere mantelzorger aan

 

Wat is de mantelzorgwaardering?

De mantelzorgwaardering is een blijk van waardering voor alle mensen die zorgen voor een familielid, partner, bekende of buur die lijdt aan een ziekte of aandoening of die (verstandelijk) beperkt is. Dit jaar bestaat deze blijk van waardering uit een verrassingspakket dat, naast producten en waardebonnen van lokale winkeliers, ook een Primera cadeaukaart bevat, die je op talloze plekken uit kunt geven.

 

Voor wie is de mantelzorgwaardering?

 • Voor iedereen (23 jaar en ouder) die zorgt voor iemand die in de gemeente Houten woont.
 • Voor iedereen (23 jaar en ouder) die zelf in Houten woont en zorgt voor iemand die in een andere gemeente woont.
 • Ben je geen mantelzorger meer, maar heb je in het jaar dat de waardering wordt uitgereikt nog zorg verleend? Dan ontvang je dat jaar gewoon nog de mantelzorgwaardering.
 • Er mogen maximaal twee Mantelzorgwaarderingen per huishouden worden aangevraagd.
 • Een mantelzorger heeft recht op 1 mantelzorgwaardering.

 

Hoe werkt de waardering?

 • Je meldt jouzelf of iemand anders aan via één van de twee bovenstaande knoppen.
 • Je kiest een tijdvak.
 • Op zaterdag 18 november haal jij jouw eigen pakket en/of dat van een andere mantelzorger op in het door jou gekozen tijdvak.
 • Wil je graag rustig een kopje koffie drinken of wil je iets vragen aan een organisatie die mantelzorgers ondersteunt? Bezoek dan de informatiestands (en haal een lekker kopje koffie bij de koffiefiets).

 

Goed om te weten:

 • Aanmelden is mogelijk van 1 oktober tot en met 10 november.
 • De gegevens die in worden gevuld voor de aanmelding, worden alleen gebruikt voor de waardering. Als je iemand anders aanmeldt, dan worden de gegevens van die persoon (naam, adres en woonplaats) alleen bewaard tot aan de dag van de uitreiking van de waardering. Hierna worden de gegevens verwijderd. Meld je jezelf aan, dan gebruiken we die gegevens om je volgend jaar weer een uitnodiging te sturen.

 

Kijk hier terug:

 

Leertheater – Mantelzorger; je kunt het zomaar zijn:

 

Terugblik Mantelzorgevent:

Bijeenkomsten: Mijn kind met een beperking wordt 18. Wat moet ik regelen?

In 2022 organiseert Steunpunt Mantelzorg Houten van ‘van Houten&co’ samen met Belangenvereniging Sien een aantal bijeenkomsten over thema’s rondom de meerderjarigheid van je kind met een beperking. Deze bijeenkomsten worden gehouden in Huis van Houten (boven de bibliotheek aan het Onderdoor) van 19.30 tot 21.00 uur.

Doelgroep
Er komt veel op je af als je kind met een beperking meerderjarig wordt. Wat betekent dat voor jou als ouder? Belangenvereniging Sien en Steunpunt Mantelzorg Houten helpen je graag op weg en organiseren daarom voor belangstellende ouders en verwanten themabijeenkomsten. Waar kun je terecht en wat heb je nodig.

Thema’s
Als je kind meerderjarig wordt, ga je nadenken over wonen, werk, Wmo of Wlz, maar ook over beschermingsmaatregelen zoals bewindvoering en mentorschap. Het is ook belangrijk om na te denken over je testament i.v.m. het eigen vermogen van je kind. Daarnaast kunnen er vragen spelen rondom seksualiteit en intimiteit. Tijdens de themabijeenkomsten geven we informatie en is er alle ruimte voor jullie vragen.

Loop je zelf nog tegen andere thema’s aan, laat het ons weten. We denken heel graag met jullie mee!

Meerdere bijeenkomsten 
Dit jaar zullen er meerdere bijeenkomsten georganiseerd worden. Zet de data alvast in je agenda!

 • 10 mei: Seksualiteit
 • 7 juni: Werk en Dagbesteding
 • 20 september: Bewind Mentorschap Erfrecht
 • 15 november: Help mijn kind met een beperking wordt 18. Alle regeltaken op een rij.

Aanmelden 
Wil je één of meerdere interessante avonden bijwonen? Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar steunpuntmantelzorg@vanhoutenenco.nl of jolanda@sien.nl.

Mantelzorgmakelaar

Mantelzorgmakelaar

 

Als mantelzorger ben je druk met de zorg voor je naaste. Begeleiden van je kind met autisme, je dementerende moeder helpen met de administratie, je zieke partner wassen en verzorgen… allemaal taken die je als mantelzorger kunt hebben.

