Informatie (ook voor ouders)

Het jongerenwerk van ‘van Houten&co’ is er voor alle jongeren van 10 tot 23 jaar. We bieden jongeren een plek om zich te ontwikkelen, om elkaar te ontmoeten en om hen weer op weg te helpen als het even niet zo goed gaat. Dat doen we op verschillende manieren en op verschillende plekken.

 

In Jongerencentrum Enter

Het enige pand in Houten wat er echt alleen voor jongeren is, met verschillende ruimtes en faciliteiten waar jongeren gebruik van kunnen maken.

• Een bandruimte met versterkers, drumstel, gitaar, elektrische piano en microfoons waar jongeren ongestoord en gratis muziek kunnen maken.

• Een multimediaruimte met snelle computers, waar ze kunnen gamen, huiswerk maken, muziek mixen of flyers ontwerpen.

• Een kleine ruimte waar een DJ Set staat, zodat jongeren ongestoord plaatjes kunnen draaien.

• Natuurlijk is er in Enter ook een café, met pooltafel en tafelvoetbal waar nieuwe initiatieven ontstaan en jongeren kunnen relaxen.

• Tot slot ook nog een podiumzaal, waar feesten en concerten plaats vinden, maar die ook zeer geschikt is voor de actievere jongere die wil (break)dancen of andere binnensporten wil beoefenen.

Tijdens openingstijden (woensdag 12.30-22.00, donderdag 15.00-23.00, vrijdag 15.00-0.00) zijn er bijna altijd jongerenwerkers aanwezig om de jongeren te leren kennen, nieuwe ideeën op te halen of gewoon voor een praatje.

 

In de wijken

De tienerwerkers zijn actief in de wijk, waar met name de jongere tieners (10-12 jaar) nog veel te vinden zijn. In Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld zijn er wekelijks inloopactiviteiten voor tieners. In Houten Noord zijn er twee sportinstuiven en werken de tienerwerkers ook veel buiten, op de trapveldjes, voetbalkooien en plekken waar tieners samen komen.

 

Op straat

Het ambulant jongerenwerk is voornamelijk op straat te vinden, daar waar jongeren elkaar ontmoeten. Het ambulant jongerenwerk is ‘te gast’ bij groepen jongeren en legt op die manier contact om te achterhalen waar de wensen, behoeften en talenten van de jongeren liggen. Naast contact met de jongeren onderhoudt de ambulant werker ook contact met de buurt, om zo wanneer dat nodig is jongeren en buurtbewoners dichter bij elkaar te brengen.

 

Als het even niet zo goed gaat

Omdat we veel jongeren al kennen als er nog niets aan de hand is, kunnen we snel en gemakkelijk die ondersteuning bieden die nodig is als het even wat minder gaat. We zijn daar waar de jongeren zijn en dus makkelijk te vinden. En wanneer wij een jongere niet kunnen helpen weten we wie dat wel kan.
Als we een jongere beter leren kennen willen we graag ook zijn ouders eens ontmoeten. Dat is wel zo prettig, want zo weten ouders waar hun kind vaak komt en kennen ouders en jongerenwerk elkaar al. Als er dan eens iets opvalt, positief of negatief, dan is het contact met ouders gemakkelijk gelegd. We komen regelmatig op de scholen en hebben daardoor goed contact met de juffen en meester op het primair onderwijs en de docenten en mentoren op het voortgezet onderwijs. Als er signalen zijn dat een jongere niet zo lekker in zijn vel zit kan de jongerenwerker de jongere opzoeken of tijdens een activiteit even apart nemen. De jongerenwerker bespreekt altijd eerst wat opvalt met de jongere zelf.
De jongerenwerker legt vervolgens contact met de ouders om te bespreken wat er opvalt. Afhankelijk van wat er speelt worden ook anderen die de jongere kennen betrokken, zoals een docent of mentor, een vriend of vriendin, een maatschappelijk werker of iemand anders die kan meedenken. Omdat het jongerenwerk onderdeel uitmaakt van het Centrum voor Jeugd en Gezin is er veel kennis dichtbij en kan er altijd snel worden ingespeeld op de situatie.

 

Verwijsindex

Om veel uitzoekwerk en daarmee tijd te besparen, kan het jongerenwerk een jongere in de verwijsindex zetten. Dat doen we natuurlijk pas nadat we dat te kennen hebben gegeven aan de jongere en aan de ouders van jongeren van 15 jaar en jonger. Professionals kunnen in de verwijsindex de persoonsgegevens van een jongere noteren wanneer er zorgen om de jongere bestaan. Als een jongere door meerdere professionals wordt genoteerd dan krijgen zij daarvan bericht. Samen met de jongere, de ouders en de andere betrokkenen kan dan worden bekeken wie wat kan doen om de jongere weer op weg te helpen.

 

Veilig op straat

Een fijne buurt begint bij een veilig gevoel. Heeft u vragen of een melding met betrekking tot jongeren en veiligheid op straat? Neem dan contact met ons op.

 

Contact

Het jongerenwerk nodigt ouders van harte uit contact met ons op te nemen wanneer er vragen zijn. In het algemeen over het jongerenwerk, specifiek over een bepaalde situatie of over de eigen zoon of dochter.

Het jongerenwerk is bereikbaar op verschillende manieren:
E-mail: jongerenwerk@vanhoutenenco.nl
Tel: 030-7001 530