Vrijwilligers van Houten

Vrijwilligers zijn onmisbaar en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.
Maak kennis met Henny Laros. 

Schrijver: Judith Spier. Fotograaf: René van den Brandt

 

Na een aantal jaar met de VUT te zijn geweest, bleek dat Henny tijd over had. De leuke uitstapjes met zijn vrouw konden best gecombineerd worden met vrijwilligerswerk in zijn woonplaats Houten. Op de site van de Vrijwilligerscentrale van ‘van Houten&co’ zag hij een oproep van de Voedselbank. Daar wilde hij graag voor werken.

 

Bij de Voedselbank denk je al gauw aan werkzaamheden als het inpakken en uitreiken van voedselpakketten. Dit is het meest zichtbare deel van de Voedselbank. Maar aan het uitreiken van pakketten gaat een heel traject vooraf. Bij dat traject is Henny, sinds juni 2018, 2 ochtenden in de week, werkzaam als intake-medewerker. Deze functie verschilt behoorlijk met zijn vroegere baan als projectmanager bij een bouwbedrijf. “In het begin moest ik erg wennen aan de ingewikkelde afkortingen die gebruikt worden. Het werken met cijfers was ik wel gewend”. Inmiddels is hij goed ingewerkt.

 

Als één van de zes intake-medewerkers beoordeelt Henny of mensen in aanmerking komen voor een wekelijks voedselpakket. Hierbij worden landelijke criteria gevolgd. Om een juiste beoordeling te kunnen maken, helpt Henny de mensen om een goed beeld te krijgen van hun, soms schrijnende, financiële situatie. Dit kan een hele klus zijn. Waar mogelijk attendeert Henny de cliënten op toeslagen waar ze recht op kunnen hebben of belt hij met instanties die kunnen helpen. “Ik voel me soms een sociaal werker omdat ik probeer te helpen om de schulden te laten afnemen. Het geeft veel voldoening als dat lukt. Wist je dat de meeste mensen binnen een half jaar alweer zonder de Voedselbank kunnen? Dat is toch fantastisch!”.

 

Henny is een nuchter persoon die de zorgen van de cliënten niet mee naar huis neemt. Dit is belangrijk omdat hij het werk alleen maar goed kan doen wanneer hij objectief kan zijn.

 

Lijkt het je ook leuk om te komen helpen bij de Voedselbank Houten? Dat kan. Mail, bel of meld je direct aan via www.voedselbankhouten.nl.

 

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.