Vaak moeten er ook allerlei zaken geregeld worden met verschillende instanties. Bijvoorbeeld als er thuiszorg aangevraagd moet worden, of als er een indicatie nodig is voor dagbesteding. Sommige zaken zijn snel geregeld, anderen zijn ingewikkelder en niet zelden worden er mantelzorgers van het kastje naar de muur gestuurd.

Gelukkig werken er bij het Steunpunt Mantelzorg Houten mensen, die gespecialiseerd zijn in dit soort regeltaken: de mantelzorgmakelaars.

Wat doet de mantelzorgmakelaar?

De mantelzorgmakelaar kent de weg in de zorg. Zij helpt je met vragen als:

 • “Welke zorg past het beste in mijn situatie?”
 • “Hoe regel ik een pgb?”
 • “Hoe regel ik als (jonge) mantelzorger de zorg die wij thuis nodig hebben?”
 • “Hoe regel ik ondersteuning voor mij als mantelzorger?”
 • “Waar kan ik terecht voor respijtzorg?”

 

De mantelzorgmakelaar kent de verschillende wetten en vergoedingen. Ze weet hoe je hulp kunt aanvragen, bij wie je moet zijn en kan je hierin werk uit handen nemen en/of je erdoorheen begeleiden.

Daarnaast biedt de mantelzorgmakelaar praktische hulp, bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren en het slim opzetten van je zorgadministratie.

Unieke samenwerking

Wat onze makelaars een unieke positie geeft is dat zij ruime ervaring hebben in het welzijnswerk. Zij hebben een ruime kennis van de sociale kaart in Houten, zijn op de hoogte van welzijnsprojecten en vrijwilligersinitiatieven. Ook weten zij welke cursussen en trainingen er georganiseerd worden, die mogelijk interessant zijn in uw situatie.

Daarnaast hebben onze mantelzorgmakelaars (uitgebreide) expertise op o.a. de volgende gebieden: ouderen, autisme, verstandelijke beperkingen, mantelzorgwoningen, werk- en mantelzorg, diabetes, rolstoelen en andere hulpmiddelen die nodig zijn voor mobiliteit.

Vergoeding van de mantelzorgmakelaar

Veel zorgverzekeraars hebben de mantelzorgmakelaar in de aanvullende verzekering zitten. Met deze vergoeding kunnen de kosten van de inzet van mantelzorgmakelaars geheel/of gedeeltelijk worden gedekt.
Aan de inzet van de mantelzorgmakelaar van ‘van Houten&co’ zijn geen kosten verbonden. Zo kan iedereen er gebruik van maken, ook als u geen aanvullende verzekering heeft en/of u de mantelzorgmakelaar niet kunt betalen.

Hulp op maat

Mantelzorgmakelaars zijn bedoeld om een kortdurend traject te bewandelen tot uw regelzaken rond zijn. Maar niet elk traject is even snel afgerond. Omdat onze mantelzorgmakelaars in dienst zijn, zijn zij niet gebonden aan de limieten van de zorgverzekeraar. Hierdoor blijven zij in beeld zolang dit nodig is.

Mantelzorgcafé

Mantelzorgcafé

 

Bent u mantelzorger en wilt u graag andere mantelzorgers ontmoeten tijdens een ontspannen avond uit? Kom dan naar het mantelzorgcafé! Het mantelzorgcafé is elke laatste donderdagavond van de maand van 19.30-21.30 uur in Huis van Houten, aan het Onderdoor 160.

U bent welkom vanaf 19.30 uur, dan starten we met een kopje koffie of thee. Het mantelzorgcafé bestaat sinds 2017 en in die tijd hebben we een trouwe groep bezoekers verzameld. Er is echter altijd plek voor nieuwe bezoekers, of u nu voor één keertje aanhaakt of vaker wilt komen is aan u. De aanwezige mantelzorgers komen om hun verhalen te delen met elkaar, maar vooral ook om er even een avond tussenuit te zijn.

We zorgen iedere keer voor een andere invulling. Dit kan een creatieve invulling zijn, zoals bloemschikken, mozaïeken of dikke dames schilderen. Maar ook een lezing over het weer, een avond over stress of een wijnproeverij behoort tot de mogelijkheden. In ieder geval starten we elk ‘café-jaar’ met een borrel en sluiten we in november af met een filmavond.

Tijdens elke café-avond zijn ook de coördinator en de vrijwilligers van het steunpunt aanwezig om u welkom te heten, eventuele vragen te beantwoorden en met u in gesprek te gaan.

Er zijn geen kosten verbonden aan het café, maar in verband met inkoop en eventuele materialen is het fijn als u zich van tevoren aanmeldt.

