Vrijwilligers van Houten

Vrijwilligers zijn onmisbaar en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Vandaag maken we kennis met John Ruijg. John is vrijwilliger bij de Taalinloop op maandagavond in de bibliotheek.

Schrijver: Irene van Valen. Fotograaf: René van den Brandt

John (57) heeft twee zoons (29 en 27) en een lieve vriendin. Hij is organisatieadviseur en zeer sportief. Hij is lid van Loopgroep Houten, houdt van voetbal, hardlopen, fietsen en verkiest actieve vakanties. John zocht al langere tijd vrijwilligerswerk tot een wandelmaat hem vertelde over de Taalinloop. Ze vroeg hem mee te gaan en hielp hem over de drempel.

De Taalinloop is een initiatief van de bibliotheek.
Deelnemers kunnen hun Nederlands en computervaardigheden verbeteren. Samen met vrijwilligers verbeteren zij door praten, lezen, schrijven of computeroefeningen hun Nederlands.
John begeleidt een vast groepje van drie vrouwen afkomstig uit verschillende landen. Zij werken aan hun uitspraak, omdat ze niet langer gecorrigeerd willen worden door hun kinderen. Ondanks hun ervaringen op universitair niveau lopen de deelnemers tegen moeilijke woorden en hun uitspraak aan. Door het lezen van artikelen worden nieuwe woorden geleerd en besproken.

Werken als taalvrijwilliger vindt John enorm leuk.
‘Ik hoef geen docent Nederlands te zijn. Ik werk op mijn gevoel!’ Ik hoor trots als hij vervolgt: ‘We hebben lol met elkaar, de tijd vliegt. Het is leuk om met de eigen taal bezig te zijn. Ik voel me een taal-ZZP’er. Geen avond is hetzelfde. Ik bouw een band op en word gewaardeerd.’

John kreeg door dit werk meer respect voor wie de taal moeten leren.
‘Nederlands is moeilijk. Er is zoveel vanzelfsprekend, woorden hebben zoveel betekenissen. Sommige regels zijn ingewikkeld. Mijn stopwoord is ‘zeg maar’, dat uitleggen en sowieso het woord stopwoord uitleggen is moeilijk. De ‘g’ en ‘ui’ uitspreken lijkt onmogelijk voor de deelnemers, omdat hun mond het gewoonweg niet kan. Maar dat ze hun best doen. Dat is voor mij voldoende.’

Na een intensieve avond fietst John altijd tevreden naar huis.
Hij geniet, ervaart dankbaarheid en wederzijds plezier. Van eentonigheid is geen sprake.

‘Je helpt echt!’

 

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk bij de Taalinloop? Neem dan contact op via houten@taalhuislekstroom.nl.

 

 

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.