Vrijwilligers van Houten

Vrijwilligers zijn onmisbaar en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.
Maak kennis met Anke van Herwijnen, vrijwilliger in het Wereldhuis.

Schrijver: Judith Spier. Fotograaf: René van den Brandt

Anke woont 38 jaar in Houten. Zij is moeder van 3 kinderen en nu alweer 17 jaar getrouwd met Joop. Hij is één van de oprichters van het Wereldhuis. Anke werkt daar als vrijwilliger. “Werken bij het Wereldhuis geeft veel voldoening omdat het fijn is om mensen te laten voelen dat ze niet alleen staan in het leven”.

 

Naast haar werk bij het Wereldhuis, is Anke vanuit de Opstandingskerk contactpersoon voor een groep mensen. Zelf heeft Anke in haar alleenstaande periode, hulp van de kerk ontvangen in de persoon van Aleid Groothoff. Het duurde een poosje voor Anke het begrip ‘ontvangen’ kon thuisbrengen. Nu vervult Anke een vergelijkbare rol als Aleid toen. “Uit eigen ervaring weet ik dat ontvangen soms moeilijk is, maar wel belangrijk om te leren”.

 

Inmiddels werken Anke, Joop en Aleid, al zo’n 4,5 jaar als vrijwilliger bij het Wereldhuis. Het begon allemaal 9 jaar geleden toen Joop het gevoel kreeg dat hij iets moest doen voor minder bedeelden en eenzame mensen. Samen met Aleid en anderen heeft hij – met medewerking van inmiddels 7 kerken en de gemeente – het Wereldhuis in 2014 geopend. “Het Wereldhuis is een laagdrempelige, warme plek voor ontmoeting waar je jezelf kunt zijn en tot jezelf kunt komen”. Mensen kunnen hier ook terecht voor het ontvangen van spullen via het Doorgeefluik van Aleid en voor het volgen van o.a. Nederlandse Taalles. Het Wereldhuis wordt gerund door 40 vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom.

 

Iedereen (ongeacht achtergrond of geloof), die zin heeft in een praatje en/of in een kop koffie, is elke ochtend welkom van 10 tot 12. Anke vervult de rol van gastvrouw op maandagochtenden en heeft dan voor ieder die dat wil een luisterend oor. Door haar belangstelling voor de medemens, zorgt ze voor verbinding tussen mensen. “Het is mooi om te zien dat mensen die elkaar hier ontmoet hebben, voor elkaar gaan zorgen. Er ontstaan hier bijzondere contacten.”

 

Lijkt het je ook leuk om te komen helpen bij het Wereldhuis? We zijn onlangs verhuisd naar de voormalige basisschool de Bengelbongerd op Dijkhoeve 1. Mailen kan naar houtenontmoet@gmail.com

Dit maandelijkse interview wordt aangeboden door de Vrijwilligerscentrale Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’.