Programma 2024

 • Januari: (Nieuwjaars)borrel
 • Februari: Workshop Ukelele
 • Maart: Paasstukje maken
 • April: Koddige Kippen schilderen
 • mei: Country Line Dance
 • juni: Dromenvanger maken
 • augustus: Jeu de Boules
 • september: Filmavond
 • oktober: nog niet bekend
 • november: Kaarsen maken van bijenwas

Wilt u op de hoogte worden gehouden over de café-avonden? Registreert u zich dan bij het steunpunt en ontvang onze nieuwsbrief.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg Houten via steunpuntmantelzorg@vanhoutenenco.nl of 030-70 01 500.

 

Cape&Care-café

Cape&Care-café 

Voor mensen die zorgdragen voor iemand met een psychische kwetsbaarheid

 

‘Hoe zou ik vandaag mijn depressieve partner aantreffen als ik thuiskom?’, ‘Vijf gemiste oproepen van mijn zus met borderline. Wat zou er aan de hand zijn?’, ‘Help, een wachtlijst van drie maanden voor mijn zoon die lijdt aan psychoses, hoe gaan we die tijd overbruggen?’.
Dit zijn gedachten, die je kunt hebben als je zorgt voor iemand die een psychische kwetsbaarheid heeft. Speciaal voor deze mantelzorgers organiseert Steunpunt Mantelzorg Houten het Cape&Care-café. Een plek waar je lotgenoten ontmoet, tips krijgt, informatie wordt gedeeld en waar je gewoon even kunt ‘zijn’.

 

Wat is het Cape&Care-café?

De naam Cape&Care is letterlijk vertaald vanuit het Engels: ‘mantelzorg’. Het Cape&Care-café vindt een jaar lang, elke zes weken op woensdag plaats en is specifiek voor mensen die zorgen voor iemand met een psychische aandoening. Tijdens de avonden zullen er interessante sprekers en ervaringsdeskundigen aanwezig zijn om je te informeren en tips te geven. Elke avond heeft een ander thema. Deze thema’s staan nog niet vast en je mag als deelnemer meedenken over de invulling.

 

Waar is het?

Het Cape&Care-café (afgekort C&C-café) vindt plaats in Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld, Zonnehout 36 in Houten. Je kunt vanaf 19.30 uur binnenlopen, om 19.45 uur starten we de avond. De volgende bijeenkomst is op woensdagavond 6 december 2023. 

Je kunt je hier aanmelden:

 

 

 

Mantelzorgwaardering

Mantelzorgwaardering 2023

 

U bent mantelzorger en zorgt voor iemand die belangrijk voor u is, omdat deze persoon een ziekte of beperking heeft. Waarschijnlijk vindt u dat heel vanzelfsprekend, maar het is ook heel waardevol. Omdat gemeente Houten en Steunpunt Mantelzorg Houten weten hoe waardevol het is dat mensen voor elkaar zorgen, wordt jaarlijks de Mantelzorgwaardering uitgereikt.

Net als in 2022 zal de Mantelzorgwaardering de vorm hebben van een waarderingspakket. Het pakket zal bestaan uit een aantal producten, kortingsbonnen die ingewisseld kunnen worden bij lokale winkeliers en een Primera-cadeaukaart.
De Mantelzorgwaarderingspakketten worden uitgereikt zaterdag 18  november 2023 in het gemeentehuis van Houten. Er zal ook een informatiemarkt zijn waar verschillende organisaties aanwezig zijn om mee in gesprek te gaan en vragen aan te stellen. Wilt u ook een uitnodiging ontvangen voor de mantelzorgwaardering? Registreer u dan door op de link te drukken onderaan de pagina.

Voor wie is de Mantelzorgwaardering?

 • Voor iedereen die zorgt voor iemand die in de gemeente Houten woont.
 • Voor iedereen die zelf in Houten woont en zorgt voor iemand die in een andere gemeente woont.
 • Bent u geen mantelzorger meer, maar heeft u in het jaar dat de waardering wordt uitgereikt nog zorg verleend? Dan ontvangt u dat jaar gewoon nog de mantelzorgwaardering.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Wanneer u bekend bent als mantelzorger bij Steunpunt Mantelzorg Houten, ontvangt u per mail een uitnodiging met een link om u aan te melden. Als u geen e-mailadres heeft ontvangt u een brief met verdere instructies.

U kunt zich hier registreren.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie over de mantelzorgwaardering kunt u terecht bij Steunpunt Mantelzorg Houten door een e-mail te sturen naar steunpuntmantelzorg@vanhoutenenco.nl, wij zijn ook telefonisch bereikbaar op 06-86895441.

 

Mantelzorgwaardering