jonginhouten

Vakantie activiteiten van het Jongerenwerk

Tijdens de vakanties organiseert het jongerenwerk verschillende activiteiten. Deze activiteiten zijn speciaal voor jongeren tussen de 10 en 23 jaar uit de gemeente Houten. Binnenkort vind je hier een overzicht van alle activiteiten!

 

Wil je meer weten of je aanmelden voor een activiteit? Mail dan naar jonginhouten@vanhoutenenco.nl of kijk op de Facebook van Jong in Houten.

Cursus&co

Een inspirerend aanbod voor heel Houten!

Cursus&co faciliteert en organiseert activiteiten en cursussen op recreatief en educatief gebied.

Op deze website vind je het totale aanbod van alle activiteiten, workshops, cursussen en meer. Cursus&co biedt niet alleen cursussen en workshops aan, maar ook vele activiteiten die het hele jaar door lopen. Uitgangspunt daarbij is altijd: voor en door Houten. Want Houten zit vol kennis en talent.

Mis je een cursus/workshop? Zou je zelf invulling willen geven aan een activiteit? Wil je ons helpen met organiseren? Laat je idee achter op Idee&co!

 

Bij vele activiteiten is het mogelijk om korting te krijgen met de U-pas. Indien de U-paskorting van toepassing is, staat dit aangegeven bij de activiteit.

Zoek je een leuke, creatieve workshop, wil je wekelijkse gezellig kaarten, ben je op zoek naar een sportactiviteit? Kijk dan snel verder. Er staat vast iets voor jou tussen!

Tienerwerk 10-14 jaar

Tienerwerk 10 tot 14 jaar

Het tienerwerk van ‘van Houten&co’ betrekt tieners  in de wijk door activiteiten te organiseren in de wijken voor tieners in de leeftijd van 10-14 jaar. In elke wijk vinden de gehele week activiteiten plaats voor tieners.

Naast de activiteiten die in de wijk plaats vinden, zijn er door het jaar heen ook veel gezamenlijke activiteiten. Zo zijn er tijdens de schoolvakanties altijd genoeg leuke dingen te doen, ook al ga je niet op vakantie!

Daarnaast zijn wij er van overtuigd dat tieners zelf het best weten wat ze leuk vinden! Heb jij een leuk idee voor een activiteit zoals  bijvoorbeeld een kookworkshop, een voetbaltoernooi, een tienerdisco of wat dan ook? Aarzel dan niet en neem contact met ons op! Samen met de tienerwerker ga je jouw activiteit organiseren en tot een succes maken! Uiteraard kost het organiseren van een activiteit jou zelf niets.

De tienerwerkers zijn er voor alle tieners uit Houten, daarom kan je altijd bij alle tienerwerkers terecht voor je vragen. Om het organiseren van de activiteiten wat makkelijker te maken, hebben wij Houten in vier wijken verdeeld. Natuurlijk mag je ook naar activiteiten gaan buiten je eigen wijk. Bijvoorbeeld: woon je in de Weides, dan kom je uit Houten Noordoost. Je bent dan ook meer dan welkom om naar een activiteit in Houten Zuid te gaan.

 • Houten Noordoost
  In Houten Noordoost is Maurice Thijssen de tienerwerker.
  Je kan Maurice bereiken via e-mail of bel naar 030-7001572.
  Heb je zelf ideeën voor activietien, neem dan contact op met Maurice.

 

 • Houten Noordwest
  Arnoud Knopper is in Houten Noordwest de tienerwerker.
  Heb je zelf ideeën voor activiteiten neem dan contact op met Arnoud via e-mail of bel naar 030-7001500.

 

 • Houten Zuid
  In Houten Zuid is Martine Broekema de tienerwerker.
  Je kunt Martine mailen. Maar je kunt haar ook bellen of appen op 06-52785383.

 

Ook ouders en/of verzorgers, leerkrachten of buurtbewoners die graag iets willen organiseren voor tieners of vragen hebben met betrekking tot tieners kunnen contact opnemen met de tienerwerkers!

