Maak kennis met ‘Join us’

Maak kennis met ‘Join us’

 

Ben jij, of is jouw kind, een Houtense jongere met eenzaamheidsgevoelens en/of heb je weinig vrienden? Wil je daar graag verandering in brengen? Dat kan bij de ‘Join us’ groepen van het Jongerenwerk van ‘van Houten&co’. Jongerenwerker Sander de Rooij vertelt er meer over.

Eenzaam
Sander is Jongerenwerker in Jongerencentrum Enter én hij sport meerdere middagen per week in de wijken. Daar ontmoet hij veel jongeren. Sommigen zijn eenzaam. Ze hebben niet veel sociale contacten en ze voelen zich niet verbonden met de contacten die ze wel hebben. Deze jongeren weten vaak niet dat ze in aanmerking kunnen komen om zich aan te sluiten bij ‘Join us’. Sander: “Het is niet erg om af en toe eenzaam te zijn, maar structureel is wel een probleem. Het is een taboe om te zeggen dat je eenzaam bent. Er wordt niet over gepraat, daardoor is het erg spannend om de stap te zetten. Jezelf aansluiten bij Join us kan helpen. Dit taboe willen wij doorbreken.”

“Af en toe eenzaam zijn is niet erg.”

Sociale vaardigheden
“Join us heeft groepen in twee leeftijdscategorieën, de 14+ en de 18+ groep. Bij join us komen jongeren die via ‘challenges’ zelfvertrouwen opbouwen om met leeftijdsgenoten in contact te komen Aan jezelf willen werken is een traject, het hoeft niet altijd te lukken, van fouten maken leer je juist. Binnen de groepen zijn jongeren die verbondenheid met elkaar vinden omdat ze bijvoorbeeld dezelfde interesses hebben. De groepen komen één keer in de twee weken bij elkaar. Iedere avond zijn twee jongeren verantwoordelijk voor de activiteit(en). Het kan zijn dat ze een spel gaan spelen, een film kijken, pannenkoeken bakken of pingpongen. Wij zien dan dat hun kwaliteiten en talenten naar boven komen, die willen we stimuleren.” vertelt Sander. De rol van de aanwezige jongerenwerker is om er voor ze te zijn. “Wij motiveren, activeren en complimenteren. Jongeren hebben zelf de regie, dat geeft ze zelfvertrouwen. Ze kunnen meer dan ze denken. Wij zijn hun aanspreekpunt; niet alleen tijdens zo’n avond, ze mogen altijd appen.”

“Jongeren kunnen meer dan ze denken.”

Vriendschappen
Bij Join us leert de jongere dat hij/zij niet de enige is die zich alleen voelt of die strubbelingen heeft met vriendschappen aangaan. Binnen de groepen zijn al vele vriendschappen ontstaan. Jongeren hebben weer zelfvertrouwen gekregen. Ze hebben een leuke avond met leeftijdsgenoten en vinden hun plek in de groep. Sander: “Dat is mooi om te zien en ook een doel dat we willen bereiken. Dat ze daarna bij ons blijven en bijvoorbeeld deelnemen aan het Eetcafé en de Caféavond of zelfs vrijwilliger worden binnen het Jongerencentrum is echt geweldig. Ik blijf me verbazen over hoeveel ik van hen kan leren.”


Sander: “Ik leer nog steeds iedere dag van de jongeren.”

 

Meer informatie over Join us
Meer informatie over het jongerenwerk en over Join us is op deze website te vinden. Je kunt ook een e-mail sturen naar jongerenwerk@vanhoutenenco.nl of kom langs in Jongerencentrum Enter, Hefbrug 1 in Houten.