Bijeenkomsten: Mijn kind met een beperking wordt 18. Wat moet ik regelen?

In 2022 organiseert Steunpunt Mantelzorg Houten van ‘van Houten&co’ samen met Belangenvereniging Sien een aantal bijeenkomsten over thema’s rondom de meerderjarigheid van je kind met een beperking. Deze bijeenkomsten worden gehouden in Huis van Houten (boven de bibliotheek aan het Onderdoor) van 19.30 tot 21.00 uur.

Doelgroep
Er komt veel op je af als je kind met een beperking meerderjarig wordt. Wat betekent dat voor jou als ouder? Belangenvereniging Sien en Steunpunt Mantelzorg Houten helpen je graag op weg en organiseren daarom voor belangstellende ouders en verwanten themabijeenkomsten. Waar kun je terecht en wat heb je nodig.

Thema’s
Als je kind meerderjarig wordt, ga je nadenken over wonen, werk, Wmo of Wlz, maar ook over beschermingsmaatregelen zoals bewindvoering en mentorschap. Het is ook belangrijk om na te denken over je testament i.v.m. het eigen vermogen van je kind. Daarnaast kunnen er vragen spelen rondom seksualiteit en intimiteit. Tijdens de themabijeenkomsten geven we informatie en is er alle ruimte voor jullie vragen.

Loop je zelf nog tegen andere thema’s aan, laat het ons weten. We denken heel graag met jullie mee!

Meerdere bijeenkomsten 
Dit jaar zullen er meerdere bijeenkomsten georganiseerd worden. Zet de data alvast in je agenda!

 • 10 mei: Seksualiteit
 • 7 juni: Werk en Dagbesteding
 • 20 september: Bewind Mentorschap Erfrecht
 • 15 november: Help mijn kind met een beperking wordt 18. Alle regeltaken op een rij.

Aanmelden 
Wil je één of meerdere interessante avonden bijwonen? Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar steunpuntmantelzorg@vanhoutenenco.nl of jolanda@sien.nl.

Inschrijven Mantelzorgwaardering 2021

Ook dit jaar organiseren we een waarderingsmoment voor mantelzorgers! De gemeente Houten en Steunpunt Mantelzorg Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’, nodigen u van harte uit.

Datum, tijd en plaats

Datum: zaterdag 13 november 2021

Tijd: 10.00-15.30 uur

Locatie: Gemeentehuis van Houten

Adres: Onderdoor 25, 3995 DW Houten

 

Meer informatie en aanmelden: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-mantelzorgwaardering-2021-166634067983

 

We hopen u te zien op zaterdag 13 november!

Mantelzorgmakelaar

Mantelzorgmakelaar

 

Als mantelzorger ben je druk met de zorg voor je naaste. Begeleiden van je kind met autisme, je dementerende moeder helpen met de administratie, je zieke partner wassen en verzorgen… allemaal taken die je als mantelzorger kunt hebben.

Vaak moeten er ook allerlei zaken geregeld worden met verschillende instanties. Bijvoorbeeld als er thuiszorg aangevraagd moet worden, of als er een indicatie nodig is voor dagbesteding. Sommige zaken zijn snel geregeld, anderen zijn ingewikkelder en niet zelden worden er mantelzorgers van het kastje naar de muur gestuurd.

Gelukkig werken er bij het Steunpunt Mantelzorg Houten mensen, die gespecialiseerd zijn in dit soort regeltaken: de mantelzorgmakelaars.

Wat doet de mantelzorgmakelaar?

De mantelzorgmakelaar kent de weg in de zorg. Zij helpt je met vragen als:

 • “Welke zorg past het beste in mijn situatie?”
 • “Hoe regel ik een pgb?”
 • “Hoe regel ik als (jonge) mantelzorger de zorg die wij thuis nodig hebben?”
 • “Hoe regel ik ondersteuning voor mij als mantelzorger?”
 • “Waar kan ik terecht voor respijtzorg?”

