Vrijwilligers van Houten

Vrijwilligers zijn onmisbaar en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.
Maak kennis met Jaap ten Boer, vrijwilliger bij de Milieu Werkgroep Houten (MWH).

Schrijver: Irene van Valen. Fotograaf: René van den Brandt

Jaap is 64 jaar oud en ruim 40 jaar getrouwd met José. Zij hebben drie zoons en drie kleindochters. Jaap werkt ruim 45 jaar bij de politie in de financiële administratie. Hoewel hij met plezier naar zijn werk gaat, lonkt het pensioen dat volgend jaar een feit wordt. Vervelen zal hij zich niet, want voor stilzitten heeft hij geen tijd als actief vrijwilliger bij de Milieu Werkgroep Houten (MWH).

Binnen de MWH is hij coördinator van de knotploeg. Op zes zaterdagen tussen oktober en maart zet hij zich met gemiddeld 36 vrijwilligers per werkdag in om wilgen te knotten. “Buiten zijn en zorgen voor de natuur liggen me aan het hart. Dit werk is een hobby om me in uit te leven. Ik noem het zelfs buitenspelen. Daarbij ken ik de omgeving goed. Ik ben verantwoordelijk voor het bepalen van een locatie, de organisatie van de knotdagen, heb contact met onder andere boswachters en boeren en delegeer zaken waar het kan. We knotten op erven van boeren en rondom forten en kastelen.”

Bij het knotten verricht de groep verschillende werkzaamheden. Het knotten wordt gedaan door gecertificeerde motorzagers en mensen die werken met de handzaag. Daarnaast werken opruimers mee en zijn er mensen voor de catering. Niemand hoeft te doen wat die niet durft. Per boom werkt een groep van 6 of 7 vrijwilligers om alles op te ruimen.

“Een goede reden om als vrijwilliger bij de knotgroep te komen werken is dat je vitamine D opdoet. Meestal is het best goed weer en werken we in de zon. Dat maakt mensen blij. Zoals ze ook enthousiast worden van samenwerken. Bij slecht weer werken we een halve dag en eindigen met erwtensoep. Dat is er altijd. Een groep ‘jongelui’ van mijn leeftijd en zeer ervaren in dit werk maken een andere dag af wat nodig is. Kom gerust kijken op onze volgende knot dag op 18 januari aan de Heemsteedseweg.”

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk bij de Knotploeg? Neem dan contact op via http://www.milieuwerkgroephouten.nl

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.