‘van Houten&co’ zet haar sociaal werkers in de spotlight. Deze week is dat Marleen Nelemans. Als Consulent Welzijn haalt Marleen veel voldoening uit het feit dat een klein gebaar soms een groot verschil kan maken in iemands leven. ,,Het mooiste aan mijn werk is dat mensen zich gezien en gehoord voelen.”

,,Net dat stapje extra zetten voor een ander. Daar word ik blij van en daarom ben ik sociaal werker”, vertelt Marleen enthousiast. Alle Houtenaren kunnen bij haar terecht met vragen over zorg, welzijn en wonen. ,,Soms kun je je hobby niet meer uitoefenen vanwege lichamelijke klachten. Of heb je vragen omdat je er ineens alleen voor komt te staan. Allemaal situaties waarin ik mogelijk kan helpen.”

Als je een vraag neerlegt bij Marleen, wordt er een afspraak gemaakt voor een huisbezoek. Marleen komt bij je langs om een luisterend oor te bieden en om samen de situatie in kaart te brengen. Vervolgens wordt er gekeken naar de mogelijkheden die er zijn. Het kan zijn dat je zelf hulp nodig hebt, maar de vraag kan ook van een mantelzorger, familie of buren komen. De Consulent Welzijn biedt informatie, advies, begeleiding en ondersteuning.

WELZIJN OP RECEPT
Je hebt drie mogelijkheden om met Marleen in contact te komen. Je wordt doorverwezen door de huisarts. Dit wordt ‘welzijn op recept’ genoemd. Je kunt doorverwezen worden door de gemeente of zelf contact opnemen met ‘van Houten&co’.

,,Het valt niet mee als je in deze snel veranderende maatschappij niet meer mee kunt. Al is dat tijdelijk. Wij zijn dan als het ware je reddingsboei”, vertelt Marleen. Ze is blij met alle activiteiten vanuit ‘van Houten&co’ waar mensen aan kunnen deelnemen als daar behoefte aan is. ,,Ontmoeten staat centraal bij iedere activiteit. Er is altijd ruimte voor een kop koffie en een gesprek. Bovendien is er voor ieder wat wils. Van bewegen tot kaarten, handwerken en de huiskamergroepen.”

HUISKAMER
De Huiskamer is speciaal bedoeld voor zelfstandig wonende ouderen die niet meer zo makkelijk deel kunnen nemen aan activiteiten, maar het wel prettig vinden om mensen te ontmoeten en in een vertrouwde groep activiteiten te ondernemen. Met elkaar leuke activiteiten doen, gesprekken voeren en gezamenlijk lunchen zorgen voor een zinvolle dagbesteding en de mogelijkheid om contacten te leggen met leeftijdsgenoten. Er zijn Huiskamergroepen op dinsdag, woensdag en donderdag in Huis van Houten. Er is ook een Huiskamer in Houten Zuid. Deze Huiskamer vindt plaats op donderdag in Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld.

Als Consulent Welzijn kan Marleen bij vraagstukken bemiddelen of doorverwijzen. Ze blijft ondersteunen tot er een passende oplossing is gevonden. Met als doel dat je zo lang mogelijk plezierig zelfstandig kunt blijven functioneren. Wil je meer weten over Marleen en haar werk? Scan de QR-code om haar filmpje te bekijken.

‘van Houten&co’ doet mee aan de landelijke campagne ‘Zie je mij?’ georganiseerd door ‘Sociaal Werk werkt!’. In korte video’s vertellen werkers van ‘van Houten&co’ wat zij precies doen en waarom. Vorige week was dit Martha van Velse, Coördinator Activiteiten en Vrijwilligers.