Vrijwilligers van Houten

Vrijwilligers zijn onmisbaar en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.
Maak kennis met Frank Dijkstra. 

Schrijver: Irene van Valen. Fotograaf: René van den Brandt

Frank Dijkstra (63) is getrouwd, vader van drie kinderen en grootvader van zes kleinkinderen. Hij is fulltime coach van Ondernemersraden, houdt van Nederlandse literatuur en is medeoprichter van het Christelijk Literair Overleg. Hij is voorzitter van verschillende besturen, waaronder die van Stichting Present (sinds 2014), waarvoor hij koos vanuit zijn christen zijn.

 

‘Ik ervaar wat het met je doet om anderen te helpen, omdat ik een aantal keer per jaar mijn eigen handjes laat wapperen. Van daaruit kan ik anderen motiveren,’ zegt Frank. ‘Wij helpen mensen in verschillende situaties, bijvoorbeeld mensen met psychische problemen, verslaafden, gehandicapten, migranten en ouderen en komen alleen wanneer betaalde hulp of een sociaal netwerk ontbreekt. We werken daarin samen en overleggen over de hulpvraag met maatschappelijke organisaties. ‘Een voorwaarde om hulp te ontvangen is dat de hulpvrager naar vermogen helpt.’

 

Stichting Present biedt meestal eenmalige praktische hulp, bijvoorbeeld helpen opruimen van het huis of een grote onderhoudsbeurt in de tuin. Daarnaast bieden wij sociale hulp, zoals pannenkoeken bakken met verstandelijk beperkte jongeren of een middagje uit met ouderen. We werken vaak in groepsverband. Daarnaast hebben we flexwerkers, waarbij iemand alleen een klus uitvoert, of met zijn tweeën.

 

‘Praktische hulp bieden is gaaf, want je ontmoet een ander en ervaart van heel dichtbij wat daar leeft. Die ontmoeting helpt de één, waar de ander voldoening ervaart. Wegkijken voor de nood van een ander is moeilijk als je dichtbij komt. Deze echte ontmoetingen halen je uit je eigen bubbel en opent de ogen voor wat een ander meemaakt. Omzien naar een ander is voor mij vanzelfsprekend – een ervaring die ik anderen ook gun. Het is mooi! Kijk naar elkaar om, draag elkaars lasten en maak elkaar gelukkiger. Stijg boven je eigen veilige gevoel uit.’

 

Wil jij ook eens eenmalig voor iemand je handen laten wapperen? De behoefte aan hulp is hoger dan mensen die hulp bieden. Stichting Present kan jouw hulp goed gebruiken.

 

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk bij Stichting Present? Neem dan contact op via www.presenthouten.nl.

 

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.