Ambulant Jongerenwerk

Ambulant jongerenwerk

 

Het ambulant jongerenwerk van ′van Houten&co′ legt contact met jongeren die in hun vrije tijd graag met vrienden in Houten op straat ‘hangen’.
In sommige gevallen wordt de aanwezigheid van jongeren op straat door andere bewoners ervaren als overlast. Het jongerenwerk brengt in deze gevallen jongeren en buurtbewoners graag samen en we proberen dan gezamenlijk te zoeken naar een zo goed mogelijke oplossing voor zowel de jongeren als de bewoners.

Bij ′van Houten&co′ is een ambulant jongerenwerkers in dienst, die op straat contact legt met jongeren. Doel van het ambulant jongerenwerk is de jongeren in hun vertrouwde omgeving aan te spreken, hen uit te dagen gebruik te maken van hun talent door samen met de jongerenwerkers van ′van Houten&co′ vette activiteiten te organiseren waarin hun talent zichtbaar wordt. De ambulant jongerenwerker is de verbindende schakel tussen de straat en de activiteiten van het tiener- en jongerenwerk.

Daarnaast wordt er twee keer per jaar ( data) en de workshop ‘Pfff…jongeren’ aangeboden’. Deze workshop is bedoeld voor buurtbewoners die graag wat handvatten willen hebben om met jongeren in de openbare ruimte in contact te komen en te blijven. Klik hier voor meer info.

Ervaar je overlast van jongeren in de buurt, kan kun je via de website van de Gemeente Houten een melding maken.

De ambulant jongerenwerker is Maurice Thijssen. Hij  is te bereiken via 030-7001500 of via e-mail: m.thijssen@vanhoutenenco.nl.

 

Jongerenwerk 15-23 jaar

Jongerenwerk van 15 tot 23 jaar

 

Jongerenwerk in Enter

Het stedelijk jongerenwerk is er voor jongeren in de leeftijd van 15-23 jaar. Wij geloven dat elke jongere talent heeft! Bij ons ben je dan ook op DE plek om jouw talenten te ontwikkelen. Misschien maak jij wel muziek en wil je graag oefenen in onze bandruimte. Of jij bent goed met computers en je wilt een workshop websites bouwen aan andere jongeren geven. Of misschien schuilt er in jou een waar dj-talent en vind je het leuk om dit te gaan leren in het jongerencentrum. Bij ons kan bijna alles! Dus aarzel niet en deel jouw geweldige ideeën met onze jongerenwerkers en wij zullen er alles aan doen om dit samen met jou werkelijkheid te maken!

De twee stedelijk jongerenwerkers zijn Arnoud Knopper en Daphne van Dijk. Ze zijn vaak bij jongerencentrum Enter te vinden en je kunt ze ook bereiken via 030-7001530 of via mail naar a.knopper@vanhoutenenco.nl en d.vandijk@vanhoutenenco.nl.

Jongerencentrum Enter is de thuisbasis van het jongerenwerk van ‘van Houten&co’. Binnen Enter zijn er drie zalen, waarvan een met een podium. Ook is er een oefenruimte voor bands (met opname-apparatuur) en een multimedia ruimte.

 

Vrijwilligerswerk in Enter door jongeren zelf

Jongerencentrum Enter draait grotendeels op vrijwilligers. De barman, de garderobemedewerker, de toezichthouder, zelfs de geluidsman is een vrijwilliger! Het leuke van vrijwilligerswerk in het jongerencentrum is dat je veel contact hebt met leeftijdsgenoten, je leert samen te werken, je wordt beloond met o.a. een jaarlijks vrijwilligersweekend en het staat ook nog eens goed op je CV als je vrijwilligerswerk doet. Ook kun je in Enter terecht voor het uitvoeren van je maatschappelijke stage.

Jongerencentrum Enter

Jongerencentrum Enter

 

Jongerencentrum Enter is de thuisbasis van het jongerenwerk van ‘van Houten&co’. Binnen Enter zijn er drie zalen, waarvan een met een podium. Ook is er een oefenruimte voor bands (met opname-apparatuur) en een multimedia ruimte.

Bijna alle activiteiten die in Jongerencentrum Enter plaatsvinden zijn georganiseerd door jongeren zelf.

Een wekelijkse activiteit is de caféavond op vrijdagavond. Jongeren vanaf 15 jaar zijn welkom om langs te komen voor een drankje, gezelligheid, een potje poolen, darten of wat dan ook! De caféavond begint om 20.00 uur.

