Mantelzorgmakelaar

Mantelzorgmakelaar

 

Als mantelzorger ben je druk met de zorg voor je naaste. Begeleiden van je kind met autisme, je dementerende moeder helpen met de administratie, je zieke partner wassen en verzorgen… allemaal taken die je als mantelzorger kunt hebben.

Vaak moeten er ook allerlei zaken geregeld worden met verschillende instanties. Bijvoorbeeld als er thuiszorg aangevraagd moet worden, of als er een indicatie nodig is voor dagbesteding. Sommige zaken zijn snel geregeld, anderen zijn ingewikkelder en niet zelden worden er mantelzorgers van het kastje naar de muur gestuurd.

Gelukkig werken er bij het Steunpunt Mantelzorg Houten mensen, die gespecialiseerd zijn in dit soort regeltaken: de mantelzorgmakelaars.

Wat doet de mantelzorgmakelaar?

De mantelzorgmakelaar kent de weg in de zorg. Zij helpt je met vragen als:

 • “Welke zorg past het beste in mijn situatie?”
 • “Hoe regel ik een pgb?”
 • “Hoe regel ik als (jonge) mantelzorger de zorg die wij thuis nodig hebben?”
 • “Hoe regel ik ondersteuning voor mij als mantelzorger?”
 • “Waar kan ik terecht voor respijtzorg?”

 

De mantelzorgmakelaar kent de verschillende wetten en vergoedingen. Ze weet hoe je hulp kunt aanvragen, bij wie je moet zijn en kan je hierin werk uit handen nemen en/of je erdoorheen begeleiden.

Daarnaast biedt de mantelzorgmakelaar praktische hulp, bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren en het slim opzetten van je zorgadministratie.

Unieke samenwerking

Wat onze makelaars een unieke positie geeft is dat zij ruime ervaring hebben in het welzijnswerk. Zij hebben een ruime kennis van de sociale kaart in Houten, zijn op de hoogte van welzijnsprojecten en vrijwilligersinitiatieven. Ook weten zij welke cursussen en trainingen er georganiseerd worden, die mogelijk interessant zijn in uw situatie.

Daarnaast hebben onze mantelzorgmakelaars (uitgebreide) expertise op o.a. de volgende gebieden: ouderen, autisme, verstandelijke beperkingen, mantelzorgwoningen, werk- en mantelzorg, diabetes, rolstoelen en andere hulpmiddelen die nodig zijn voor mobiliteit.

Vergoeding van de mantelzorgmakelaar

Veel zorgverzekeraars hebben de mantelzorgmakelaar in de aanvullende verzekering zitten. Met deze vergoeding kunnen de kosten van de inzet van mantelzorgmakelaars geheel/of gedeeltelijk worden gedekt.
Aan de inzet van de mantelzorgmakelaar van ‘van Houten&co’ zijn geen kosten verbonden. Zo kan iedereen er gebruik van maken, ook als u geen aanvullende verzekering heeft en/of u de mantelzorgmakelaar niet kunt betalen.

Hulp op maat

Mantelzorgmakelaars zijn bedoeld om een kortdurend traject te bewandelen tot uw regelzaken rond zijn. Maar niet elk traject is even snel afgerond. Omdat onze mantelzorgmakelaars in dienst zijn, zijn zij niet gebonden aan de limieten van de zorgverzekeraar. Hierdoor blijven zij in beeld zolang dit nodig is.

Mantelzorgcafé

Mantelzorgcafé

 

Bent u mantelzorger en wilt u graag andere mantelzorgers ontmoeten tijdens een ontspannen avond uit? Kom dan naar het mantelzorgcafé! Het mantelzorgcafé is elke laatste donderdagavond van de maand van 19.30-21.30 uur in Huis van Houten, aan het Onderdoor 160.

U bent welkom vanaf 19.30 uur, dan starten we met een kopje koffie of thee. Het mantelzorgcafé bestaat sinds 2017 en in die tijd hebben we een trouwe groep bezoekers verzameld. Er is echter altijd plek voor nieuwe bezoekers, of u nu voor één keertje aanhaakt of vaker wilt komen is aan u. De aanwezige mantelzorgers komen om hun verhalen te delen met elkaar, maar ook om er even een avond tussenuit te zijn.

