Vrijwilligers van Houten

Vrijwilligers zijn onmisbaar en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.
Maak kennis met Co van Bennekom, vrijwilliger bij ‘van Houten&co’.

Schrijver: Irene van Valen. Fotograaf: René van den Brandt

Co verhuisde in 2003 van Utrecht naar Houten. Hij heeft ruim acht jaar een relatie. Eéns per twee weken rijdt Co naar Alkmaar om op zijn vijfjarige kleindochter te passen. Hij werkte 30 jaar als verzuimcontroleur, waarna hij vanuit zijn functie als medisch begeleider (onder andere bij SV Houten), gevraagd werd mee te werken aan de oprichting van een sportschool. In 2016 werd Body Business een feit.

 

Co’s levensmotto is: “Bijna alles is sport”.  Hij is sinds 2007 vrijwilliger bij ‘van Houten&co’ en richtte de Uitstapgroep op, een groep mensen met een licht verstandelijke beperking. Zij gaan eens per maand een dagje uit. Vervolgens vroeg de ouderenconsulent of Co een bewegingsgroep voor mannen wilde starten. “Ze kende mijn grote mond en zal me daarom gevraagd hebben”, zegt Co lachend. “Er bestonden allerlei activiteiten voor vrouwen, nu moest er iets komen voor mannen. Zo ontstond Mannen in Beweging dat nu zo’n tien jaar bestaat. De huidige groep bestaat uit mannen tussen de 68 en 92 jaar oud. Zij trainen zonder fitnessapparatuur en doen buik- en rugspieroefeningen, stabiliteitsoefeningen zoals de superman (daarbij staan zij op handen en knieën en steken één been achteruit en de tegenovergesteld arm vooruit). Daarnaast vergroten zij hun weerbaarheid door naar voren en naar achteren te leren stoten en trappen. Ik hoop dat zij het durven inzetten als ze belaagd worden.”

 

De groep is ongeveer twaalf man groot. “Bij deze nodig ik nieuwe deelnemers uit. In het begin zijn de oefeningen zwaar, maar na zes weken doen de mannen alle oefeningen mee. Hun humor en interesse in elkaar, tijdens de les maar ook na afloop bij de koffie, maken het een gezellige groep. Ik heb diep respect, want sommige mannen komen, ondanks lichamelijke beperkingen, elke week van 10.00 tot11.00 uur naar de Oranje zaal in Huis van Houten. Dat zij zoveel schik hebben en blijven komen, dat maakt dit werk mooi.”

 

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk of meedoen aan Mannen in Beweging? Neem dan contact op met ‘van Houten&co’ via 030-7001500 of kijk op www.vanhoutenenco.nl voor meer informatie.

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.