Op woensdagavond eten we altijd gezellig samen . Je kunt mee eten door je even aan te melden via onze Facebook of via de mail, graag vóór 15.00 uur op de dag zelf. Het kost 1 euro. We eten om 18.00 uur!

De openingstijden van Enter zijn:

 • Woensdag 12.30-22.00 uur
 • Donderdag 15.00-22.00 uur
 • Vrijdag 15.00-00.00 uur

Op deze tijden ben je van harte welkom in Jongerencentrum Enter! Als je gebruik wilt maken van de bandruimte, kun je deze reserveren via jonginhouten@vanhoutenenco.nl. Daarnaast hebben we een pooltafel, dartbord en voetbaltafel en genoeg ruimte om te chillen met je vrienden!

Voor ouders

Informatie (ook voor ouders)

Het jongerenwerk van ‘van Houten&co’ is er voor alle jongeren van 10 tot 23 jaar. We bieden jongeren een plek om zich te ontwikkelen, om elkaar te ontmoeten en om hen weer op weg te helpen als het even niet zo goed gaat. Dat doen we op verschillende manieren en op verschillende plekken.

 

In Jongerencentrum Enter

Het enige pand in Houten wat er echt alleen voor jongeren is, met verschillende ruimtes en faciliteiten waar jongeren gebruik van kunnen maken.

• Een bandruimte met versterkers, drumstel, gitaar, elektrische piano en microfoons waar jongeren ongestoord en gratis muziek kunnen maken.

• Een multimediaruimte met snelle computers, waar ze kunnen gamen, huiswerk maken, muziek mixen of flyers ontwerpen.

• Een kleine ruimte waar een DJ Set staat, zodat jongeren ongestoord plaatjes kunnen draaien.

• Natuurlijk is er in Enter ook een café, met pooltafel en tafelvoetbal waar nieuwe initiatieven ontstaan en jongeren kunnen relaxen.

• Tot slot ook nog een podiumzaal, waar feesten en concerten plaats vinden, maar die ook zeer geschikt is voor de actievere jongere die wil (break)dancen of andere binnensporten wil beoefenen.

Tijdens openingstijden (woensdag 12.30-22.00, donderdag 15.00-23.00, vrijdag 15.00-0.00) zijn er bijna altijd jongerenwerkers aanwezig om de jongeren te leren kennen, nieuwe ideeën op te halen of gewoon voor een praatje.

 

In de wijken

De tienerwerkers zijn actief in de wijk, waar met name de jongere tieners (10-12 jaar) nog veel te vinden zijn. In Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld zijn er wekelijks inloopactiviteiten voor tieners. In Houten Noord zijn er twee sportinstuiven en werken de tienerwerkers ook veel buiten, op de trapveldjes, voetbalkooien en plekken waar tieners samen komen.

 

Op straat

Het ambulant jongerenwerk is voornamelijk op straat te vinden, daar waar jongeren elkaar ontmoeten. Het ambulant jongerenwerk is ‘te gast’ bij groepen jongeren en legt op die manier contact om te achterhalen waar de wensen, behoeften en talenten van de jongeren liggen. Naast contact met de jongeren onderhoudt de ambulant werker ook contact met de buurt, om zo wanneer dat nodig is jongeren en buurtbewoners dichter bij elkaar te brengen.

 

Als het even niet zo goed gaat

Omdat we veel jongeren al kennen als er nog niets aan de hand is, kunnen we snel en gemakkelijk die ondersteuning bieden die nodig is als het even wat minder gaat. We zijn daar waar de jongeren zijn en dus makkelijk te vinden. En wanneer wij een jongere niet kunnen helpen weten we wie dat wel kan.
Als we een jongere beter leren kennen willen we graag ook zijn ouders eens ontmoeten. Dat is wel zo prettig, want zo weten ouders waar hun kind vaak komt en kennen ouders en jongerenwerk elkaar al. Als er dan eens iets opvalt, positief of negatief, dan is het contact met ouders gemakkelijk gelegd. We komen regelmatig op de scholen en hebben daardoor goed contact met de juffen en meester op het primair onderwijs en de docenten en mentoren op het voortgezet onderwijs. Als er signalen zijn dat een jongere niet zo lekker in zijn vel zit kan de jongerenwerker de jongere opzoeken of tijdens een activiteit even apart nemen. De jongerenwerker bespreekt altijd eerst wat opvalt met de jongere zelf.
De jongerenwerker legt vervolgens contact met de ouders om te bespreken wat er opvalt. Afhankelijk van wat er speelt worden ook anderen die de jongere kennen betrokken, zoals een docent of mentor, een vriend of vriendin, een maatschappelijk werker of iemand anders die kan meedenken. Omdat het jongerenwerk onderdeel uitmaakt van het Centrum voor Jeugd en Gezin is er veel kennis dichtbij en kan er altijd snel worden ingespeeld op de situatie.