 

De mantelzorgmakelaar kent de verschillende wetten en vergoedingen. Ze weet hoe je hulp kunt aanvragen, bij wie je moet zijn en kan je hierin werk uit handen nemen en/of je erdoorheen begeleiden.

Daarnaast biedt de mantelzorgmakelaar praktische hulp, bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren en het slim opzetten van je zorgadministratie.

Unieke samenwerking

Wat onze makelaars een unieke positie geeft is dat zij ruime ervaring hebben in het welzijnswerk. Zij hebben een ruime kennis van de sociale kaart in Houten, zijn op de hoogte van welzijnsprojecten en vrijwilligersinitiatieven. Ook weten zij welke cursussen en trainingen er georganiseerd worden, die mogelijk interessant zijn in uw situatie.

Daarnaast hebben onze mantelzorgmakelaars (uitgebreide) expertise op o.a. de volgende gebieden: ouderen, autisme, verstandelijke beperkingen, mantelzorgwoningen, werk- en mantelzorg, diabetes, rolstoelen en andere hulpmiddelen die nodig zijn voor mobiliteit.

Vergoeding van de mantelzorgmakelaar

Veel zorgverzekeraars hebben de mantelzorgmakelaar in de aanvullende verzekering zitten. Met deze vergoeding kunnen de kosten van de inzet van mantelzorgmakelaars geheel/of gedeeltelijk worden gedekt.
Aan de inzet van de mantelzorgmakelaar van ‘van Houten&co’ zijn geen kosten verbonden. Zo kan iedereen er gebruik van maken, ook als u geen aanvullende verzekering heeft en/of u de mantelzorgmakelaar niet kunt betalen.

Hulp op maat

Mantelzorgmakelaars zijn bedoeld om een kortdurend traject te bewandelen tot uw regelzaken rond zijn. Maar niet elk traject is even snel afgerond. Omdat onze mantelzorgmakelaars in dienst zijn, zijn zij niet gebonden aan de limieten van de zorgverzekeraar. Hierdoor blijven zij in beeld zolang dit nodig is.

Mantelzorgcafé

Mantelzorgcafé

 

Bent u mantelzorger en wilt u graag andere mantelzorgers ontmoeten tijdens een ontspannen avond uit? Kom dan naar het mantelzorgcafé! Het mantelzorgcafé is elke laatste donderdagavond van de maand van 19.30-21.30 uur in Huis van Houten, aan het Onderdoor 160.

U bent welkom vanaf 19.00 uur, dan starten we met een kopje koffie of thee. Het mantelzorgcafé bestaat sinds 2017 en in die tijd hebben we een trouwe groep bezoekers verzameld. Er is echter altijd plek voor nieuwe bezoekers, of u nu voor één keertje aanhaakt of vaker wilt komen is aan u. De aanwezige mantelzorgers komen om hun verhalen te delen met elkaar, maar ook om er even een avond tussenuit te zijn.

We zorgen iedere keer voor een andere invulling. Dit kan een creatieve invulling zijn, zoals bloemschikken, mozaïeken of dikke dames schilderen. Maar ook een lezing over het weer, een avond over stress of een wijnproeverij behoort tot de mogelijkheden. In ieder geval starten we elk ‘café-jaar’ met een borrel en sluiten we in november af met een filmavond.

Tijdens elke café-avond zijn ook de coördinator en de vrijwilligers van het steunpunt aanwezig om u welkom te heten, eventuele vragen te beantwoorden en met u in gesprek te gaan.

Er zijn geen kosten verbonden aan het café, maar in verband met inkoop en eventuele materialen is het fijn als u zich van tevoren aanmeldt.

Voor 2021 is het programma nog in ontwikkeling en onderhevig aan de maatregelen rondom het corona-virus.Wilt u hiervan op de hoogte worden gehouden? Registreert u zich dan bij het steunpunt en ontvang onze nieuwsbrief.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marinda Rodas van Steunpunt Mantelzorg Houten via m.rodas@vanhoutenenco.nl of 030-70 01 500.

