‘van Houten&co’ zet haar sociaal werkers in de spotlight. Deze week zijn dat Daphne van Dijk en Arnoud Knopper. Daphne is Jongerenwerker en Consulent Welzijn en Arnoud is Jongerenwerker en Opbouwwerker bij ‘van Houten&co’. Beide ondersteunen jongeren in hun pad naar volwassenheid. Ze zetten daarbij in op sociale contacten en tijdsbesteding.

,,Iedere jongere in de gemeente Houten kan een leuke tijd hebben”, vertelt Daphne enthousiast. Ze vult aan: ,,En vooral ook met elkaar.” Daar is Arnoud het roerend mee eens: ,,We zien jongeren soms binnenkomen bij ons als individuen. Na een aantal weken is daar een keerpunt en zien we contacten ontstaan.”

VERBINDING
Daphne ziet dat als mooiste van haar werk: ,,Dat je iemand met weinig sociale contacten kunt verbinden aan andere leeftijdsgenoten.” Dat doet ze door te kijken wat iemand leuk vindt en waar diegene energie van krijgt. ,,Voor de één is dat iets creatiefs, voor de ander muziek maken of gewoon ontmoeten.” De jongerenwerkers van ‘van Houten&co’ werken samen met hulpverleners in Houten en met alle middelbare scholen. Ze zijn aanwezig in de pauzes om alle jongeren te leren kennen en geven soms gast- of sportlessen op de scholen.

In de wijken en in de vakanties organiseren ze leuke en sportieve activiteiten voor jongeren, zoals iedere dinsdag bij Voetbalkooi De Plantage (park Schoneveld), iedere woensdag bij de voetbalkooi bij basisschool de Velduil, iedere donderdag bij het skatepark en het voetbalveld bij Wereldwijs en op vrijdag bij voetbalveld De Spin (Spoor). Van 15.00 tot 17.00 uur kun je hier gratis meedoen met een sportactiviteit.

ONTMOETEN
Jongeren ontmoeten elkaar in Jongerencentrum Enter aan de Hefbrug 1 in Houten. Jongeren kunnen hier komen chillen, elkaar ontmoeten en meedoen met een activiteit. Zelf een toffe activiteit bedenken en opzetten kan hier ook. Arnoud moedigt dit aan: ,,Ik word er blij van als ik jongeren zie stralen tijdens een groepsactiviteit met leeftijdsgenoten.”

,,Ik vind het super belangrijk dat we tijdens onze activiteiten in het jongerencentrum of onze buitenactiviteiten een klimaat neer kunnen zetten waar alle jongeren zich welkom voelen”, zegt Daphne. ,,Ik krijg er energie van als ik zie dat iedereen mee kan doen.”

JOIN US
Jongeren die het lastig vinden om contacten te maken, kunnen zich aansluiten bij Join us. In Houten zijn er vier groepen. Twee voor jongeren van 12 tot 18 jaar en twee voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Iedere twee weken ontmoeten de jongeren elkaar. Samen ondernemen ze activiteiten zoals gamen, films kijken of spelletjes doen. Je leert je sociale vaardigheden verbeteren en je krijgt meer zelfvertrouwen. Aanmelden kan door te bellen of appen naar 06 – 86 82 25 42.

‘van Houten&co’ doet mee aan de landelijke campagne ‘Zie je mij?’ georganiseerd door ‘Sociaal Werk werkt!’. In korte video’s vertellen werkers van ‘van Houten&co’ wat zij precies doen en waarom. Annekee, Marinda, Fleur, Martha en Marleen vertelden net als Daphne en Arnoud hun verhaal. Wat hun werk zo mooi en bijzonder maakt, vind je terug op vanhoutenenco.nl.