We zorgen iedere keer voor een andere invulling. Dit kan een creatieve invulling zijn, zoals bloemschikken, mozaïeken of dikke dames schilderen. Maar ook een lezing over het weer, een avond over stress of een wijnproeverij behoort tot de mogelijkheden. In ieder geval starten we elk ‘café-jaar’ met een borrel en sluiten we in november af met een filmavond.

Tijdens elke café-avond zijn ook de coördinator en de vrijwilligers van het steunpunt aanwezig om u welkom te heten, eventuele vragen te beantwoorden en met u in gesprek te gaan.

Er zijn geen kosten verbonden aan het café, maar in verband met inkoop en eventuele materialen is het fijn als u zich van tevoren aanmeldt.

Programma 2023

 • Juni: try uit van Nico van Asdonck – Mijn oma was een Njai
 • Juli: geen Mantelzorgcafé
 • Augustus: Fietstocht
 • September: Oudhollandse spellenavond
 • Oktober: Herfststukje maken
 • November: Voorstelling Annet in Theater Aan de Slinger
 • December: geen Mantelzorgcafé

Wilt u op de hoogte worden gehouden over de café-avonden? Registreert u zich dan bij het steunpunt en ontvang onze nieuwsbrief.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg Houten via steunpuntmantelzorg@vanhoutenenco.nl of 030-70 01 500.

 

Cape&Care-café

Cape&Care-café 

Voor mensen die zorgdragen voor iemand met een psychische kwetsbaarheid

 

‘Hoe zou ik vandaag mijn depressieve partner aantreffen als ik thuiskom?’, ‘Vijf gemiste oproepen van mijn zus met borderline. Wat zou er aan de hand zijn?’, ‘Help, een wachtlijst van drie maanden voor mijn zoon die lijdt aan psychoses, hoe gaan we die tijd overbruggen?’.
Dit zijn gedachten, die je kunt hebben als je zorgt voor iemand die een psychische kwetsbaarheid heeft. Speciaal voor deze mantelzorgers organiseert Steunpunt Mantelzorg Houten het Cape&Care-café. Een plek waar je lotgenoten ontmoet, tips krijgt, informatie wordt gedeeld en waar je gewoon even kunt ‘zijn’.

 

Wat is het Cape&Care-café?

De naam Cape&Care is letterlijk vertaald vanuit het Engels: ‘mantelzorg’. Het Cape&Care-café vindt een jaar lang, elke zes weken op woensdag plaats en is specifiek voor mensen die zorgen voor iemand met een psychische aandoening. Tijdens de avonden zullen er interessante sprekers en ervaringsdeskundigen aanwezig zijn om je te informeren en tips te geven. Elke avond heeft een ander thema. Deze thema’s staan nog niet vast en je mag als deelnemer meedenken over de invulling.

 

Waar is het?

Het Cape&Care-café (afgekort C&C-café) vindt plaats in Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld, Zonnehout 36 in Houten. Je kunt vanaf 19.30 uur binnenlopen, om 19.45 uur starten we de avond. De volgende bijeenkomst is op woensdagavond 6 december 2023. 

Je kunt je hier aanmelden:

 

Cape&Care-café 6 december 2023

Wat fijn dat je naar het Cape&Care-café op 6 december a.s. komt. Je kunt je hier aanmelden.

 

 

Mantelzorgwaardering

Mantelzorgwaardering 2023

 

U bent mantelzorger en zorgt voor iemand die belangrijk voor u is, omdat deze persoon een ziekte of beperking heeft. Waarschijnlijk vindt u dat heel vanzelfsprekend, maar het is ook heel waardevol. Omdat gemeente Houten en Steunpunt Mantelzorg Houten weten hoe waardevol het is dat mensen voor elkaar zorgen, wordt jaarlijks de Mantelzorgwaardering uitgereikt.

Net als in 2022 zal de Mantelzorgwaardering de vorm hebben van een waarderingspakket. Het pakket zal bestaan uit een aantal producten, kortingsbonnen die ingewisseld kunnen worden bij lokale winkeliers en een Primera-cadeaukaart.
De Mantelzorgwaarderingspakketten worden uitgereikt zaterdag 18  november 2023 in het gemeentehuis van Houten. Er zal ook een informatiemarkt zijn waar verschillende organisaties aanwezig zijn om mee in gesprek te gaan en vragen aan te stellen. Wilt u ook een uitnodiging ontvangen voor de mantelzorgwaardering? Registreer u dan door op de link te drukken onderaan de pagina.

Voor wie is de Mantelzorgwaardering?

