Vrijwilligers van Houten

Vrijwilligers zijn onmisbaar en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.
Maak kennis met Bouke van Tiel. Bouke is vrijwilliger bij Zorgspectrum.

Schrijver: Judith Spier. Fotograaf: René van den Brandt

 

 

Bouke woont sinds 2009 in Houten en wil er nooit meer weg. Na een ongeluk in 2013, kon Bouke zijn werk als Buitengewoon Opsporingsambtenaar in Utrecht niet meer voortzetten. Na 20 jaar kwam er zo een eind aan zijn baan waarbij hij de zwakkeren in de maatschappij graag hielp. Dat deel van zijn werk vond hij veel waardevoller dan het uitdelen van boetes.

Toen Bouke na zijn revalidatie weer kon lopen, wilde hij graag vrijwilliger worden in de zorgsector. Zo kon hij zich toch blijven inzetten voor het welzijn van anderen. ZorgSpectrum, locatie het Haltna-Huis, bemiddelde en sindsdien werkt hij twee middagen in de week bij ZorgSpectrum, locatie Het Houtens Erf. De ene middag is hij een maatje voor een vaste bewoner, de andere middag is hij vliegende keep tussen twee huiskamers.

Zijn vaste bewoner heeft verder niemand. Hij zit altijd al klaar met zijn jas aan om met Bouke naar buiten te gaan. Dan gaan ze even een boodschap doen en een harinkje happen. Ook gaat Bouke met hem mee naar het ziekenhuis voor controles. “Dit werk is zeer dankbaar en geeft mijn leven weer zin”, aldus Bouke.

Als vliegende keep ontlast hij het verplegend personeel door het schenken van koffie, het maken van een wandeling met bewoners en door het bieden van een luisterend oor. Ook gaat hij soms mee bij een uitje. Dit wordt zeer gewaardeerd. “Om vereenzaming van mensen te voorkomen is dit werk echt nodig. Het is triest om te zien dat sommige bewoners nooit bezoek krijgen. Eigenlijk zouden meer mensen dit moeten doen. Iedereen verdient immers een waardig bestaan.”

Drie jaar geleden kroop Bouke voor het eerst in de huid van de Kerstman. Voor iedere bewoner van de huiskamers waar hij vrijwilliger is, kocht hij een cadeautje uit eigen zak. “De reacties van de mensen waren onbetaalbaar: lachende gezichten en glinsterende ogen door mooie herinneringen aan vroeger”. Dit jaar mag Bouke de cadeaus kopen op kosten van de Lions.

Lijkt het je ook leuk om te komen helpen bij ZorgSpectrum in Houten? Dat kan. Neem dan contact op met vrijwilligerscoördinator Marion Vermeulen, tel: 030-6007140. Of mail naar: m.vermeulen-vernooij@zorgspectrum.nl.

 

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.