 

Verwijsindex

Om veel uitzoekwerk en daarmee tijd te besparen, kan het jongerenwerk een jongere in de verwijsindex zetten. Dat doen we natuurlijk pas nadat we dat te kennen hebben gegeven aan de jongere en aan de ouders van jongeren van 15 jaar en jonger. Professionals kunnen in de verwijsindex de persoonsgegevens van een jongere noteren wanneer er zorgen om de jongere bestaan. Als een jongere door meerdere professionals wordt genoteerd dan krijgen zij daarvan bericht. Samen met de jongere, de ouders en de andere betrokkenen kan dan worden bekeken wie wat kan doen om de jongere weer op weg te helpen.

 

Veilig op straat

Een fijne buurt begint bij een veilig gevoel. Heeft u vragen of een melding met betrekking tot jongeren en veiligheid op straat? Neem dan contact met ons op.

 

Contact

Het jongerenwerk nodigt ouders van harte uit contact met ons op te nemen wanneer er vragen zijn. In het algemeen over het jongerenwerk, specifiek over een bepaalde situatie of over de eigen zoon of dochter.

Het jongerenwerk is bereikbaar op verschillende manieren:
E-mail: jonginhouten@vanhoutenenco.nl
Tel: 030-7001 530

De organisatie

Stichting ‘van Houten&co’

 

′van Houten&co′ is een zelfstandige stichting, waarvan de Raad van Toezicht gevormd wordt door:

 • Hans Kroodsma, voorzitter
 • Maurits Thijssen
 • Gerda Weitkamp
 • Geert Gerritse
 • Arjen van de Ruit

De directie en het bestuur wordt gevormd door Willy Lageveen

De organisatie heeft zo′n 30 medewerkers:

Beroepskrachten en vrijwilligers zijn betrokken bij de volgende projecten en/of werksoorten:

 • Jeugd&jongerenwerk
 • Consulent Welzijn (Welzijn voor Elkaar!)
 • Aandachtsfunctionaris bijzondere doelgroepen
 • Vluchtelingenwerk
 • Vrijwilligerswerk, Vrijwilligerscentrale en Vrijwilligers Academie Houten
 • Ondersteuning van bewonersinitiatieven en samenlevingsopbouw
 • Cursus&co
 • De afdelingen: financiën, personeel&organisatie, coördinatie vrijwilligers, PR&communicatie, verhuur, facilitaire zaken en beheer van locaties

 

Jaarverslag 2019

Ons jaarverslag 2019 is verschenen in de vorm beeldverslagen, infographics en tekstuele uitleg.

Bekijk de afzonderlijke hoofdstukken via onderstaande links.

Automaatje

ANWB AutoMaatje Houten

 

 

Vanaf 3 augustus rijdt AutoMaatje weer medische en sociale ritten.
We rijden echter alleen de ritten:
– buiten de rondweg van 8.00 tot 22.00 uur en
– binnen de rondweg BUITEN kantoortijden.
U kunt ons bellen van 9.00 tot 12.00 uur op 030-700 1500 of mailen naar automaatje@vanhoutenenco.nl.

Voor ritten binnen de rondweg en tijdens kantoortijden kunt u bellen naar Vervoer Houten, van 9.00 tot 12.00 uur op 06-53883090 of mailen naar info@vervoerhouten.nl.

 

Bent u minder mobiel en voor uw vervoer afhankelijk van anderen? En moet u daardoor veel thuisblijven?
Maak dan gebruik van ANWB AutoMaatje Houten en kom weer onder de mensen!

ANWB AutoMaatje Houten is een vervoersdienst waarbij vrijwillige chauffeurs mensen uit de gemeente Houten die minder mobiel zijn vervoeren. De chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto.