 • Voor iedereen die zorgt voor iemand die in de gemeente Houten woont.
 • Voor iedereen die zelf in Houten woont en zorgt voor iemand die in een andere gemeente woont.
 • Bent u geen mantelzorger meer, maar heeft u in het jaar dat de waardering wordt uitgereikt nog zorg verleend? Dan ontvangt u dat jaar gewoon nog de mantelzorgwaardering.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Wanneer u bekend bent als mantelzorger bij Steunpunt Mantelzorg Houten, ontvangt u per mail een uitnodiging met een link om u aan te melden. Als u geen e-mailadres heeft ontvangt u een brief met verdere instructies.

U kunt zich hier registreren.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie over de mantelzorgwaardering kunt u terecht bij Steunpunt Mantelzorg Houten door een e-mail te sturen naar steunpuntmantelzorg@vanhoutenenco.nl, wij zijn ook telefonisch bereikbaar op 06-86895441.

 

Mantelzorgwaardering

Vakantieactiviteiten

Vakantieactiviteiten van het Jongerenwerk

Tijdens de vakanties organiseert het Jongerenwerk verschillende activiteiten. Deze activiteiten zijn speciaal voor jongeren tussen de 10 en 23 jaar uit de gemeente Houten.

De volgende vakantie is: DE VOORJAARSVAKANTIE!

In de voorjaarsvakantie organiseert het Jongerenwerk weer heel veel leuke activiteiten. Deze worden bekend gemaakt op deze pagina en via de sociale media en de scholen.

De planning voor de voorjaarsvakantie vind je hieronder. Klik op de activiteit voor meer informatie.

Periode 19 – 22 februari 2024

Dinsdag 20 februari:

Jumpsquare


Woensdag 21 februari:

Zaalvoetbaltoernooi

Willems Eetcafé

Dart toernooi


Donderdag 22 februari:

Bowlen


Vrijdag 23 februari:

Creatieve middag

Bekijk hier ook de poster met het hele aanbod!


Jongerenwerkers

De jongerenwerkers zijn bereikbaar voor alle jongeren uit Houten. Ze zijn volop op straat te vinden, maar ook telefonisch, per mail, WhatsApp en via social media te bereiken. Voor advies, een praatje, een luisterend oor of om mee te denken over een activiteit die ze eventueel zélf willen organiseren.

Contactgegevens Team Jongerenwerk
‘van Houten&co’
Bel/App:              06-86822542
Mail:                     jongerenwerk@vanhoutenenco.nl
Facebook:           https://www.facebook.com/jongerenwerk.vanhoutenenco
Instagram:          https://www.instagram.com/jc.enter/

 

QUALITY TIME (met een van onze jongerenwerkers) voor jongeren tussen de 10 en 23 jaar!

Heb jij behoefte aan één op één contact?
Gewoon even kletsen, samen een rondje fietsen, gamen, vissen of iets wat jij maar kan bedenken. Wij maken tijd voor jou!

Neem contact op via WhatsApp of via de mail!

Wij zijn wij ervan overtuigd, dat jongeren zelf het beste weten wat ze leuk vinden! Heb jij een leuk idee voor een activiteit, zoals bijvoorbeeld een sportactiviteit of een feestje in het jongerencentrum? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Samen met de jongerenwerker ga je jouw activiteit organiseren en tot een succes maken!

Cursus&co

Een inspirerend aanbod voor heel Houten!

Cursus&co faciliteert en organiseert activiteiten en cursussen op recreatief en educatief gebied.

Op deze website vind je het totale aanbod van alle activiteiten, workshops, cursussen en meer. Cursus&co biedt niet alleen cursussen en workshops aan, maar ook vele activiteiten die het hele jaar door lopen. Uitgangspunt daarbij is altijd: voor en door Houten. Want Houten zit vol kennis en talent. Zoek je een leuke, creatieve workshop, wil je wekelijkse gezellig kaarten, ben je op zoek naar een sportactiviteit? Kijk dan snel verder. Er staat vast iets voor jou tussen!

Cursus&co is van maandag t/m donderdag van 9.30 tot 12.00 uur bereikbaar op 030-7001 525. Stuur je liever een e-mail? Dan kan je deze sturen naar cursusenco@vanhoutenenco.nl. Maar natuurlijk ben je ook van harte welkom om langs te komen op ons kantoor: Onderdoor 160 (2e verdieping), 3995 DX Houten.

Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, is het verstandig eerst even te bellen of het mogelijk is om ons kantoor te bezoeken.

Mis je een cursus/workshop? Zou je zelf invulling willen geven aan een activiteit? Wil je ons helpen met organiseren? Laat je idee achter op cursusenco@vanhoutenenco.nl!

Bij vele activiteiten is het mogelijk om korting te krijgen met de U-pas. Indien de U-paskorting van toepassing is, staat dit aangegeven bij de activiteit.

Jongerenwerk in de wijk

Jongerenwerk in de wijk

 

Sporten in de wijk

Elke week is het jongerenwerk aanwezig in de wijk met leuke sportactiviteiten.
Iedere dinsdag bij Voetbalkooi De Plantage (park Schoneveld), iedere woensdag bij de voetbalkooi bij basisschool de Velduil, iedere donderdag bij het skatepark en het voetbalveld bij Wereldwijs en op vrijdag bij voetbalveld De Spin (Spoor). Alle sportactiviteiten zijn van 15.00 tot 17.00 uur, deelname is gratis.


Jongerenwerk in de wijk

We zijn ervan overtuigd, dat jongeren zelf het beste weten wat ze leuk vinden! Heb jij een leuk idee voor een activiteit zoals bijvoorbeeld een sportactiviteit of een feestje in het jongerencentrum? Aarzel dan niet en neem contact met ons op! Samen met de jongerenwerker ga je jouw activiteit organiseren en tot een succes maken!


Tienerzolder wijkcentrum Schoneveld

In wijkcentrum Schoneveld is er een wekelijks activiteit speciaal voor tieners uit groep 7 en 8.


Jongerenwerk ambulant

Het jongerenwerk van ′van Houten&co′ legt contact met jongeren die zich in de openbare ruimte bevinden.

In sommige gevallen wordt de aanwezigheid van jongeren op straat door andere bewoners ervaren als overlast. Het jongerenwerk brengt in deze gevallen jongeren en buurtbewoners graag samen en we proberen dan gezamenlijk te zoeken naar een zo goed mogelijke oplossing.
Doel van het jongerenwerk op straat is de jongeren in hun vertrouwde omgeving aan te spreken, hen uit te dagen gebruik te maken van hun talent door samen met de jongerenwerkers van ′van Houten&co′ activiteiten te organiseren waarin hun talent zichtbaar wordt.

Ervaar je overlast van jongeren in de buurt, kan kun je via de website van de Gemeente Houten een melding maken.

Wil je contact met het jongerenwerk over dit onderwerp, stuur dan een mailtje naar: jongerenwerk@vanhoutenenco.nl.

Tijdens de vakanties organiseert het jongerenwerk verschillende activiteiten. Deze activiteiten zijn speciaal voor jongeren tussen de 10 en 23 jaar uit de gemeente Houten. Voor meer informatie kijk bij het kopje vakantieactiviteiten.

Jongerenwerk in de wijk

Jongerenwerk op school

Jongerenwerk op school

 

De jongerenwerkers hebben met alle basis -en middelbare scholen in Houten contact om de jongeren te ontmoeten en ze te leren kennen. Dit doen zij door aanwezig te zijn in de pauzes, mee te gaan op het brugklaskamp van het Wellantcollege of geven thema gastlessen of sportlessen.

Voorbeelden van gastlessen die het jongerenwerk aanbiedt zijn:

1) Jonge Mantelzorglessen aan alle 3 de middelbare scholen in Houten
2) Themaproject rondom 4/5 mei
3) Verschillende projecten op de scholen

Wil je contact met het jongerenwerk over dit onderwerp, stuur dan een mailtje naar: jongerenwerk@vanhoutenenco.nl.

Jongerenwerk in Enter

Jongerenwerk in Enter

 

Jongerencentrum Enter is de thuisbasis van het Jongerenwerk van ‘van Houten&co’. Binnen Enter zijn er drie zalen, waarvan één met een podium. Ook is er een oefenruimte voor bands (met opname-apparatuur) en een multimedia-ruimte.

Bijna alle activiteiten, die in Jongerencentrum Enter plaatsvinden, worden georganiseerd door jongeren zelf.

Een wekelijkse activiteit is de caféavond op vrijdagavond. Jongeren vanaf 15 jaar zijn welkom om langs te komen voor een drankje, gezelligheid, een potje poolen, darten of wat dan ook! De caféavond begint om 20.00 uur.

