LOCATIE

Huis van Houten

Limoen

Onderdoor 160

3995 DX Houten

TIJD

19:30 tot 21:30

Lezing : Breitner, Schilderbeest

Eenmalig op Donderdag

 

 

George Hendrik Breitner (1857 – 1923) is een van de meest belangrijke Nederlandse kunstenaars uit de late 19de eeuw. Maar kennen we hem wel écht?

In de afgelopen decennia is Breitners geschilderde en fotografische werk vooral bestudeerd vanuit zijn onderwerpkeuze. Daarbij zijn nostalgische gevoelens over het Amsterdam van rond 1900 nooit ver weg. Deze invalshoeken leverden Breitner bijnamen op als ‘De schilder van Amsterdam’ en ‘Nederlandse impressionist’.

Door deze nauwe blik zijn we uit het oog verloren hoe modern en vernieuwend hij eigenlijk is geweest: een waar schilderbeest! Met zo'n 80 schilderijen en tekeningen geeft Singer Laren een nieuwe kijk op Breitner. We laten zien hoe hij experimenteerde met kleur en toets om een beeld te schetsen van het moderne stadsleven, het vrouwelijk naakt, de nacht en … hinnikende paarden. Zij vormen de rode draad binnen de ontwikkeling van zijn oeuvre. Omdat hij de anatomie en beweging van dit edele dier door en door kende, leverde het paard een ideaal beeldmotief om te experimenteren met compositie, kleurgebruik en lijnvoering.

Tentoonstelling Singer Museum Laren 15 mei tot en met 8 september 2024
PRIJS (PER KEER)

€ 15,00

Heeft u een u-pas? Informeer naar de korting.