Vrijwilligers van Houten

Vrijwilligers zijn onmisbaar en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Vandaag maken we kennis met Katrien van Weel. Katrien is vrijwilliger bij de TechniekFabriek.

Schrijver: Irene van Valen. Fotograaf: René van den Brandt

Katrien is 57 jaar en woont in een woongroep. Ze heeft een kat. Buitenactiviteiten zijn favoriet. Daarnaast klopt haar hart sneller bij alles wat met techniek te maken heeft en vooral bij robots. Dat maakt de TechniekFabriek voor haar tot een geweldige plek.

 

In de TechniekFabriek leren kinderen van 8-12 jaar (ook kinderen met autisme) hun technische talenten kennen en gebruiken. Dat doen zij door middel van digitale workshops (bijvoorbeeld computerbouw en programmering) of technische workshops (onder andere houtbewerking en elektrotechniek). Techniek is actueel, want het is verweven in alles wat we doen.
‘Het mooiste is wanneer je ziet dat een kind grip krijgt op iets dat het maakt, er plezier in heeft en verder groeit. De kinderen leren spelenderwijs. Je geeft ze iets mee voor hun verdere leven.

 

De workshops worden gegeven in blokken van acht lessen bij minimaal 3 kinderen. De workshops zijn op verschillende momenten in de week (na school) en te volgen op drie verschillende niveaus. Wat een kind kan is bepalend voor het niveau. De workshops veranderen, zodat kinderen kunnen blijven komen.
‘Plezier staat bovenaan. Dat geldt voor de kinderen en de vrijwilligers. Aan het einde van een workshop willen de kinderen nooit weg.’

 

De TechniekFabriek is een leuke organisatie. Werken met kinderen en van betekenis zijn is bijzonder. Vooral voor kinderen met autisme.
‘Zij komen vaak moeilijk mee en krijgen hier grip op hun wereld. Zij vinden techniek leuk en zijn er goed in. Ze groeien in eigenwaarde.

 

Om vrijwilliger te worden bij de TechniekFabriek hoef je niet technisch te zijn. De vrijwilligers krijgen vooraf instructies en een training in omgaan met kinderen met autisme. Ervaring in het onderwijs is fijn, maar niet noodzakelijk. Op donderdagavond 8 november organiseert de TechniekFabriek een kennismakingsworkshop voor alle volwassenen die geïnteresseerd zijn in techniek voor kinderen.
Aanmelden voor de workshop kan via www.vrijwilligersvanhouten.nl of telefonisch via 0307001522.
Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk bij de TechniekFabriek? Neem dan contact op via wens@detechniekfabriek.nu.

 

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.