Vrijwilligers van Houten

Vrijwilligers zijn onmisbaar en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.
Maak kennis met Renata Aratto Bicudo van Veen. 

Schrijver: Irene van Valen. Fotograaf: René van den Brandt

Renata is 48 jaar oud en geboren in Brazilië. Ze woonde van 2003 tot 2008 en nu sinds 2013 in Nederland. Ze trouwde met Ben waarmee zij een zoon kreeg, Theo. Renata houdt van muziek luisteren en bezoekt graag de bioscoop. Daarnaast is ze verliefd op de zee. Het geluid, de geur, de vogels en de horizon, zeker bij een ondergaande zon, verwarmen haar.

 

Renata is sinds een jaar vrijwilliger bij Handjehelpen. Ze zocht een organisatie waarbij ze actief contact maakt met mensen. Bij Handjehelpen ontdekte ze dat, afhankelijk van de hulpvraag, het mogelijk is er met iemand op uit te gaan, een praatje of spelletje te doen, te helpen met tuinieren, met het opruimen in huis of te ondersteunen bij de administratie.

 

Renata wilde niet binnen blijven zitten en koos ervoor om haar wereld, haar netwerk, te vergroten door anderen te helpen. In de ontmoeting met anderen wil ze leren ontdekken wat in hun wereld leeft. “Mensen prikkelen mij, zetten me aan het denken. Ik zoek graag naar raakvlakken in de verbinding met mensen die ik ontmoet. Hun verhalen, ervaringen en kijk op dingen interesseren me. Het verrijkt mijn leven,” vertelt Renata. “Mieke is een vrouw, die ik als vrijwilliger help. Zij is positief, optimistisch en heeft een groot hart voor dieren. Dat raakt me. Met haar ga ik regelmatig op pad, bijvoorbeeld met de trein naar Zandvoort, Amsterdam of naar de kerk. Daarnaast begeleid ik iemand naar de voedselbank of kringloopwinkel en doe ik boodschappen voor weer een ander.

Anderen helpen bij wat zij nodig hebben, op een manier die ik leuk vind, is het mooie van vrijwilligerswerk. Je krijgt een band met iemand door te geven en je krijgt veel terug. Het is een win-win situatie. Ik geloof dat ik Gods liefde door mag geven en krijg liefde terug. Ik ben gegroeid door dit werk. Dat gun ik anderen net zo.”

 

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk bij Handjehelpen? Neem dan contact op via
Jantsje Boersma, Regiocoördinator Houten, 030–3039509 / 06-48369298, jboersma@handjehelpen.nl of kijk op de site van Handjehelpen (www.handjehelpen.nl).

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.