 

Mantelzorgwaardering

Mantelzorgwaardering

 

U bent mantelzorger en zorgt voor iemand die belangrijk voor u is, omdat deze persoon een ziekte of beperking heeft. Waarschijnlijk vindt u dat heel vanzelfsprekend, maar het is ook heel waardevol. Omdat Gemeente Houten en Steunpunt Mantelzorg Houten weten hoe waardevol het is dat mensen voor elkaar zorgen, wordt jaarlijks de Mantelzorgwaardering uitgereikt.

De Mantelzorgwaardering is jarenlang georganiseerd in de vorm van de Waarderingsmarkt. Op deze markt konden mantelzorgers producten shoppen bij lokale winkeliers en ontvingen ze daar bovenop een cadeaukaart t.w.v. € 30,00. Daarnaast stonden er verschillende organisaties om mee in gesprek te gaan en vragen aan te stellen. In het jaar 2020 is er vanwege corona een alternatief plan bedacht en werden er waarderingspakketten (incl. Primera cadeaukaart) bezorgd bij mantelzorgers thuis. Wilt u ook een uitnodiging ontvangen voor de mantelzorgwaardering? Registreer u dan door op de link te drukken onderaan de pagina.

Voor wie is de Mantelzorgwaardering?

 • Voor iedereen die zorgt voor iemand die in de gemeente Houten woont.
 • Voor iedereen die zelf in Houten woont en zorgt voor iemand die in een andere gemeente woont.
 • Bent u geen mantelzorger meer, maar heeft u in het jaar dat de waardering wordt uitgereikt nog zorg verleend? Dan ontvangt u dat jaar gewoon nog de mantelzorgwaardering.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Wanneer u bekend bent als mantelzorger bij Steunpunt Mantelzorg Houten, ontvangt u per mail een uitnodiging met een link om u aan te melden. Als u geen e-mailadres heeft ontvangt u een brief met verdere instructies.

U kunt zich hier registreren.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie over de mantelzorgwaardering kunt u terecht bij Marinda Rodas van Steunpunt Mantelzorg Houten. Marinda is ook telefonisch bereikbaar via 06-52 78 53 81.

 

Mantelzorgwaardering

Mantelzorgers-registratie

Registratie Steunpunt Mantelzorg Houten

 

Met onderstaand formulier geeft u uw (juiste) gegevens door aan Steunpunt Mantelzorg Houten.
Naast uw contactgegevens hebben wij nog een aantal aanvullende vragen opgesteld.

Omdat wij u graag goed willen informeren over zaken die voor u van belang kunnen zijn, stellen wij het op prijs als u deze vragen wilt beantwoorden.

Vergeet niet uw registratiecode in te vullen. Deze code heeft u van ons ontvangen in de mail waarin ook de link naar deze pagina staat.

 

 

 • Gegevens mantelzorger: • (meerdere antwoorden zijn mogelijk)


 • Uitschrijven

Mantelzorgers-aanvullende gegevens

Registratie Steunpunt Mantelzorg Houten
– aanvullende gegevens Mantelzorger

 

Met het invullen van dit formulier bevestigt u dat de gegevens die bij ons bekend zijn kloppen.

Wij willen u graag goed informeren over zaken die voor u van belang kunnen zijn. Daarom vinden wij het fijn dat u onderstaande vragen beantwoord.

Vergeet niet uw registratiecode in te vullen. Deze code heeft u van ons ontvangen in de mail waarin ook de link naar deze pagina staat.

 

 • Aanvullende gegevens

 • (meerdere antwoorden zijn mogelijk)


 • Uitschrijven

 

Mantelzorgcafe

Programma Mantelzorgcafe 2020

 

Iedere laatste donderdag van de maand, van 19.30 tot 21.30 uur, vindt bij ‘van Houten&co’ in Huis van Houten, het Mantelzorgcafé plaats.  Deze avond is speciaal voor de meer dan elfduizend mensen in Houten die langdurig voor een partner, ouder, kind, familielid, kennis of één van de buren zorgen, en daarmee mantelzorger zijn.
De inloop start om 19.00 uur.