Op woensdagavond eten we altijd gezellig samen. Je kunt mee-eten door je even aan te melden via Instagram of via de mail, jongerenwerk@vanhoutenenco.nl. Geef je wel op vóór 15.00 uur op de dag zelf. Het kost 1 euro. We eten om 18.00 uur!

Op vrijdagmiddag is van 15.00 tot 17.00 uur, speciaal voor jongeren tussen de 10 en 15 jaar, het Tienercafé in Jongerencentrum Enter. Bij het Tienercafé kun je chillen, gamen, kletsen, iets bakken of een spel spelen. Heb je zelf ideeën? Laat het ons weten, dan organiseren we samen jouw activiteit!

Voor jongeren die een muziekinstrument bespelen of zingen en dat graag met anderen willen doen in een bandje, is er ons muziekproject ‘Ik Wil In Een Band’. Eén keer per week, op donderdagavond, wordt er gerepeteerd in de oefenruime van Jongerencentrum Enter onder begeleiding van een ervaren musicus uit Houten. Heb je interesse? Klik hier voor meer informatie!

Middelbare scholieren die van tekenen houden, kunnen meedoen aan onze wekelijkse Tekenclub, onder leiding van striptekenaar David van Orsouw. Wil je meedoen? Hier vind je meer informatie!

 

De openingstijden van Enter zijn:

 • Dinsdag 15.00 tot 17.00 uur
 • Woensdag 15.00 tot 17.00 uur en 18.00 tot 21.00 uur
 • Donderdag 15.00 tot 17.00 uur
 • Vrijdag 15.00 tot 17.00 uur en 19.30 tot 23.00 uur

Op deze tijden ben je van harte welkom in Jongerencentrum Enter!

Als je gebruik wilt maken van de bandruimte, kun je deze reserveren via jongerenwerk@vanhoutenenco.nl. Daarnaast hebben we een pooltafel, dartbord en voetbaltafel. Natuurlijk hebben wij ook genoeg ruimte om te chillen met je vrienden!

Kom gezellig langs!

Join us

Maak vrienden bij Join us

 

Join us helpt jongeren die zich eenzaam voelen met het maken van vrienden. In Nederland voelt 8% van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar zich chronisch eenzaam. Deze jongeren voelen zich dag-in-dag-uit alleen en weten niet hoe ze dat moeten veranderen. Join us brengt hier verandering in door jongeren samen te brengen en hen te helpen sociaal sterker te worden!

Join us helpt jongeren sociaal sterker te worden

Join us helpt jongeren die het lastig vinden om contact te maken met leeftijdsgenoten. In Houten zijn er twee groepen. Een groep voor jongeren van 14 tot 18 jaar en een groep voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Iedere twee weken ontmoeten de jongeren elkaar bij Jongerencentrum Enter. Samen doen ze allerlei activiteiten die ze zelf bepalen en organiseren. Denk aan gamen, films kijken, spelletjes doen of externe activiteiten. Tijdens de avonden zijn jongerenwerkers van ‘van Houten&co’ aanwezig die de jongeren helpen met het verbeteren van hun sociale vaardigheden en het versterken van hun zelfbeeld.

Drempelvrees

“Ik vond het spannend om naar Join us te gaan. En ook een beetje stom!”, zegt Lisa (17 jaar). Ze vertelt: “Voordat ik naar Join us ging, had ik bijna geen vrienden. Ik wilde wel meer vrienden, maar wist niet hoe ik het moest aanpakken. Tot ik hoorde van Join us. Ik vond het een beetje stom om te gaan. Ik had toch geen probleem? Gelukkig ben ik gegaan. Ik voel me prettig in de groep en heb er leuke meiden ontmoet waarmee ik afspreek, ook buiten Join us.”

Kom erbij. Join us!

Je kunt je gratis aanmelden via de website www.join-us.nu. Hier vind je meer informatie en veel ervaringsverhalen van jongeren. Join us Houten wordt uitgevoerd door ‘van Houten&co’. Join us is ook actief in steden als Rotterdam, Dordrecht, Gooise Meren, Huizen, Tilburg en Eindhoven.

Wil je meer informatie? Neem contact op met:
Jongerenwerk ‘van Houten&co’, Aylin Remkes (06-52785455), Sander de Rooij (06-40629157) of Daphne van Dijk (06-52785385).

Lees ook het interview met jongerenwerker Sander de Rooij over Join us!

join us