Kom praten over de dood in Café Doodgewoon

Op donderdag 24 november ben je welkom bij Café Doodgewoon van 19.30 tot 21.30 uur op de eerste verdieping van Huis van Houten, boven de bibliotheek aan het Onderdoor, om in een ongedwongen sfeer en op een laagdrempelige manier te praten over de dood. Iedereen in Houten en omgeving is welkom om aan te schuiven. “Praten over wat de dood oproept, zeker als je ermee te maken hebt, kan opluchting brengen”, zegt Peter Peters, die samen met Christel van Hunnik het  initiatief nam voor deze bijeenkomsten. Café Doodgewoon wordt georganiseerd i.s.m. MOTTO van ‘vanHouten&co’ en het Centrum voor Levensvragen Lekstroom.

Aanleiding om deel te nemen kunnen velerlei zijn: bijvoorbeeld een verlies van een naaste, omgaan met een naderend levenseinde, of gewoon vanuit een behoefte om een keer stil te staan bij jouw ideeën over omgang met de dood: om jouw verhaal en gedachten met anderen te kunnen delen en naar elkaars ervaringen te luisteren over hoe je tegen afscheid, dood, levenseinde aankijkt of zaken die daarmee samenhangen.  

“Mensen denken op deze bijeenkomsten na over het levenseinde, wat eigenlijk betekent dat je nadenkt over het leven. Door na te denken over de dood denken we ook over afscheid, de mensen om ons heen en over wat van waarde voor ons is. Daarin ligt de basis voor het leven dat ieder nu leeft, want hoe ga je daarmee om?”

“Op deze avonden vallen minder tranen dan misschien gedacht wordt en het verdriet dat er is, mag er zijn. Eerder is er opluchting en voelt men zich lichter door het delen van ervaringen en gedachten. Mensen ervaren de bijeenkomsten door de mooie gesprekken als voedend en boeiend”

Café Doodgewoon is dit jaar begonnen met algemene bijeenkomsten om de omgang met de dood bespreekbaar te maken. Volgend jaar volgen themabijeenkomsten over thema’s als afscheid nemen, het zelf gekozen levenseinde, jongeren en de dood, rituelen, en omgang met de dood in verschillende levensbeschouwelijke tradities.

Als je deze bijeenkomst niet aanwezig kunt zijn, maar wel geïnteresseerd bent, kun je aanschuiven bij het eerstvolgende Café Doodgewoon in 2023 op 23 februari. “Ik begeleid graag mensen waardoor lucht ontstaat”, zegt Peters. Van Hunnik verloor haar zoon Jeroen toen hij 23 jaar oud was. Via Café Doodgewoon wil zij met haar eigen ervaringen van betekenis zijn voor anderen. ”Ik wil iets moois geven en de dood normaliseren, het hoort er namelijk gewoon bij.”

Door de samenwerking met het Centrum voor Levensvragen kunnen mensen (kosteloos) op een later moment ook nog eens individueel doorpraten met iemand als zij daar behoeften aan hebben.

Per bijeenkomst zijn twaalf personen welkom. Wil je meer informatie bel naar Peter (030-6375546) of Christel (06 28636790). Voor aanmelding stuur een e-mail naar m.mulders@vanhoutenenco.nl. Op de avond zelf wordt na een korte kennismaking en een inspiratiemoment in kleine groepen met elkaar gesproken om aan het eind weer gezamenlijk af te sluiten.