U kunt van deze dienst gebruik maken wanneer u bijvoorbeeld een afspraak heeft  in het ziekenhuis, bij de dokter of fysiotherapeut. Maar ook voor leuke uitjes zoals bijvoorbeeld naar de kapper, vrienden of gezellig winkelen kunt u gebruik maken van AutoMaatje Houten.

Naast ANWB AutoMaatje Houten kunt u natuurlijk ook gebruik maken van Vervoer Houten voor ritten binnen de rondweg, met de elektrokarren, en de PlusBus voor korte en lange dagtochten.

 

Wilt u gebruik maken van AutoMaatje Houten?
Neem dan contact op met de coördinator voor een eenmalige aanmelding. Nadat u aangemeld bent kunt u gebruik maken van AutoMaatje Houten.
Ook voor het aanvragen van een rit neemt u minimaal 2 dagen van te voren contact op met de coördinator. Dit kan telefonisch op 030-7001500 of per e-mail via automaatje@vanhoutenenco.nl.

 

Kosten
Aanmelden voor AutoMaatje Houten is gratis.
Per rit betaalt u alleen een onkostenvergoeding van € 0,30 per kilometer, en eventuele parkeerkosten, aan de vrijwilliger.

 

 

 

Over ‘van Houten&co’

′van Houten&co′: een welzijnorganisatie voor jong&oud

 

Door onze vele contacten met mensen in Houten zijn we ons op de hoogte van wat er in Houten speelt.

Alle activiteiten die we aanbieden organiseren we samen met onze vrijwilligers (660) en bij vele activiteiten werken we nauw samen met bewoners en andere organisaties. We creëren ontmoetingsplaatsen in de wijken en mobiliseren de kracht van burgers: mensen die vrijwilligerswerk willen doen en/of zich in willen zetten in hun wijk of voor anderen.

We beschikken over diverse locaties (4) die ontmoetingsplekken zijn voor inwoners en onderdak bieden aan onze activiteiten of die van bewoners en andere organisaties voor hun bijeenkomsten en vergaderingen. Op alle locaties bent u welkom, voor een kopje koffie en nadere informatie.

′van Houten&co′ is een professionele organisatie met ongeveer 30 medewerkers die sterk verbonden is met de lokale samenleving.

 

‘van Houten&co’ doet mee aan de Do!Challenge
De DO!Challenge richt zich op het in kaart brengen en uitvoeren van concrete duurzaamheidacties. Eindresultaat voor de ondernemer is het vernieuwen van de business-strategie waarin het duurzaam denken en werken is geïntegreerd in de dagelijkse praktijk. Daarmee wordt de Houtense ondernemer toekomstbestendig!

Waarom doet ‘van Houten&co’ mee?

Een duurzame samenleving, waarin iedere inwoner van Houten actief mee kan blijven doen. Dat is de doelstelling van ‘van Houten&co’. Iedereen hoort erbij. Ook als je kwetsbaar bent is het belangrijk dat je toch deel blijft uitmaken van het sociale leven.
Bij de meeste bedrijven wordt de productie in cijfers uitgedrukt, maar hoe meet je hoeveel een welzijnsorganisatie de samenleving oplevert? ‘van Houten&co’ wil dat tijdens de Do!Challenge gaan onderzoeken door deelnemers vragen te stellen als: wat is er gebeurd nadat je door de huisarts ben doorverwezen naar een consulent Welzijn? De antwoorden worden daarna zoveel mogelijk in cijfers vertaald. Een interessante zoektocht!

Wat is het doel?

Daarnaast gaan we  onderzoeken of er een betere methode is om in eerste instantie vrijwilligerstevredenheid maar ook de tevredenheid van de medewerkers te meten, en op welke manier de vrijwilligers duurzaam betrokken kunnen blijven bij de organisatie.
’van Houten&co’ vindt het inspirerend om in de Do!Challenge kennis te maken met andere Houtense bedrijven waarmee de organisatie nog niet direct een band heeft. Het is een aanvulling op het bestaande netwerk en een mogelijkheid om nieuwe ideeën op te doen. Meedoen aan de Do!Challenge betekent ook dat de publiciteit vaker gezocht zal worden. Zo kunnen we meer naar buiten brengen wat er bij ‘van Houten&co’ allemaal gebeurt.

Meer informatie over de DO!Challenge