Laatste soepjes zijn bezorgd, wat een succes!

Grote pan soep, tasjes om de soep in te vervoeren en vrijwilligers om te helpen met bezorgen. Dat is hét ingrediënt om mantelzorgers een avondje ‘vrij’ te bieden en een hart onder de riem te steken. Steunpunt Mantelzorg Houten, een initiatief van ‘van Houten&co’, heeft van eind februari tot halverwege mei op 9 verschillende woensdagen bijna 1000 soepjes bezorgd op meer dan 250 adressen. Soep voor de mantelzorgers, maar ook voor hun partner en/of gezin. Zodat mantelzorgers te midden van alle drukte niet ook nog na hoeven te denken over wat ze gaan koken en welke boodschappen ze daarvoor nodig hebben.

De soep werd de eerste drie bezorgdagen bereid door restaurants Brasserie &zo, Eetatelier van Reinaerde en Gewoon Anders. Daarna werd de soep bereid door Traiteur Nol, die de soep vanuit zijn bezorgbusje hielp verdelen over de verschillende tasjes.

De actie werd een warm hart toegedragen door de 16 vrijwilligers die één of meerdere keren hielpen met het bezorgen van de soepjes. Dwars door Houten heen brachten zij op de fiets de tot aan de voordeur van de mantelzorgers. Soms door guur weer, maar gelukkig ook vaak met een zonnetje. Ook Wethouder Jan Overweg bezorgde soep bij verschillende mantelzorgers, waarbij nog snel even een plaatje werd geschoten.

Verreweg de meeste soepjes werden bezorgd met de bakfiets van ‘van Houten&co’, waar dankzij de grote bak heel veel soep in past. Doordat de fiets elektrisch is, konden er makkelijk veel kilometers gemaakt worden. Zo is er zelfs een incidenteel soepje bezorgd in Bunnik en Odijk.

Project “Soepie?” lukte natuurlijk niet zonder een goede organisatie, die in handen lag van de coördinator van het Steunpunt Mantelzorg Houten: Marinda Rodas, bijgestaan door haar ‘vaste’ vrijwilligers Lia Vergouw en Joke van Ommeren. Zij hielpen onder andere met de inkoop van de broodjes, schrijven van tasjes en het bezorgen.

Al met al heeft de actie veel voldoening gebracht bij de vrijwilligers en ontspanning bij de ontvangers van de soep. Dat blijkt ook uit de reacties: 

“Hartelijk dank voor een lekker soepie met broodjes. Beetje kruidenboter erbij en we hebben lekker gegeten. Dank voor het initiatief. Een keertje niet hoeven koken is beslist prettig!”

“Leuk initiatief! Heel fijn in deze gekke tijd! Dank jullie wel!”

“Wat een leuk gebaar, het maakt de dag ineens een stuk vrolijker.” 

“Wat een super leuk initiatief van het Steunpunt Mantelzorg!”

“Hartelijk dank voor de soep en broodjes. Het was lekker voedzaam en gezond.”