Voor dit jaar is er weer een mooi programma gemaakt met steeds een andere invulling.
Er zijn geen kosten verbonden aan Het Mantelzorgcafé  maar in verband met inkoop en materialen is het voor sommige activiteiten wel fijn als u zich aanmeldt.
In onderstaand overzicht ziet u wanneer er wel of niet gevraagd wordt u aan te melden.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Marinda Rodas van Steunpunt Mantelzorg Houten via m.rodas@vanhoutenenco.nl of 030-70 01 500.

 

Datum Activiteit

Aanmelden
26 maart Spelletjesavond met grote spelen
Voor deze spelletjesavond zorgen we voor wat extra leuke spellen. Dus lijkt het u leuk om weer eens ouderwets een bibberspiraal te doen of een extra grote vier op een rij te spelen? Kom dan naar de spelletjesavond!

Niet nodig
30 april Mozaïek avond
Een spiegel of liever theeglaasjes maken van mozaïek? Het kan allebei tijdens deze creatieve avond in mei.
Aanmelden kan tot 23 april.

Ja graag!
28 mei Wijnproeverij
Op verzoek van velen: de wijnproeverij! Vorig jaar was dit een enorm succes. Gewoon een gezellige avond met lekkere hapjes en goede wijn.
Aanmelden kan tot 21 mei.

Ja graag!
25 juni Op pad met de boswachter
Het is ons vorig jaar zo goed bevallen om lekker buiten te zijn in juni dat we dit weer zullen doen dit jaar. Wilt u lekker naar buiten en ondertussen meer informatie krijgen over het moois om u heen? Geef u dan op voor de boswandeling.
Aanmelden kan tot 18 juni.

Ja graag!
24 september Dansavond
De invulling van deze avond is nog niet helemaal duidelijk. Maar één ding staat vast: het gaat ontzettend leuk worden!
Aanmelden kan tot 17 september.

 Ja graag!
29 oktober Herfststukjes maken
Wordt u ook zo blij van een mooi herfststukje in de woonkamer? Kom er dan zelf eentje maken!
Aanmelden kan tot 22 oktober.

Ja graag!
26 november Filmavond
Traditiegetrouw sluiten het café  ook in 2020 af met een filmavond. Kom lekker genieten van een mooie film onder het genot van een bakje popcorn en een drankje. Aanmelden is niet nodig.
Niet nodig

 

Kidsevent-aanmelden

Aanmelden Pizzafeest voor jonge mantelzorgertjes

 

 • Persoonsgegevens

  Bij meer dan 3 personen graag even overleg met Marinda Rodas, 030-7001500
 • Toestemming beeldmateriaal • Ik geef toestemming onder deze voorwaarden:
   ­
  • Mijn toestemming geldt alleen voor de hieronder beschreven redenen. Voor nieuwe activiteiten vraagt ‘van Houten&co’ mij opnieuw om toestemming.
  • Als gegevens niet (meer) noodzakelijk zijn zal ‘van Houten&co’ deze verwijderen.
  • Ik kan ervoor kiezen om geen toestemming te gevenof om alleen voor bepaalde delen toestemming te geven.
  • Ik mag mijn toestemming op elk moment intrekken. ­
  • Deze toestemming is een jaar geldig.

Steunpunt Mantelzorg Houten

Steunpunt Mantelzorg Houten

 

Steunpunt Mantelzorg Houten is een centraal aanspreekpunt voor iedereen uit de gemeente Houten die zorgt voor een (hulpbehoevende) ander. Het maakt niet uit voor wie u zorgt en of u nu 2 uur in de week of 18 uur per dag aan het zorgen bent. U bent van harte welkom!

