Vrijwilligers van Houten

Vrijwilligers zijn onmisbaar en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.
Maak kennis met Thea van den Hoven, vrijwilliger bij Vervoer Houten.

Schrijver: Judith Spier. Fotograaf: René van den Brandt

Druk telefonerend ontmoet ik Thea in het kantoor van Vervoer Houten op de 1e etage boven de bibliotheek. Er wordt weer een rit geboekt voor één van de in het oog springende Elektrische karren van Vervoer Houten. Nadat alles netjes genoteerd is in het planboek, kunnen we kennis maken. Thea woont al zo’n 23 jaar in Houten met haar man met wie ze bijna 50 jaar is getrouwd. Samen hebben ze een zoon die ergens buiten Houten samenwoont. Om wat mensen te leren kennen ging Thea toentertijd vrijwilligerswerk doen bij de bibliotheek. Best grappig dat ze nu weer als vrijwilliger in het gebouw van de bieb te vinden is.

 

Na jaren in diverse kledingwinkels gewerkt te hebben, is Thea nu al een poosje met pensioen en geniet ze onder andere van het zingen in twee Houtense koren. Vier jaar geleden reageerde ze op een oproep in de krant waarin Vervoer Houten op zoek was naar chauffeurs die ouderen en mindervaliden kleinschalig vervoer wilden bieden binnen Houten. Tot dan toe werd het vervoer geregeld door Kidslodge. Zij konden de enorme vraag echter niet meer combineren met hun kerntaak, kinderopvang. Behalve chauffeurs waren er ook telefonistes nodig en zodoende werd dat Thea’s rol binnen Vervoer Houten. Minimaal één dagdeel per week bemant ze de telefoon. “Het is zo leuk om contact met mensen te hebben. Waar je de een blij maakt met een bezoekje aan de markt of een kopje koffie, is de ander blij dat hij/zij naar yoga kan of naar de apotheek”.

 

Met inmiddels twee Elektrische karren, ruim 20 chauffeurs, 9 telefonistes en ruim 300 deelnemers die regelmatig over de (fiets)paden binnen de Rondweg worden vervoerd, is Vervoer Houten een behoorlijk professionele organisatie. Om aan alle wensen te kunnen blijven voldoen, zijn er nog steeds chauffeurs en telefonistes nodig. “Ik kan het echt aanraden, behalve dat je mensen hun bewegingsvrijheid terug geeft, leer je zelf weer te genieten van de kleine dingen”.

 

Wil je meer informatie over Vervoer Houten? Kijk dan op: www.vervoerhouten.nl. Nieuwe deelnemers zijn ook welkom.

 

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.