In the spotlight: Marinda Rodas

 


‘van Houten&co’ zet haar sociaal werkers in de spotlight. Deze week is dat Marinda Rodas. Zij is coördinator van het Steunpunt Mantelzorg Houten. De gemeente Houten telt zo’n 13.000 mantelzorgers die langdurig zorgen voor een partner, ouder, kind, familielid, kennis of één van de buren. Marinda is het centrale aanspreekpunt voor deze mensen. Of ze nu 2 uur of 20 uur per week zorgen. Dat maakt niet uit. Iedereen is welkom.

Als mantelzorger komt er veel op je af. Bij Marinda kun je terecht met je vragen. ,,Bij mij kun je je ei kwijt”, vertelt Marina enthousiast. ,,Ik kan je informeren over de mogelijkheden voor extra ondersteuning of tips geven hoe je jezelf kunt ontlasten. En ik kan je in contact brengen met mensen in dezelfde situatie als jij, want gedeelde smart is halve smart.” Mantelzorger worden is meestal geen bewuste keuze. Je draagt bij in de zorg van een naaste en dat kan langzaamaan meer tijd in beslag nemen. Het duurt daarom vaak een tijdje voordat je jezelf als mantelzorger ziet.

MANTELZORGCAFE
Mensen bij elkaar brengen doet Marinda onder andere met het Mantelzorgcafé. Dat bestaat sinds 2017 en sinds die tijd is er een trouwe groep bezoekers. ,,Nieuwe bezoekers zijn van harte welkom. Of je nu voor één keertje aanhaakt of vaker wilt komen. Dat hoef je vooraf nog niet te besluiten.” Je kunt je verhaal delen met gelijkgestemden of genieten van het feit dat je er een avond tussenuit bent.

De activiteiten zijn iedere keer verrassend. Dit kan een creatieve invulling zijn, zoals bloemschikken, mozaïeken of schilderen, maar bijvoorbeeld ook een lezing over stress. Marinda zet iedere keer een andere thema op het programma. Het allerleukste aan haar werk, is voor Marinda de positieve reacties die ze krijgt van mantelzorgers. ,,Mensen zijn blij met wat we doen. Dat geeft aan dat we goed bezig zijn.”

Steunpunt Mantelzorg Houten organiseert naast het Mantelzorgcafé en de scholingen ook de Mantelzorgwaardering vanuit de gemeente Houten. De afgelopen twee jaar liep de organisatie wat anders in verband met de coronarichtlijnen. Daarvoor was het jarenlang in de vorm van de Waarderingsmarkt. Deze markt bestond uit een informatiemarkt en een productenmarkt waar mantelzorgers producten konden shoppen bij lokale winkeliers. Daarnaast ontvingen ze, net als afgelopen jaar, een cadeaukaart.

WAARDERING
Ieder jaar op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Overal in Nederland worden mantelzorgers in het zonnetje gezet. Ook in Houten. Mantelzorgen lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het is bijzonder en verdient waardering. Marinda: ,,Je hebt niet altijd een compleet ondersteuningsplan nodig. Het kan voldoende zijn een luisterend oor te bieden of iemand een moment van ontspanning te geven. Daar doen we het voor.”

Wil je meer weten over Marinda en wat ze betekent voor anderen? Bekijk dan haar filmpje!

‘van Houten&co’ doet mee aan de landelijke campagne ‘Zie je mij?’ georganiseerd door ‘Sociaal Werk werkt!’. Meer dan 50.000 professionals zetten zich in Nederland dagelijks in om positieve impact te maken op het welzijn in wijken en buurten. Dat is onmisbaar en cruciaal werk. In korte video’s vertellen verschillende sociaal werkers van ‘van Houten&co’ wat zij precies doen en waarom. Vorige week was dit Annekee Bosveld, Opbouwwerker in Houten Noord-Oost.


Tekst: Claudia Verbree – in opdracht van BDU Media

Foto en video: Charles Verwimp – Omroep Houten