 

Wat is mantelzorg?

Het is vanzelfsprekend te zorgen voor ouders, partner, kind, familielid of vriend. Wanneer de persoon voor wie gezorgd wordt een chronische ziekte heeft, (verstandelijk) beperkt is of op een andere manier hulpbehoevend is spreken we van ′mantelzorg′.

Mantelzorg kan variëren van boodschappen doen, vervoer, een gesprek en huishoudelijke hulp tot 24 uur per dag intensieve zorg verlenen. Mantelzorgers zijn geen beroepskrachten maar zorgen voor iemand waarmee zij een persoonlijke band hebben. Ook jonge kinderen zijn mantelzorger als zij opgroeien met een chronisch zieke ouder of met een zusje of broertje met een enkel- of meervoudige beperking, autisme, PPD-NOS, ADHD, enz.

 

Hulp bij zorgen voor een ander

In Houten zorgen meer dan elfduizend mensen langdurig en onbetaald voor een partner, ouder, kind, familielid, kennis of één van de buren. Het geeft vaak voldoening om voor iemand te zorgen en je doet het uit liefde voor de ander. Maar juist daardoor is het soms moeilijk grenzen te stellen en op tijd hulp te vragen als het zorgen te veel wordt. Steunpunt Mantelzorg Houten is er om u te helpen. Als mantelzorger kunt u bij het steunpunt terecht voor informatie en advies, maar ook als u behoefte heeft aan een luisterend oor.

 

Wat kan Steunpunt Mantelzorg Houten voor u betekenen?

Als u voor een ander zorgt, kan het soms allemaal te veel worden. Het is dan goed om te weten dat er anderen zijn die u een steuntje in de rug kunnen geven en u kunnen wijzen op mogelijkheden voor ondersteuning.

 

Steunpunt Mantelzorg Houten is er voor:

 • Informatie en advies
  Steunpunt Mantelzorg Houten heeft kennis van de organisaties in Houten die ondersteuning bieden aan mantelzorgers en werkt met veel van hen samen. Wij kunnen u in contact brengen met de partij die u verder kan helpen.
 • Een luisterend oor
  Soms heeft u er behoefte aan om gewoon uw verhaal te kunnen vertellen en dat iemand naar u luistert. Ook hiervoor kunt u terecht bij het steunpunt. We geven u alle ruimte om uw hart te luchten en geven desgewenst tips of helpen u om uw gedachten te ordenen.
 • Workshops en lotgenotencontact
  U bent niet de enige die zorgt voor een partner met dementie, MS, Parkinson, etc. En daarnaast zijn er veel andere ouders met een chronisch ziek kind. Het kan fijn zijn om met lotgenoten van gedachten te wisselen. Steunpunt Mantelzorg Houten organiseert voor volwassenen workshops en themabijeenkomsten waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. Ook is er maandelijks het mantelzorgcafé, waar mantelzorgers elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. Daarnaast is er een lotgenotengroep, voor jongeren van 9-23 jaar, die geregeld leuke uitjes organiseert.
 • Hulp bij regeltaken
  Als mantelzorger heeft u vaak te maken met allerlei papierwerk en procedures. Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van thuiszorg of financiële regelingen? Bent u op zoek naar een vrijwilliger? Zoekt u speciaal onderwijs voor een kind met een functiebeperking? Wij helpen u graag met dit soort regelwerk of verwijzen u door naar de juiste instantie.

Aanmelden

Wilt u de nieuwsbrief van Steunpunt Mantelzorg Houten ontvangen, op de hoogte gehouden worden over de activiteiten die het steunpunt organiseert of wil  u een uitnodiging ontvangen voor de jaarlijke Waarderingsmarkt voor Mantelzorgers?
Klik dan hier en meldt u aan bij het het steunpunt.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met Marinda Rodas, coördinator van Steunpunt Mantelzorg Houten, of telefonisch via 030-7001500.