Vrijwilligers van Houten

Vrijwilligers zijn onmisbaar en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.
Maak kennis met Carla Moerland, vrijwilliger bij Bibliotheek Lek & IJssel.

Schrijver: Irene van Valen. Fotograaf: René van den Brandt

Carla is 65, getrouwd met Adrie en woont sinds 2018 in Houten. Ze wist al heel jong dat ze bij de bibliotheek wilde werken. Na twee jaar VGLO (voortgezet gewoon lager onderwijs) paste ze op bij een gezin en kreeg andere banen. Toen ze zelf kinderen kreeg stopte ze met werken. Na tien jaar thuis ging ze werken op het secretariaat van verschillende middelbare scholen. Ze werkte daar 27 jaar. Vorig jaar ging ze met pensioen en solliciteerde bij de bibliotheek.

“Ik ben nu een jaar gastvrouw en helemaal op mijn plek. Als kind las ik kinderboeken. Dat werden streekromans en later andere genres, vooral detectives. Mijn interesse ligt nu bij literatuur. Het is goed om je te ontwikkelen door lezen. Net zoals ik studies volgde voor mijn werk,” zegt Carla.\

“Werken bij de bibliotheek vind ik leuk omdat ik graag met mensen om ga. Welke taal iemand spreekt of hoe oud iemand is, maakt niet uit. Ik spreek iedereen met gemak aan en help graag. Zo zocht een vrouw een specifiek boek. Het boek moest binnen zijn, maar was onvindbaar. Na lang zoeken, vond ik het en zo kon de mevrouw het boek alsnog ophalen. Het maakte de klant blij.”

Carla werkt twee ochtenden per week. “Ik loop graag even rond om te zien wie er zijn en of alles netjes is. Ik vang mensen op, werk aan de balie, verwerk reserveringen, zoek boeken en maak lidmaatschapskaarten. Dat ging in het begin soms mis, zo plaatste ik de lidmaatschap gegevens ondersteboven op het pasje. Het maakte me onzeker, maar collega’s stonden klaar om me te helpen en zo lukte het me toch. We werken in een leuk team. Je hoort er echt bij en je bent onder de mensen. Belangstelling voor hen en boeken is belangrijk. Omdat we vooral met vrouwen zijn, zou het leuk zijn als er een paar mannen bij komen. Kom gerust eens praten.”

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.